XS
SM
MD
LG
24.12.2019 Svetozar Čiča

Pesma fudbalu

Foto: Svetozar Čiča, naš stručni saradnik i Zorica Belić, operska diva

Vreme leti na krilatom točku. Ovih dana je proslavljen VEK FUDBALA u Srbiji, koja je, na određen način kao članica i sledbenik osnivanja Jugoslovenskog nogometnog (fudbalskog) saveza iz 1919. godine.

Prva svečanost je održana u Novom Sadu, a odmah potom i u Beogradu. Istorija je zabeležila da je prvi osnovani klub, ne samo iz Srbije, već sa ex-YU prostora, Bačka iz Subotice, u čijem pečatu je ugravirana 1901. godina, kao početak rada i delovanja. Potom sledi Šumadija iz Kragujevca, osnovana 1903. Njen osnivač bio je Danilo Stojanović, zvani Čika Dača, kasnije osnivač i nekoliko beogradskih klubova.

Zabeleženo je da se fudbal organizovano igrao i ranije. Gimnastičko društvo "Soko" iz Beograda imalo je i Loptarsku sekciju, u kojoj su igrane prve igre sa loptom. Prva zvanična utakmica dve loptačke sekcije Sokola odigrana je 19. maja 1905. godine ispod Nebojšine kule na Kalemegdanu. Utakmicu je posmatralo 50 gledalaca. 

Na proslavi veka fudbala u Novom Sadu i Vojvodini je nastupila i novosadska operska primadona, Zorica Belić, čijom numerom je i otvorena svečanost, kako se, inače i peva fudbalu u svetu, pri ovako značajnim datumima. Jedino su fudbal i pesma večni, a svi njihovi akteri pamtljivi i prolazni. 

Autor: Svetozar Čiča