XS
SM
MD
LG

Sportska publicistika: Najavljena 300. emisija „Sportskog spomenara“ i predstavljena kiga „Život kroz sport“ Miroslava Nešića i Sandre Radenović

BEOGRAD, 21. mart (Info centar).- Odavno se u Kamenoj sali Radio Beograda nije okupio veći broj legedni srpskog sporta, veterana sportskog i radio novinarsta, univerzitetskih umnih glava i uglednih zvanica kao što je to bilo na obeležavanju 300. emisije Prvog programa „Radio Beograda“ „Sportski spomenar“ autora Miroslava Nešića, novinara Radio Beograda i publiciste. Ovaj divan povod, iskorišćen je i za predstavljanje knjige „Život kroz sport“ Miroslava Nešića i sociologa dr Sandre Radenović koja je izazvala ogromnu pažnju sportske i stručne javnosti.

Možda i najlepšu pohvalu, onako iz punog srca, autoru „Sportskog spomenara“ Miroslavu Nešiću, ali i knjizi, dao je veslački veteran Branislav Šilja Leković:

- Pitao sam prijatelje kako da se odužimo Miroslavu Nešiću za emisiju u kojoj nema mnogo reči, ali zato je prebogata jakim emocijama koje, kao što svi znamo, imaju lekovita svojstva. Teško da možemo i zato mu još jednom veliko hvala...

Miroslav Nešić je prvu emisiju „Sportski spomenar“ vodio 1. novembra 2009. i prvi sagovornik bio mu je legendarni košarkaški poslenik Bora Stanković. U nedelju 2. aprila emitovaće se 300 emisija u kojoj će se ponovo čuti neki od najinteresantnijih momenata.

- U emisiji su gostovali brojni velikani našeg sporta, ali sam neke posvetio i događajima- finalu Kupa šampiona Partizana 1966, trijumfu Crvene zvezde u Bariju 1991, istriji Sportske redakcije Radio Beograda od Drugog svetskog rata do danas...Posebno su mi drage emisija o sramnom izbacivanju naših fudbalera sa EŠ 1992. u Švedskoj, kroz priču pokojnog pilota Jatovog aviona Popova, kao i emisija o utakmici na OI 1952. u Tampereu između fudbalera SSSR i Jugoslavije. Dragoceni sagovornik bio mi je doajen srpskog i jugoslovenskog novinarstva Vladeta Nedeljković, autor knjige o tom događaju „11 veličanstvenih“. Zahvaljujući tonskim zapisima iz arhive Radio Beograda, kao da su okupljeni u studiju govorili su Vukas, Mitić, Bobek i Horvat...- istako je u uvodnoj reči Miroslav Nešić, da bi se zahvalio i rukovodstvu Radio Beograda, dugogodišnjoj muzičkoj urednici „Sporskog spomenara“ Ruži Rudić i ton majstoru Vladanu Bjelici na saradnji bez koje ne bi bilo ni sjajnog jubileja – 300. emisije kao i firmi „N OFIS SOLUŠN“, IP Prosveta i Aci Milićeviću koji su pomogli da knjiga ugleda svetlost dana.

Govoreći o knjizi „Život kroz sport“ Nešić je naglasio da knjige ne bi bilo da nije bilo – emisije. Podržali su ga, i bodrili, dr Dragan Koković i profesor Vladimir Koprivica (predložio dr Sandru Radenović za koautora), ali i da je rad na knjizi zahtevao upornost, mnogo odricanja i entuzijazma, koji se, često, „graničio sa ludošću“.

Sociolog Dr Sandra Radenović, docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, rekla je da je saradnja na ovoj knjizi bio za nju izazov jer je malo znala o ličnostima o kojima je Nešić pisao, ali da joj je pomogao da o njima mnogo nauči.

- Dala sam, u toku rada, studentima nekoliko priča Miroslava Nešića, ali nisam rekla čiji su tekstovi, i moju sociološku analizu, i zamolila ih da prokomentarišu. Odgovori su bili sjajni i veoma pozitivni i ta „studentska recenzija“ mi je samo potvrdila da smo na dobrom putu – naglasila je dr Sandra Radenović.

Profesor Vladimir Koprivica sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanje , jedan od recenzenata, je rekao da je emisija „Sportski spomenar“ dala nemerljiv dopronos sportskoj istoriografiji i poslužila kao podloga za knjigu jer je od zaborava otrgla kerijere nekoliko stotina ličnosti koje su zadužili naš sport.

- Tih i nenametljiv u u govoru i pisanoj reči, Miroslav Nešić je, na čudesan način, emisijom ostavio grmoglasne, neizbrisive, tragove. U vremenu kada su baze i arhive zapostavljene i zatrte, ostavio je fantastično nasleđe na kome će se školovati nove generacije. Sama knjiga, koju su sjajno napisali sociolog i sportski novinar je, kako bi Borhes rekao, takva da traži „kontra knjigu“. U ovoj može da se pročita koliko je lepog bilo u sportu u teškim i smutnim vremenima, ali možda u nekoj narednoj bude reči i o onoj tamnoj strani života u sportu – podvukao je profesor Koprivica.

Novinar Politike mr Ivan Cretković, takođe recezent, za koga je Miroslav Nešić rekao da je „najbolji sportski novinar u nas“ je naglasio da u knjizi „Život kroz sport“ postoje dve knjige- sportska i sociološka, da mogu da se čitaju zasebno, ali i da su sjajna celina zahvaljujući izuzetnom timskom radu autora.

- Laka je za čitanje i ima poseban kvalitet da može da se o njoj razmišlja iz više uglova. Priče asova su živopisne i životne, pune zanimljivih detalja iz prohujalih vremena, a sociloški pristup pažljivom čitaocu daje priliku da oceni šta se iza toga krije i donese i svoje zaključke – rekao je mr Ivan Cvetković.

Knjiga „Život kroz sport“ na 225 strana sa mnogo ilustracija, u poglavljima „Društevno ekonomske prilike u kojima smo živeli“, „Politika“ i „Sport“ (sa veoma interesantnim podtemama „Moral“, „Autoritet trenera“ „Sport i novac“, „Pupularnost“...) obihvata kazivanja 88 velikih asova našeg sporta i sociloške komentare događaja, ličnosti i vremena u kome su se dogodili. Kako reče profesor Koprivica, ova knjiga ima, kao muzika, „moć da ljude učini srećnim“.

Miroslav Nešić (1952), pre ove knjige objavio je knjige „Sportski spomenar“ (2011), „Pričao mi Gliga“ (2015) i „Ime je znak – Moma Vučićević“ (2015). Dobitnik je „Majske nagrade“ najviše društveno sportsko priznanje u Srbiji 2013. Za emisiju „Sportski spomenar“ pripala mu je nagrada Udruženja sportskih novinara Srbije 2010. Na Interferu u Aptinu 2013. dobio je nagradu za emisiju „Zatvoreno nebo“ o eliminacija fudbalske reprezentacije Jugoslavije sa EŠ u Švedskoj 1992. zbog sankcija UN.

Dr Sanda Radenović (1974) doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 2006. do 2014. bila je docent na Medicinskom fakultetu. Jedan je od osnivača Bioetičkog društva Srbije, a od 2011. je potpredsednica. Autor je brojnih radova i monografija.

NAZNAKE: „Život kroz sport“. Autori Miroslav Nešić i Sandra Radenović. Izdavač: IP Prosveta, Beograd 2016. Urednik: Dragan Milenković. Kompjuterska obrada IBN. Lektura i korektura: Lazar Vulić. Prelom teksta: Ivan Naumovski. Štampa: Megraf, Beograd. Tiraž: 500.