XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Prva grupa srpskih strelaca kreće na EŠ

U utorak 14. fabruara prva grupa srpskih strelaca i trenera krenuće u Vierumaki u Finsku na šampinat Evrope vazdušnim oružjem (14.- 20. februar).

V.d. selektora Goran Maksimović i treneri reprezentacije Mira Maksimović i Ivan Manojlović odvešće u prvoj grupi juniorske reprezentacije puškom, dok u četvrtak sa trenerom reprezentacije Jelenom Arunović odlaze seniorske selekcije. Srbija nema juniorske ekipe pištoljem.

- Pripreme u Novom Sadu završili smo u hotelu Prezident , gde smo imali sjajne uslove i bili smo okruženi pažnjom ljubaznog osoblja, trenirajući na elektronskim SKAT uređajima. Radili su samo juniori i juniorke puškom i bilo je veoma korisno – kaže v.d. selektora Goran Maksimović.- Seniori su treninge završili u petak, jer je Spens za vikend zatvoren a i stalno smo kuburili sa grejanjem. Međutim, najvažnije je da je program ispunjen...

Za strelce iz Evrope EŠ u Finskoj je poslednja prilika za vađenje olimpijskih viza za London i podeliće se po četiri puškom i pištoljem za žene i muškarce. Sedmoro srpskih strelaca ima isupunjen uslov da gađaju u Londonu, ali svi priželjkuju još nekog putnika:

- Cilj su, naravno, medalje, a ako njih bude biće još neka olimpijska viza. Priželjkujemo najamanje dve, po jednu za ženski pištolj i mušku pušku, ali nećemo se naljututi ako ih bude i više – našalio se Maksimović.

Damir Mikec olimpijac Policajaca, zadovoljan ja kako se radilo na pripremama u „sibirskim uslovima“:

- Bilo je hladno, ali ko zna zašto je dobro da smo tako trenirali, i Finska sigurno nije tropski raj – kaže Mikec.- Odlično sam gađao poslednjeg dana imao sam 592 kruga. Forma je dobra, a imamo i odličnu selekciju koja je u Breši prošle godine bila treća. Mislim da i ove godine možemo da nanišanimo ekipnu medalju.

Zorana Arunović će sa Jasnom Šekarić i Bobanom Veličković braniti evropsko zlato osvojeno lane u Breši:

- Pripreme su bile dobre, mislim da smo sve tri u odličnoj formi. Ne opterećuje nas odbrana zlata, važno je da sve tri „ubijemo“ ono što moćemo, tada će biti i medalje a nadam se i olimpijskih viza.

Za srpske strece takmičenje počinje 16. februra kada gađaju juniorke puškom Marina Simić (Novi Beograd Ušće), Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot) i Tijana Kolarik (Pančevo). Finale je od 18,15.

Juniori puškom gađaju 17. februara (finale od 19,00). U ekipi su Igor Čotra (Zvezdara), Stefan Aleksandrovski (Jedinstvo, Stara Pazova) i Gabriel Dautović (Pančevo).

Seniori pištoljem,predvođeni vicešampionom iz Breše 2011. Andrijom Zlatićem (Aleksa Dejović, Užice), gađaće 18. februara a u ekipi su i Dimitrije Grgić iz Akademca i Damir Mikec iz Policajca. Finale je u 14,30 časova. Istog dana gađaće seniorke puškom: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksimović i Dragana Todorović (obe Novi Beograd Ušće). Finale je od 18,00.

Zlatna reprezentacija Srbije Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe C. zvezda) i Bobana Veličković (Bor 030) izlazi na vatrenu liniju poslednjeg dana 19. februara a finale je u 15, 45. Tog dana gađaće i seniori puškom Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović ( obojica „Čika Mata“, Kragujevac) a finale je od 16,45.

Na EŠ će se odžati prvi put revijalna takmičenja miks ekipa puškom i pištoljem za lep nagradni fond- seniori i 3.000, 2.000, 1.000 i 300 evra, juniori 2.000, 1.000, 500 i 200 evra! Srpski juniori će gađati sa tri tima 15. februara Seniori gađaju 16. februara i pitanje je da li će stići jer tog dana kreću iz Beograda. U prvoj fazi takmičar i takmičarka ispaljuju po 25 dijabola za 30 minuta, rezultat se sabira i četiri nabolja tima idu u finale. U finalu, prvoj fazi gađa prvi tim protiv četvrtog i drugi protiv trećeg pet dijabola za pet minuta. Pobednik je onaj ko ima ukupno bolji rezultat. U finalu i meču za bronzu, gađa se pet dijabola i za svaku streca ima 45 sekundi da je ispali posle komande. Rezultat se saopštava posle svake dijabole, pobednik je ekipa koja sakupi ukupno više krugova.