XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Dve pobede reprezentacija Srbije protiv Rumunije

Omladinske reprezentacije Srbije pobedile su vršnjake iz Rumunije u prijateljskom meču na kuglani sa osam staza u Banji Junaković. Juniorke su bile bolje za 43 čunja, dok su juniori bili uspešniji za 60 „drva“.

Pehari Kuglaškog saveza Srbije namenjeni kuglašici i kuglašu sa najboljim rezultatom pripali su srpskim reprezentativcima, Livii Santo koja je imala rezultat dana u omladinskoj konkurenciji od 611 čunjeva i Radovanu Vlajkovu koji je bio najbolji omladinac sa 604 čunja.

Pehare je uručio predsednik KS Srbije Uroš Dragojlović u prisustvu predsednice KS Rumunije Elene Pana.

- Teško sam počela meč, nije me hteo desni „loh“ i prešla sam u levi i pokazalo se da je dobro kada jedno ne ide da promeniš – rekla je Livia Santo prvotimka srpskog šampiona subotičkog Pionira.- Kasnije sam se vratile u moj desni „loh“ i dobro sam ga igrala sve do kraja. Bilo je i devetki, ali i „čišćenja“ teških pozicija što je i donelo ovako visok rezultat.

Radovan Vlajkov, mladi igrač zrenjaninskog Banata je za četiri čunja bio bolji od druga iz reprezentacije Igora Kovačića i samo su njih dvojica prebacila granicu od 600 i više čunjeva:

- Odlično sam počeo sa 167 čunjeva što je ujedno bio i najbolji učinak u jednom setu u celoj utakmici – zadovoljan je bio Vlajkov.- Bilo bi i bolje da nije došla mala kriza u trećem setu gde sam oborio 139 čunjeva i to posle 97 u pune jer sam „očistio“ samo 32 „drva“. Imao bih sigurno nekoliko čenjuva više, da nisam promašio tri hica pre kraja. Selektor Fatović mi je rekao „Nemoj da igraš za dva čunja“, hteo sam da ga poslušam, ali su mi u glavi odzvanjale njegove reči i to me je izbacilo iz ritma, poslao sam kuglu tamo gde ne treba i najgore je što je izgledalo da sam igrao za dva „drva“. Nisam napravio prelaz u „pune“ to mi je bio jedini promašaj u meču.

Selektor juniora Vojko Pavlović nije bio nezadovoljan posle meča:

- Ovo je prva utakmica u pripremnom periodu i polovina igrača je odigrala sjajno, druga polovina ispod mogućnosti, ali to se nekako i očekivalo. Vlajkov, Kovačić, Simijonović i Vojnović su „povukli“, ostali će u nedelju biti na popravnom. Ubaciću drugog dana, pošto ponovo igramo sa osam igrača, Norberta Ernješija, samo će da prenoći odluka ko neće na stazu od ovih devet kuglaša.

Livia Santo je sa 611 čunjeva bila ubedljivo najbolja igračica, ali je zabeležila i ukupno najbolji rezultat meča. Selektor Julijana Vukadinović je prokomentarisala učinak:

- Livia Santo je odigrala odlično, njoj uz rame i Maja Đukić . Od iskusnijih Isidore Šibul i Ksenije Milosav se više očekivalo. Jelena Popov je pokazala da je veliki borac, loše je počela ali se nije predavala. Milana Pavlic je bila ispod svojih ovosezonskih rezultata, kao i Jasmina Anđelković koja mora da bude uz Liviu Santo. Prvih 30 hitaca odigrala je veoma slabo, kasnije se trudila i pokazala da može. Nina Kaćanski je posle dobrog starta malo popustila, jedan loš set od 119 čunjeva joj je pokvario rezultat. Drugog dana ću ubaciti Marijanu Oros...

Najmlađi srpski kuglaši i kuglašice predstavili su se u najlepšem svetlu i savladali su ubedljivo vršnjake iz Rumunije. U konkurenciji kadeta zablistao je sjajni mladi kuglaš Crvene zvezde BN Bos Alen Kujundžić sa 643 čunja. Odlično je odigrao i pionir Božidar Juršić 552 čunja. I dve mlade kuglašice, pionirka Vanja Tatalović (549) i kadetkinja Hermina Lukač (542) pobedile su protivnice.

- Kujundžić je debitant u reprezentaciji a postigao je ubedljivo najbolji rezultat dana. Izvanredno je odigrao. I Jurišić zaslužuje samo čestitke – rekao je selekor mlađih kategorija Dragan Fatović.

Alen Kujundžić je zaslužio pehar, ali pošto je kadet, a pehari idu juniorima, morao je samo da se zadovolji titulom igrača dana:

- Veoma sam zadovoljan kako sam odigrao. Bilo je malo grešaka jer sam izbijao u pune, ali sam sledećim hicima, na sreću, to popravljao. Dobro sam i čistio što je i doprinelo da ukupno rezultat bude dobar.

Selektor mladih kuglašica Ljubomir Štetin je sa zadovoljstvom konstatovao.

- Vanja Tatalović je debitovala u reprezentaciji i odlično je odigrala i pored male treme. I Hermina Lukač je zabeležila solidan rezultat, ali od nje sam nešto malo više očekivao. Počela je „stisnuto“ i to joj je pokvarilo rezultat.

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je istakao:

- Ovaj meč će nam dobro doći da vidimo sa čime raspolažemo na početku završnih priprema za kadetske i pionirske Svetske kupove i juniorski Šampionat sveta u maju u Nemačkoj. Kad god smo se pripremali u gostoljubivoj Banji Junaković za velika takmičenja, vraćali smo se sa najsjajnijim trofejima. Nadamo se da će tako biti i u Nemačkoj, gde srpski juniori brane svetsko ekipno zlato.

Prijateljski susret otvorio je gradonačelnik Apatina dr Živorad Smiljanić, a učesnike i brojne goste pozdravili su predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Uroš Dragojlović i predsednik Kuglaškog saveza Rumunije Elena Pana.

Meč su sudile međunarodne sudije Ivan Gavran (Hravatska), Marian Konstantin (Rumunija) i dvoje srpskih internacionalaca iz Beograda Dragi Štikovac i Snežana Jažić.

Drugog dana igraće ponovo juniorske ekipe takođe sa po osam igračica i igrača, a računaće se šest najboljih rezultata.

Rezultati, kadeti: Alen Kujundžić – Tudorie 643:559, kadetkinje: Hermina Lukač - Birtalan 542:507.

Pioniri: Božidar Jurišić – Ciobani 552:468, pionirke: Vanja Tatalović - Visan 549:516.

PRIJATELjSKI MEČ JUNIORI: SRBIJA – RUMUNIJA3.471.3.411. Srbija: Igor Kovačić 600, Milorad Vojnović 586, Milop Simijonović 593, Radovan Vlajkov 604, Slobodan Simonović 546, Mihalj Nađ 542. Igrali su i Dalibor Popov 523 i Balaž Kovač 542. Rumunija: Samson 541, Balaban 577, Čerei 573, Dudaš 565, Rohotin 584, Sabau 571. Igrali su Toka 519, Fekete 525.

JUNIORKE: SRBIJA – RUMUNIJA 3.362:3.319. Srbija: Jelena Popov 567, Maja Đukić 578, Milana Pavlic 531, Nina Kaćanski 528, Livia Santo 611, Jasmina Anđelković 547. Igrale su i Ksenija Milosav 513, Isidora Šibul 504. Rumunija: Ban 555, Suciu 538, Sacva 589, Dorobat 518, Neghina 547, Preda 572. Igrale su i Balan 507, Nastase 513.