XS
SM
MD
LG
09.02.2020 Autor: Svetozar Čiča

Stručni ugao: Tercet ruši Norvežane

Foto: FSS - Tadić, Mitrović i Kostić

Dve decenije Srbije nema na Evropskom fudbalskom prvenstvu. Mart mesec je mesec srpske fudbalske istine. Najpre 26. marta igramo u Oslu sa Norveškom, koja isto čeka na Evropsko prvenstvo dve decenije kao i mi, a pobednik 31. marta čeka boljeg iz duela Škotska-Izrael. Te dve baražne utakmice Lige nacija će odlučiti koja će reprezentacija biti učesnik 16. Evropskog prvenstva koje se igra od 12. juna do 12. jula 2020. u 12 država. 

Ono što hrabri pred baraž odluke je konstantnost forme našeg navalnog terceta TMK (Tadić, Mitrović, Kostić). 

Fudbalski statističari brižljivo sabiraju "bezbroj" njihovih golova i asistencija, a oni ne staju, gaze li gaze. 

Filip Kostić je, trenutno, jedan od najboljih igrača Nemačke lige. U petak je, gotovo sam, noseći dres Ajntrahta, pobedio Augzburg sa 5:0. Postigao je dva i bio asistent kod još dva gola. Još od legendarnog Josipa Skoblara, nekadašnjeg golgetera OFK Beograda, koji je nosio dres Hanovera, Nemci ne pamte tako dinamičnog i fudbalski drskijeg igrača koji je stigao sa naših prostora.

Aleksandar Mitrović je, opet, jedinim golom na utakmici doneo tri nova zlatna boda svom Fulamu, na gostovanju protiv Blekburna. To mu je bio 20. gol u ovoj sezoni Čempionšipa, čija liga je ravna mnogim evropskim koje su samo formalno i po nazivu ispred. Njega se, izgleda ni maljem, ne može srušiti. Razgrće sve oko sebe, poput pivotmena u rukometu. 

Dušan Tadić, ovaj vikend, nije nastupio za svoj Ajaks, jer je jak vetar odložio utakmicu protiv Utrehta. U prethodnom kolu Ajaks je u Amsterdamu, u derbiju, uz silne pehove i povrede brojnih igrača, uspeo da pobedi PSV Ajndhoven sa 1:0. Tadić je odigrao svih 90 minuta racionalno i sve u korist tima. Retki su igrači u Evropi, poput Tadića, da odjednom, iznenada i jednim pogledom, u praznom prostoru, najviše kombinacija vidi. On loptu svom saigraču dodaje kad to saigraču najviše odgovara, a ne onda kad mu preti opasnost da je izgubi. Raznolikom dužinom pasa  loptama hrani sve oko sebe. Uz dobru formu ovog napadačkog terceta i Norvežani padaju. 

Bude li drugačije, neće biti smak sveta. Mnogo puta smo se spuštali do dna i dizali put neba. 

Autor: Svetozar Čiča