XS
SM
MD
LG

Srpskocrnjanska Budućniost u novoj sezoni: Vreme nestajanja i nastajanja

,,Ko hoće nešto da učini, nađe način,  ko neće ništa da učini, nađe opravdanje’’. 
Pablo Pikaso

Neuobičajen je, čak pomalo najesan, pa naslov za priču o Budućnosti u predstojećem prvenstvu, valja odmah demistifikovati. Dakle, Crnjani su već devetu godinu neprestalno  u ovom rangu takmičenja,  konstantno ‘’plivaju’’ sigurnim vodama od petog do desetog mesta, i sudeći po interesovanju publike u varošici Đure Jakšića to je dovelo do potpunog zasićenja. Potvrda toga je da utakmicama u Crnji prisustvuje u proseku jedva 200 gledalaca!  Istina iz romana Radoja Domanovića ’Mrtvo more’’ da ‘’ voda koja se ne ustalasava vremenom počinje da zaudara’’ u slučaju Crnjana i Budućnosti je našla svoju punu potvrdu!  Kažu ljudi ,,...timovi iz okolnih manjih mesta – Banatskog dvora, Kozaraca, Ruskog sela, Žitišta i Banatskog velikog sela su se već  makar nakratko oprobali u višem rangu takmičenja, a Budućnost tavori...!’’. Rečju – konačno nešto treba  radikalno promeniti. Sistem - malo naših kvalitetnih igrača, nekoliko pojačanje sa strane i promocija ponekog poletarca - očigledno minulih godina nije dao  željene rezultate, sem ako to nije opstanak u ligi – što skoro svugde pa i u Crnji svaka nesposobna uprava proglašava za cilj svih ciljeva, ali ta logika ne zadovoljava crnjansku publiku odmegovane fudbalske kulture, varošice koja je minulih decenija iznedrila na desetine fudbalera u višim rangovima takmičenja, uključujući i prvoligaše!


Novajlije, foto: Dragan NIKOLETIĆ

Šansu da konačno učini taj nužni zaokret napred Klub je propustio prošle i pretprošle godine kada je na čelu imao superkvalitetnog i ambicioznog  trenera Marka Gutešu, odlična  pojačanja (Zekanović, Radišić, Bogić,  Vukoja, Grujić i Aranitović), svoje sjajne igrače - Jovandića, Radina, Lukina, Vasiljevića, Topića, Koraća...  te plejadu sjajnih talenata – dvojica Kovačevića, braća Prokin, Salma, Stojičić..., temeljno uradjen marketinški projekat ‘’Kako do novca’’ – dakle sve predispozicije da se učini taj odlučujući korak ka višem rangu takmičenja – no on je izostao. Zašto! Isključivo zbog, nećemo reći nesposobne, ali u svakom slučaju nedovoljno ambiciozne uprave,  koja je povukla dva kopernikanski pogrešna poteza: ignorisali su pomenuti marketinški projekat s obrazloženjem da je to ‘’nerealna misija u provinciji’’, i drugo  -  u polusezoni iz kluba su otpustili  trenera Gutešu koji im je smetao svojom veličinom jer ga nisu bili sposobni pratiiti!  

No da neduljimo za propuštemim, od žalopojki i kritika i onako nema velike vajde.

Početak je nove sezone i ono što je već sad sasvim izvesno je da će je voditi dosadašnja uprava. Predsednik opštine, naprednjak Pera Milankov, se i dalje ponaša kao i njegov šef sa vrha – o svemu odlučuje sam, sve finansira i ni za šta ne odgovara (rekonstrukciju tribina u Crnji, recimo, obećava godinama a u sve gorem su stanju).  Predsednik Budućnosti je i dalje poslušni izvršitelj njegove volje i grupica anonimusa koji sa fudbalom nikada nisu imali nikakve veze – uključujući i Perinu mlađanu kćerku – koja je doduše pravnik pa pretpostavljamo da bar stručno vodi klupsku administraciju... Ipak, treba biti pošten i dobronameran pa naglasiti da  je čak i takva uprava obezbedila – kod Mesne zajednice Srpska Crnja  i  opštine Nova Crnja – skromna ali zadovoljavajuća finansijska sredstva za predstojeće prvenstvo. Koliko je to teško u ovom opštem siromaštvu  na nacionalnom  nivou, pogotovo selu, znamo – i zato ipak  dubok naklon toj i takvoj upravi kojoj, ma šta potpisana malenkost ovog teksta mislila o njoj – svaka čast na tom uspehu, podvigu čak!  Jer, bez novca, na žalost, nema ništa čak ni u amaterskom sportu! A da li će on biti dovoljan da Budućnost bude prva, u vrhu, sredini tabele ili suterenu – to je velika nepoznanica. E, za to služi marketing da se odmere ambicije i ciljevi sprem mogućnosti i realizacijom istih bezbolno dođe do potrebnih sredstava, što je u ovom klubu, na žalost, sanak pusti! Za njih je marketing u sportu mislena imenica, ne zato što su sa sela, već što su za to neuki!

Da konačno, predjemo na ipak glavnu stvar. Uprava je tokom letnjih kiša povukla dva sjajna poteza. Lišila se usluga i ovde nedokazanog trenera Manojlovića, koji ruke na srce, kao mlađani anonimus, zaklonjen iza imena slavnopg oce, ničim i nije ni zaslužio šansu u Crnji, a na njegovo mesto postavila svog bivšeg prvotimca, jedno vreme i trenera, Slobodana Živkova, koji živi u Kikindi ali mu je srce u Crnji. Bio je sjajan fudbaler  Budućnosti, Kikinde, Proletera i Slobode, godinama već odličan/uspešan trener.


Slobodan Živkov – trener, foto: Dragan NIKOLETIĆ

Prvo ga pitamo čime je motivisan za ponovni povratak u rodnu varoš?

- Iz nje, bar kad su u pitanju srce, prijatelji i ljubav prema Budućnosti – nikada nisam ni odlazio, a već znate kakav je trenerski hleb, odlasci i povratci su neminovnost. Iz tih razloga sam dragovoljno prihvatio poziv da se vratim znajući da je u pitanju odlično organizovan klub u kojem je stalno igralo dosta kvalitetnih igrača iz mesta. Rečju – motiv je bila  želja da  pomognem svom matičnom  klubu!

Da li ste i koliko uticali na selekciju igrača za predstojeću sezonu!

- Apsolutno je sve rađeno po mojoj želji  i na moj predlog.  S upravom sam realizovao oko 80 odsto planiranog i mislim da ćemo skockati sjajan tim.

Šta vam je uprava postavila kao cilj?

- Da se stvori kvalitetan tim, igra lep i efikasan fudbal, afirmiše poneki mladi igrač i bude u vrhu, obavezno medju prve 3-4 ekipe, a ako se ukaže šansa, zašto ne i bolji plasman?!

Ko je došao, ko otišao, šta su neostvarene želje?

- Smatram da je najveće pojačanje levi vezni igrač Kikinde – Đjukić, odličan je i štoper Ništanin, povratnik iz Nemačke, raniji igrač Kozaraca, dobar je i golman Toma Marić iz Sutjeske, vratio nam se iskusni centarfor Vukoje iz Žitišta, samoinicijativno je preko nekih crnjanskih prijatelja došao polušpic Srđan Stojković iz Beograda, a u klub su se, iz Vojvoda Stepe, vratila naša tri igrača - mlađi Prokin, Prpa, Todorov i Kivac. Žalim što je iz Crnje otišao u Krajinu iskusni štoper Grujić, a što u nju nisu došli  Krasin i Spasić koje sam želeo da dovedem iz Kikinde, obećali su mi da će doći,  ali...

Kakvo prvenstvo očekujete - ko će  igrati glavnu ulogu/uloge?

- Kozara je već nekoliko godina odlična i u samom vrhu, mislim da će u njemu i ostati i biti najozbiljniji kandidat za prvaka, što je stoposto i zaslužila! Omoljica i Kozarci su bili i ostali veoma jaki i sem te tri ekipe ne vidim ko bi Budućnosti mogao da ugrozi, uslovnopo kazano - četvrtu poziciju – za bolju poziciju  ćemo vremenom videti.

Čitaoci i navijači vole - pa im izdiktirajte idealan tim od igrača s kojima trenutno raspolažete?

- Čak i kada bih to znao smatrao bih neprimereno da vam to kažem, pogotovo što su pripreme počele pre desetak dana a prvenstvo startuje tek  18. avgusta.

Dakle - kad neće trener ‘’mora’’ novinar, a njegov izbor/ukus/kriterijum je:  Marić (Medić),  Jovandić, Prpa – Vasiljević, Topić, Ništanin –  Prokin (Stojičić), Đukić, Vukoja, Gogić (Aranitović) i Korać (Stojković).

I za kraj potpuna demistifikacija naslova VREME NASTAJANJA I NESTAJANJA. Krajnje je vreme da u Crnji nestane pomanjkanje ambicije da se ide u viši rang takmičenja, a već je došlo krajnje vreme nastajanja sjajnog tima, predvođenog odličnim trenerom, da to realizuje! Zar ne?

FK Budućnost, foto: Dragan NIKOLETIĆ


OFK Vršac 3 : 3 Mladost (O)
Polet 2 : 4 Radnički (S)
Kikinda 1909 8 : 1 Radnički (K)
Begej 2 : 1 Budućnost
Sloboda (NK) 1 : 1 Kozara
Jedinstvo (NB) 3 : 1 Jedinstvo (BK)
Proleter 0 : 7 Vojvodina 1928
Sloga 2 : 1 ŽAK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Vršac 30 21 7 2 70
2 Kozara 30 21 5 4 68
3 Kikinda 1909 30 16 6 8 54
4 Sloboda (NK) 30 15 9 6 54
5 Mladost (O) 30 14 7 9 49
6 Vojvodina 1928 30 14 6 10 48
7 Jedinstvo (NB) 30 14 2 14 44
8 Begej 30 12 5 13 41
9 Budućnost 30 11 8 11 41
10 Jedinstvo (BK) 30 12 3 15 39
11 Radnički (S) 30 10 7 13 37
12 Sloga 30 11 2 17 35
13 Radnički (K) 30 9 4 17 31
14 Proleter (-1) 30 9 5 16 31
15 ŽAK 30 6 4 20 22
16 Polet 30 4 2 24 14