XS
SM
MD
LG

Na papiru izuzetno jaki a kakvi će na terenu biti ?

Košarkaši Crvene zvezde vraćaju se u Evroligu nakon godinu dana pauze a biće i glavni kandidati za titulu u regionu. Okupili su respektabilan tim o čemu ćemo detaljno pisati.

Foto: KK Crvena zvezda

Milan Tomić ostao je trener Zvezde. Dosta je osporavan bio u pojedinim dijelovima prošle sezone, činjenica i da je pravio nekada krupne previde, ali je Tomić odradio osnovno. Osvojio je titulu u ABA ligi i vratio je tim u evropsku elitu. Na to je dodao i titule u Srbiji i u ABA Super Kupu i kad se sve sabere i oduzme, sezona je bila i više nego uspješna. Sada će voditi tim u EL. Nije to prvi put jer je vodio Olimpijakos u nekoliko mečeva, nakon što je otišao Barcokas. Međutim, sada će imati prvu punu sezonu kao prvi trener u eliti.

Na poziciji plejmekera je jedan novi i jedan stari igrač. Filip Čović bio je nenormalno osporavan ali je odigrao maestralno u plej ofu ABA lige. Pogotovo su njegove igre bile važne nakon povrede Džo Reglenda. Sad koliko može na najvišem evropskom nivou, ostaje da se vidi. Činjenica je da će biti bekap i da neće imati veliku minutažu i šta god donese biće dobro.

Stranac na poziciji plejmekera je Lorenco Braun. Braun je igrač koji je igrao za Finiks, Minesotu i Toronto u NBA ligi. Za filijalu Raptorsa igrao je u Razvojnoj ligi i bio je MVP tg takmičnje. Kasnije je igrao i u Kini, odakle i dolazi. 

Kroz karijeru ga prati glas dobrog strijelca ali i razigravača. Nije neko ko forsira mnogo šut ali su mu procenti jako dobri. Ima veliki broj asistencija tokom cijele karijere a uz to je i odličan defanzivac. E sad, imao je problema sa srcem. Prema informacijama koje imam, radi toga su mu propali ugovori sa Uniksom i Venecijom te je na kraju došao u Zvezdu. Iza sebe ima odlične igre ali Evropa je nešto novo za njega. Po informacijama iz stručnog štaba Zvezde, veoma se dobro prilagođava i svakim danom sve više i više uči. U neku ruku on je kocka, ali ako odigra kako se od njega očekuje, Zvezda će zadovoljno trljati ruke.

Na poziciji beka su dva igrača iz prošle sezone ali tu je i jedan dobro poznat igrač Zvezdašima. Bili Beron ostao je u Zvezdi. Fenomenalni šuter odigrao je na nevjerovatnom nivou drugi dio sezone. Bio je ključan u osvajanju ABA lige i titule u KLS. Prvi put u karijeri će provesti dvije sezone u jednom klubu a prvi put će igrati i Evroligu. Sigurno će sa svojim šutom imati šta da kaže i na EL nivou. Odlično se slaže sa Tomićem i od Bilija se stvarno očekuje dosta.

Branko Lazić ostao je tu da odrađuje ''prljav'' posao. Branko je prije svega odbrambeni defanzivac i svojom energijom će u defanzivi donositi Zvezdi dobre stvari. Pored njega i Berona, tu je jedan novi ali stari igrač. Riječ je o Čarlsu Dženkinsu. Popularni Đenka po treći put će igrati za Zvezdu. Radi se o sjajnom defanzivcu, dobrom šuteru ali i neko ko može donijeti dobre stvari i u organizaciji napada. Takođe, Đenka sjajno shvata šta je Zvezda i jedan je od stranaca koje ''pali'' atmosfera punih tribina. Zato bi se on ponovo morao sjajno snaći i biti jedan od boljih ove sezone.

Na krilu nije bilo promjena. Tu je Dejan Davidovac koji je Zvezdin univerzalac. Njemu jeste prirodna pozicija trojka ali bukvalno sem centra, sve je igrao i može igrati. I ove sezone se može očekivati da Deki pokrije gdje god zatreba i da opet bude univerzalac. Od domaćih igrača tu je i Ognjen Dobrić. igrač role koji svojom energijom može dobre stvari donijeti u oba pravca. 

Od stranaca je tu i dalje Stratos Perperoglu. Stari vuk igra sjajno u Zvezdi, pogotovo u onim ključnim mečevima. Kao trostruki EL prvak, morao bi mnogo pomoći svojim iskustvom ekipi Milana Tomića. Takođe, on se sa Tomićem zna sjajno iz Olimpijakosa i zato se tako dobro uklapa u cijeli sistem.

Na poziciji krilnog centra tu su dva stara i jedan novi igrač. Boriša Simanić oživio je pod vodstvom Milana Tomića i konačno je pokazao dio svog potencijala. Bio je dobar u većem dijelu sezone a odličnu energiju dao je timu i u majstorici protiv Budućnosti (blokada pa zakucavanje u nekih 4-5 sekundi što je pokrenulo potop Podgoričana).

Tu je i Mo Faje. Faje je bio najugodnije iznenađenje prošle sezone. Iako već u poznim godinama, Mo je zaista odigrao sjajno. Igrao je sa ogromnom energijom i prije svega defanzivno je radio sjajan posao. Ove sezone će sigurno igrati manje a prednost je što u nekim niskim petorkama može igrati i na poziciji petice.

Treći igrač na poziciji četvorke jeste Derik Braun. Derik Braun može igrati i na trojci ali mu je četvorka prirodna pozicija. Njega se sjećamo još iz perioda kada je igrao u Lokomotivi iz Kubana, kada je ovaj tim igrao F4 Evrolige. Kasnije je igrao u Efesu i igrao je sjajno. Međutim, prošle sezone nije igrao jer je bio prekobrojan stranac. No, i pored toga došao je u dosta dobrom stanju. Kroz karijeru je bio sjajan strijelac i sigurno da ako bude na 60-70% svojih ranijih izdanja, Zvezdi će mnogo pomoći.

Na centru je ostao jedan igrač iz prošle sezone, jedan je vraćen sa pozajmice, jedan je povratnik a jedan je novajlija. Povratnik u redove Zvezde je Ognjen Kuzmić. Kuzmić bar neko vrijeme neće igrati (trebao bi u decembru biti spreman) radi svih dešavanja ali je dobro što je najbitnije. Majkl  Odžo na kraju je radi dešavanja oko Kuza, neplanirano ostao u Zvezdi. Na stolu je bila ponuda Unikahe i tamo bi i otišao da se nije desila Kuzmićeva saobraćajka. Odžo fizički jeste jak ali bi mogao imati velikih problema na EL nivou. Djeluje da je neki EK nivo njegov plafon ali možda nas razuvjeri. Međutim, u ABA ligi Odžo ne bi trebao imati problea i tu bi trebao biti standardno dobar.

Sa pozajmice iz Trentina, vratio se Nikola Jovanović. Jovanović je dosta napredovao u Italiji i mogao bi biti dobar rol igrač tokom ove sezone, posebno u ABA ligi a tako će se moći odmoriti neki drugi igrači. Novajlija je Džejms Gist. Bivši igrač Partizana i dugogodišnji igrač Panatinaikosa, došao je u Zvezdu. Sjajan defanzivac i odlična atleta i iako je u godinama, igra sa ogromnom energijom. Veliki je radnik i veoma zahvalan igrač i šta god da se dešava van terena, on je na terenu uvijek davao svoj maksimum.

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezda ima najjači tim u svojoj istoriji. Ima tu upitnika što je pokazala i utakmica sa Primorskom u ABA Super Kupu. Međutim, tim je na papiru bar jak. E sad, taj kvalitet sa terena treba prebaciti na teren. Da li je Tomić kadar za to, pokazaće sezona. Djeluje da bi upravo Tomić i mogao biti najveći problem Zvezde. On je poznat kao veliki radnik, sjajno spremi mečeve ali ako ne prođe plan A, zna imati problema. U ABA to ne bi smjelo doći toliko do izražaja koliko u Evroligi. No, možda Tomić sve razuvjeri i pokaže da je definitivno odličan trener.

Jak tim na papiru ne mora značiti i jak na terenu. Zvezda ima kvalitet i prvi je favorit u ABA ligi a da li će opravdati ulogu favorita, ostaje da se vidi.