XS
SM
MD
LG
26.09.2010 A. Daišević

Finalni turnir Balkanskog Kupa: Ribnica – Stinta Eksplorari 3:2

Ribnica je najbolji odbojkaški klub na Balkanu a to zaista lepo zvuči. Odbojkaši iz grada na Ibru su osvojili, posle Kupa Jugoslavije 1978. godine, drugi trofej u svojoj istoriji, a prvi međunarodni. Ekipa koju sa klupe predvodi Boško Mačužić tako će zlatnim slovima biti upisana u klupske anale ali i istoriju kraljevačkog sporta. Iako domaćini. „musketari“ nisu lako stigli do trofeja i zlatnih odličja.

Posle slabog početka i gubitka prvog seta, ključni potez je napravio strateg Ribnice Mačužić uvođenjem na teren Vladimira Usiljanina. Upravo je on pokrenuo ceo tim i Ribnica je, maestralnim vođenjem tehničara Predraga Bićanina, na terenu okrenula stvari u svoju korist. Lagano dobijen drugi set doneo je veliko samopouzdanje domaćim igračima koji su se izborili u trećem setu za vođstvo od 2:1, iskoristivši osmu set loptu. Činilo se da će sve biti gotovo u četvrtom setu, koji su Rumuni počeli sa nekoliko igrača sa klupe, ali se pokazalo da su i takvi izuzetno neugodni, iskoristili su šansu koja im se ukazala i uveli meč u maratonski peti set. Ribnica je taj-brek počela sjajno vođstvom od 4:0 i 5:1, kasnije je bilo i 13:9, ali su domaći tek drugu set loptu, preko Slobodana Milovanovića, iskoristili za pobedu i veliku radost. Sve čestitke zaslužuju i odbojkaši Stinta Eksplorari koji su pokazali kvalitet i odigrali dobro oba meča na turniru, posebno kapiten Ovidiu Teušan i korektor Negrean. Iako kraljevačka Hala sportova nije bila puna, gledaoci koji su došli da pomognu Ribnicu napravili su odličnu atmosferu koja je prerasla u euforiju kada su kraljevački odbojkaši iz ruku gradonačelnika Ljubiše Simovića primili medalje i veliki pobednički pehar.

- Bilo je teško u ovom susretu sa odličnim Rumunima, ostavili smo srce na terenu, pokazali da i ovaj mlad tim ima izuzetnu perspektivu i ovo će nam biti veliki podstrek za ono što nas čeka u prvenstvu i nacionalnom kupu - rekao je posle utakmice Vladimir Usiljanin, odbojkaš Ribnice.

- Pokazali smo se kao odlični organizatori, pokazali smo da imamo odličan sopstveni igrački kadar, dobar rad u odbojkaškoj školi i sa dva momka mlađih od 18 godina u prvoj postavi uspeli smo i da pobedimo na Balkanskom kupu. Svaki drugi komentar bio bi suvišan - naglasio je vidno uzbuđen posle utakmice Boško Mačužić, trener Ribnice.
                                                       
Kraljevo - Hala sportova. Gledalaca: 400. Sudije: Kovačević i Vilimanović (obojica Kraljevo). Rezultat: Ribnica – Stinta Eksplorari 3:2.

RIBNICA: Lisinac 8 (4 bl, 4 gr), Borovnjak 23 (2 as, 1 bl, 6 sk), Pejović 4, Radović 11 (7 gr), Bićanin 3 (2 bl, 1 as, 4 gr), Milovanović 15 (3 bl, 1 as, 2 gr), Jović (libero), Usiljanin 20 (2 bl, 1 as, 4 sg), Veljović 1 (as). Nisu igrali: Kolarević i Zekavica. Trener Mačužić.
STINTA EKSPLORARI: Teušan 16 (2 bl, 6 gr), Pastean 11 (4 bl, 6 gr), Sokačiju 13 (9 bl, 1 gr), Negrean 17 (2 as, 1 bl, 5 sg), Raielanu 3 (2 bl, 1 as, 3 sg), Cucea 13 (6 gr), Tofan (libero), Veber 6, Kečkemeti 3. Nisu igrali: Nemet, Balog, Kočiš. Trener Marijuš Botea.