XS
SM
MD
LG

Predstavljena knjiga "Borislav Stanković: Moje olimpijske igre" autora Aleksandra Miletića

Knjiga „Borislav Stanković: Moje olimpijske igre – od Rima 1960. do Pekinga 2008“ autora Aleksandra Miletića, urednika Sportske rubrike „Politike“, predstavljena je u prisustvu velikog broja uglednih zvanica u hotelu „Zira“.
- Ove godine Olimijski komitet Srbije proslavlja vek postojanja, navršilo se 60 godina od prvog učešća košarkaša na svetskim šampionatima i pola veka od prvog učešća na olimpijskim igrama, kao i tri decenije od prve olimpijske zlatne medalje naše košarke – rekao je autor Aleksandar Miletić. – U svim ovim događajima, učestvovao je kao igrač, trener ili sportski radnik Borislav Stanković, tako da ova knjiga, na neki način, duboko zadire i u istoriju svetskog i našeg olimpijskog pokreta i košarke. Bio je svedok ujedinjenja košarkaških amatera i profesionaca, ali i krvavih događaja na Olimpijskim igrama u Sijudad Meksiku 1968. i Minhenu 1972. kao  i možda i najkontroverznijeg pogotka u istoriji  svetske košarke, kada je Belov na OI u Minhenu postigao koš i SSSR je naneo prvi poraz - 51:50 u istoriji na olimpijskim igrama selekciji SAD...Bora Stanković je radio u međunarodnim sportskim organizacijama u vreme kada je politika prodrla u sport, kada su bojkotovane igre zbog hladnog rata i mnogi detalji i događaji koji su potresli, ne samo sportski svet, našli su mesto u ovoj knjizi.

Aleksandar Miletić se posebno zahvalio  izdavaču Predragu Jeremiću i izdavačkoj kući IP Princip kao i likovno - grafičkom uredniku knjige Vladimiru Sokoloviću, sinu legendarnog Milorada Sokolovića košarkaša, novinara i trenera, za koga je Srđan Kalember rekao da je bio peti stub srpske košarke sa Nebojšom Popovićem, Borislavom Šaperom, Aleksandrom Nikolićem i Borom Stankovićem. Promociji je prisustvovala i supruga Milorada Sokolovića, Desanka.
- Knjiga nosi naziv „Moje olimpijske igre“, ali u njoj ima i mnogo detalja o drugim takmičenjima i događajima vezanim za Međunarodni olimpijski komitet i FIBA, jer su se oni preplitali – naglasio je Borislav Stanković. –Kada smo Saša Miletić i ja počeli da radimo na knjizi, sakupio sam neke statističke podatke i zaprepastio sam se: učestvovao sam, kao igrač, trener ili funkcioner na 28 šampionata Evrope, 14 svetskih šampionata, 14 olimpijskih turnira, 12 omladinskih šampionata sveta. Bio sam i 26 godina generalni sekretar FIBA i 18 godina član MOK. Sada sam u obe ove organizacije „počasni član“, ili kako Nemci kažu imam „zvanje bez moći“. U svemu što sam radio ogromnu ulogu imala je moja porodica, ali i OKK Beograd. O njemu nema mnogo reči u ovoj knjizi, ali je on uvek u mom srcu, kao mesto gde je sve počelo.

O knjizi su govorili i selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković, nekadašnji košarkaš i ugledni trener Srđan Kalember kao i dugogodišnji novinar „Politke“ i publicista Borko Gvozdenović. Prigodne uvodnike napisali su predsednik MOK Žak Rog, predsednici OKS Vlade Divac i Ivan Ćurković i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman. Promociji su prisustvovali i predsednik KSS Dragan Kapičić, predstavnici OKK Beograda i SD Radnički, nekadašnji košarkaški asovi i treneri, prijatelji košarkaškog sporta igrači i veliki broj predstavnika medijskih kuća.

Knjiga obiluje i izuzetnim statističkim podacima. Nabrojani su svi naši članovi MOK, svi naši osvajači olimpijskih medalja, imena naših zastavnika na svečanim otvaranjima, predsednici i generalni sekretari olimpijskih komiteta (SOK, JOK, OK SCG, OKS), najuspešniji svetski sportisti u istoriji olimpijskih igara, rekorderi olimpijskih igara, najmlađi i najstariji olimpijski šampioni, sportisti sa najviše učešća na OI, svi predsednici MOK, statistika o dopingovanim sportistima od 1968. do 2008. i „večita lista“ zemalja sa brojem osvojenih olimpijskih medalja.

Štampanje su pomogli Olimpijski komitet Srbije, Univerzijada Beograd 2009, Mek Kan - Erikson, Košparkaški Savez Srbije, SP Lasta, OD RB Kolubara Lazarevac. Štampao je DIS Publik Beograd u tiražu od 777 primeraka.

O Borislavu Stankoviću

Borislav Stanković je rođen 1925. u Bihaću. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu i radio je deset godina kao inspektor za kontrolu mesa u Beogradu. Diplomu košarkaškog trenera dobio je 1947. Bio je generalni sekretar KSJ od 1956. do 1966. Od 1972. je zamenik generalnog sekretar FIBA, a od 1976. do 2002. bio je generalni sekretar FIBA. U članstvo MOK primljen je 1988. u Seulu i ostao je do 2005.
Sa Crvenom zvezdom kao igrač osvojio je prvenstvo 1946, 1947. i 1948. Za reprezentaciju je odigrao 36 utakmica  od 1948. do 1953. Učesnik je prvog Šampionata sveta 1950. u Buenos Ajresu. Trenirao je OKK Beograd i sa njim osvojio titule 1958, 1960. i 1964. i Orasoda (Kantu) u Italiji sa kojim je osvojio prvensvo 1968.  U FIBA je ušao 1960. na predlog Vilijama Džonsa generalnog sekretara kao njegov pomoćnik. Počasni je generalni sekretar FIBA, počasni je član MOK, počasni predsednik Košarkaškog saveza Srbije i počasni član Olimpijskog komiteta Srbije. 
     Nosilac je velikog broja društvenih i sportskih odlikovanja i priznanja, između ostalih Olimpijskog ordena MOK 1985. i 2006. Viteza legije časti Francuske 2001, Ordena zasluga SRJ 2002,  Zlatne plakete OK SCG 2003. i član je Kuće slavnih FIBA od 2007.

O Aleksandru Miletiću

Aleksandar Miletić je rođen 1972. u Kosovskoj Mitrovici. Završio je Treću beogradsku  gimnaziju i Fakultet političkih nauka – novinarski smer, gde je diplomirao na temu „Olimpijske igre - sportska i politička arena“. Od 1996. radi u Politici. Od 2006. je zamenik urednika sportske rubike, a 2010. je postao i urednik sportske rubrike. Izveštavao je sa Olimpijskh igara u Pekingu 2008. i sa tri Šampionata Erope. Bio je i direktor glavnog pres centra Univerzijade 2009. u Beogradu. Koordinator je košarkaškog kampa „AND 1 - Dejan Bodiroga“ za Srbiju od osnivanja 2005.
Bio je urednik dva specijalizovana vodiča ѕa SP u fudbalu 2006. i  prvi urednik prvog specijalizovanog teniskog magazina u Srbiji „Tenis“.