XS
SM
MD
LG

Kolaković: Nijviši ciljevi i ove godine

Srbija će i ove godine startovati u Svetskoj ligi sa najvišim amicijama, sa željom da bude među osam najboljih reprezentacija sveta, koje će učestvovati na završnom turniru "osmorice" u Gdanjsku (Poljska), rekao je danas u hotelu "M" selektor muške odbojkaške reprezentacije Srbije Igor Kolaković. Srbija se ove godine nalazi u grupi sa Argentinom, Finskom i Portugalijom, a dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe stiču pravo učešća na finalnom turniru.

Nakon kratkih priprema za naredno veliko takmičenja, Srbija će uoči starta u Svetskoj ligi protiv Argentine 27. i 28. maja, prvo putovati u Brazil, protiv koga će odigrati dve kontrolne utakmice.
- Izabrali smo višestrukog svetskog prvaka i jednu od najboljih svetskih ekipa za proveru pred učešće u Svetskoj ligi. Protiv Brazila imamo veliki motiv, a znamo da i on nas respektuje, pa će to biti lepa prilika da vidimo u kakvoj formi očekujemo početak takmičenja - rekao je Kolaković.

On će u toku dana saopštiti imena 14 odbojkaša, koji će putovati u Brazil i Argentinu, ali do poslednjeg trenutka će pred Kolakovićem, zbog malih povreda, biti dilema, koja dva odbojkaša mora da ostavi u Beogradu.

Očekuje se da će na dalek put, ipak, putovati:


Tehničari: Vlada i Veljko Petković
Libero: Rosić ili Samardžić
Korektori: Starović, Dokić
Srednji blokeri: Podraščanin, Rašić, Petrović, Stanković
Primači: N. Kovačević, Janić, Terzić, Nikić, Čupković

- Višestruki svetski prvak je za nas velika inspiracija. Motiv je veliki, pa se nadamo da će nam dva meča protiv Brazila mnogo koristiti za duele protiv Argentine -
smatra Kolaković.

On očekuje da odbojkaški "Beli orlovi" pobede u oba susreta, jer od starta mnogo zavisi dalji nastupi.
- Naša grupa je ujednačena. Finska i Portugalija nisu protivnici za podcenjivanje, a Argentina je stalni učesnik svetske lige. Iza nas je iskustvo nastupa na Svetskom prvnstvu prošle godine, koje ćemo iskoristiti u novom takmičenju - rekao je Kolaković.

Posle pet godina u reprezentaciju se vratio Veljko Petrović, koji će sa svojim bratom Vladom, biti glavni kreator igre Srbije.

- Protiv Brazila moramo da pokažemo dobru igru, a protiv Argentine da osvojimo prve bodove. Atmosfera u reprezentacije je kao 2006. kada sam poslednji put igrao u dresu državnog tima - rekao je stariji Petković.

U odstustvu iskusnog korektora Ivana Miljkovića, pred Sašom Staroviće je veliki zadatak, jer treba da bude glavni poenter nacionalnog tima.
- Zbog ranijeg početka Svetske lige, imaćemo kraće pripreme. Naša je obaveza da spremno dočekamo susrete protiv Argentine. Nadam se da ćemo ostvariti naš cilj - rekao je Starović.

Do odlaska na put odbojkaši Srbije će trenirati u Beogradu, a dvojica prekobrojnih će pripreme nastaviti sa igračima Crvene zvezde.