XS
SM
MD
LG

Vizura sigurna na startu

Posle duge pauze konačno je startovala Superliga za dame. Novina u odnosu na prethodne sezone je da će liga nositi ime Superliga, pošto je kompanija Winer Štetiše napustila odbojkašku scenu u Srbiji posle deset godina. Kao i prošle sezone timovi su jako mladi, pa se Železničar iz Lajkovca može pohvaliti kao najstarija ekipa sa prosekom starosti od 23 godine, dok je najmlađi tim lige Spartak iz Subotice sa 18 godina i 9 meseci. Finansije su i dalje problem velikog broja klubova i to je glavni razlog zašto u većini ekipa pretežno nastupaju mlade igračice.

Foto: facebook/Vizura-Wall-art

U utakmicama prvog kola favoriti su uglavnom opravdali očekivanja. Šampion i branilac titule Vizura uspela je da pobedi Crvenu zvezdu, možda pomalo i iznenađujuće sa ubedljivih 3:0. Očekivalo se mnogo više od crveno-belih devojaka, pogotovu posle poraza Vizure u Superkupu. Izabranice Dragutina Baltića su slavile sa 3:0 i najavile da titulu neće tako lako predati. Možda ove godine Vizura nema u timu Ljilju Ranković i Natašu Čikiriz, ali Novobeograđanke su i dalje jedan od glavnih favorita za titulu. Ovogodišnja sezona će sigurno izbaciti neku novu, mladu igračicu, a ove sezone to bi mogla biti talentovana Katarina Lazović, koja je odavno upisala minute i u Ligi šampiona. Veliku ulogu u ekipi Vizure trebalo bi da ima i Slađana Erić, koja je verovatno i najstarija igračica Superlige.

Jedinstvo iz Stare Pazove je glavni rival Vizuri za titulu. Prvu bitku za Superkup dobila je ekipa Jedinstva, ali pravi "rat" za šampionski pehar tek počinje. Jedinstvo je tim koji se najviše pojačao za Superligu. U ekipu Jova Cakovića došle su igračice koje zaslužuju pun respekt, poput Sanje Kaličanin (TENT), Emilije Antanasijević (Spartak) i Jelene Oluić (Spartak). U premijeri pred svojom publikom Jedinstvo je bilo sigurno protiv Zrenjanina, a manji problem je predstavljao gubitak prvog seta. Ipak, u nastavku meča Jedinstvo je bilo ubedljivo i nije dozvolilo nikakva iznenađenja. Čast da otvore sezonu imale su odbojkašice Futoga koje su pružile snažan otpor Dinamu iz Pančeva tokom prvog seta. Prvi period meča završen je rezultatom 25:23 u korist Dinama, a nakon tesnog gubitak seta Futog kao da nije imao snage za nešto više i u naredna dva seta je ubedljivo poražen (25:14 i 25:16). Sličnu situaciju je imalo i Jedinstvo iz Užica, koje je uspelo da namuči TENT samo tokom trećeg seta, dok je u prva dva TENT vodio glavnu reč. U poslednjem meču prvog kola Spartak je uspeo da savlada Železničar sa 3:0. Možda malo neočekivano, s obzirom da Subotičanke nemaju jak sastav kao prethodnih godina. Ipak, Spartak je zabeležio važnu pobedu na startu sezone i videćemo kako će u nastavku sezone igrati četa Gorana Ilića.

Drugo kolo ( 22.oktobar ):

Jedinstvo (Užice) - MD Zrenjanin

Vizura - Jedinstvo (Stara Pazova)

Dinamo - Crvena zvezda

Železničar - Futog

TENT - Spartak


18 .kolo Superliga Srbije
Jedinstvo (U) 1 : 3 Jedinstvo (SP)
Crvena zvezda 3 : 1 MD Zrenjanin
Futog 0 : 3 Vizura
Spartak 1 : 3 Dinamo
TENT 3 : 2 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Jedinstvo (SP) 18 16 2 48
2 Crvena zvezda 18 13 5 40
3 Vizura 18 13 5 39
4 TENT 18 12 6 35
5 Železničar 18 10 8 30
6 Dinamo 18 10 8 30
7 MD Zrenjanin 18 6 12 14
8 Spartak 18 5 13 18
9 Futog 18 4 14 12
10 Jedinstvo (U) 18 1 17 4