XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Reprezentacija Srbije puškom kvalifikovala se za finale Evropske lige mladih

Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom u kojoj su bili Tijana Kolarik i Gabrijel Dautović (Pančevo), Aleksandar Petkovski (Niš) i Tiha Todorović (Lukanjac, Pirot) osvojila je drugo mesto na turniru istočnog regiona održanom u Budvi i plasirale sa za finale, koje će se, prema još nezvaničnim informacijama, takođe održati u Budvi početkom oktobra.

U poslednjem meču u grupi koja je imala tri reprezentacije, Srbija i Hrvatska su podelile bodove 12:12. Gavrijel Dautović je osvojio šest, Tiha Todorović četiri i Petkovski dva poena. Dautovića je ponovo izdala puška, opalio je promašaj, inače bi Srbija pobedila. U prvom meču, Srbija je savladala Rusiju sa 14:10 i kao druga u grupi plasirala se u finale sa Hrvatskom koja je takođe pobedila Rusiju. U gađanju pištoljem, reprezentacija Srbije u kojoj su bili Dragan Građin, Jelena Tomić (oboje Kikinda) i Emilija Zdravković (Jagodina) izgubila je u grupi od četiri reprezentacije sva tri meča – protv Ukrajine 18.6, Rusije 21:3 i Hrvatske 21:3. U finale su se plasirale selkcije Rusije i Ukrajine.
U vođstvu reprezentacije bili su Ivan Manojlović (Pančevo) i Dušan Hartner (Jagodina).

U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. U grupama po regionima, gađa se 40 dijabola, a rivali se određuju žrebom. Pre meča određuju se i redosled strelaca – prvi iz jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola (moraju da se ispale za 12 minuta) proglašava se rezultat. Za pobedu u tih deset dijabola (seriji) strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekipnog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

U finalu i meču za treće mesto gađa, takođe, strelac protiv strelca, ali sa 20 dijabola i ograničenim vremenom za nišanjenje od 75 sekundi za svaku. Posle svakog hica proglašava se pobednik (hici se ocenjuju na decimalu) i on dobija dva boda. Za nerešen rezultat dobija se bod. Maksimalno može da bude 120:0. U prvom finalu Lige mladih Evrope 2009. u Helsingoru u Danskoj srpska reprezentacija puškom u sastavu Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Dragana Todorović osvojila je zlatnu medalju. U drugom finalu 2010. u Bolonji  Katarina Biserčić, Borislav Mazinjanin i Žarko Trifunjagić zauzeli su četvrto mesto vazdušnom puškom.