XS
SM
MD
LG

Pobeda u superfinalu

Naš pilot Goran Đurković pored niza pobeda koje je ove godine zabeležio, uspeo je da postane i pobednik u superfinalu Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom, a naša Tamara Kostić se osvojila bronzu u ženskoj kategoriji.

Start iz vazduha

 

U superfinalu Svetskog kupa u preciznom sletanju paraglajderom koje je održano u Kini učestvovalo je 30 najboljih pilota sveta, a kao pobedik izašao je naš pilot – Goran Đurković. Kao kvalifikacije za ovo takmičenje koristio se generalni plasman Svetkog kupa za ovu godinu (gde Goran inače drži prvo mesto), a učestovalo je po deset pilota iz Evrope, Azije i deset iz Kine kao zemlje domaćina. Iz Srbije je pozvano čak pet takmičara – pored Đurkovića, Srbiju su predstavljali i Slobodan Maletić, Tamara Kostić, Ivan Pavlov i Dragan Popov (kao zamena za Dejana Valeka koji je morao da odustane zbog zdravstvenih problema).

 

Na cilju

 

Osam takmičarskih serija (inače, maksimalan broj) urađeno je u jednom danu, kome su prethodila dva dana treninga. Sjajni rezultati i neizvesnost do samog kraja obeležili su ovo nadmetanje: «Tamara se već od početka isticala u ženskoj konkurenciji i do pola takmičenj se držala prvog mesta, pa ju je kasnije prestigla takmičarka sa Tajlanda. U ukupnoj konkurenciji, prvo mesto se menjalo iz serije u seriju. Zaista velika konkurencija i takmičenje koje ću pamtiti po jako dobrim rezultatima», kaže Goran Đurković. Posle finalne serije, on je imao isti broj poena kao i takmičar iz Indonezije, pa su njih dvojica išli na još jedan let koji je odlučio pobednika – Goran je uspeo da bude bolji i to za dva centimetra.

Dragan, Ivan i Sloba su takođe bili jako dobri, ali je verovatno to što smo promenili vremensku zonu i to što je bilo osam serija u jednom danu, uticalo malo na njihovu koncentraciju, pa nisu uspeli da se nađu na tronu. Podsećam da je ovo takmičenje 30 najboljih na svetu- naši piloti su imali odlične letove, ali falilo je ono malo», dodaje Goran.

            Inače, Goran Đurković, Tamara Kostić, Ivan Pavlov, Dragan Povov i Slobodan Maletić su članove srpske reprezentacije koja je letos osvojila prvo mesto na Evropskom prvenstvu u preciznom sletanju paraglajderom.

Tamara Kostić - druga u ženskoj konkurenciji