XS
SM
MD
LG

Klubovi Prve lige RS složni: Ovakav sistem nema smisla!

Prva liga Republike Srpske od ove sezone imala je novi format igranja po ugledu na neka evropska takmičenja gdje se prvenstvo dijelilo na dva nova, ali čini se da ova ideja Saveza nije urodila plodom jer većina timova nije zadovoljna ovim formatom.

Skraćena liga i novi format takmičenja zaživjeli su u sezoni kada su srpski timovi odigrali najlošije u Premijer ligi BiH, što je stvorilo mnogo problema ekipama iz Prve lige. Nakon podjele prvenstva poslije 22 zajednička kola na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak dosta timova praktično je igralo revijalne mečeve, dok je nekim klubovima svaki duel bio biti ili ne biti. Od šest timova koji su se borili za šampiona, četiri već od starta nisu imali nikakve šanse za titulu, a samim plasmanom u Ligu za prvaka su obezbijedili opstanak. Jedan od timova koji je bio u takvoj situaciji je Tekstilac.

"Praktično smo igrali utakmice koje nemaju rezultatski značaj. Ovaj sistem nekima daje lagodnost, dok se drugi bore za egzistenciju. Mislim da je on dobar za prvi rang takmičenja kada treća ili četvrta ekipa ide u Ligu Evrope. Jedina prednost je što treneri mogu pružiti šansu mlađim igračima i tako ih afirmisati", kazao je trener Dervenćana Bojan Magazin.

Što se tiče Lige za opstanak, većina mečeva bila je biti ili ne biti jer od šest ekipa samo prva ostaje u ligi.

"Zbog čudnih rezultata u Premijer ligi, pet ekipa ispada iz Prve lige. Ne znam kakvu uopšte svrhu ima takmičenje, kome to treba? Recimo, Borac je šesti u Ligi za prvaka, miran je, a ima deset bodova manje od nas i ostalih ekipa koje se bore za opstanak. Mislim da ovo nije najbolje rješenje. Veliko opterećenje je na igračima jer svaku utakmicu moraju igrati 'na nož'. Igralo se ponekad svaka tri dana, što je problem i za vrhunske evropske ekipe", istakao je trener Slobode iz Mrkonjić Grada Dragan Vukša, čija ekipa ima šanse da izbori opstanak.

U FSRS nisu željeli da komentarišu sistem takmičenja dok se prvenstvo ne završi, ali će po okončanju sezone imati sastanak na kojem će sve biti analizirano.

"Tu smo gdje ­smo, ne bih da komentarišem ništa dok prvenstvo traje. Sve će biti analizirano nakon što se završi prvenstvo, sve će biti na Izvršnom odboru. Pravili smo sistem takmičenja koji bi poboljšao kvalitet u svakom segmentu. Tačno je da je ispadanje klubova izazvalo žestoko pomjeranje u Prvoj ligi, analogno tome i u nižim ligama", kazao je generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković.
Pomoćni trener Leotara Rajko Mičeta smatra da je ovaj sistem takmičenja doveo do slabijeg kvaliteta, a trebalo je suprotno.

"Sve mi se čini da je ovo više bio pilot projekat nego stvarna mogućnost. Za fudbal RS je poražavajuće da devet centara ispada iz liga, što Premijer, što Prve lige, a to da ispada pet ekipa iz Prve lige je nezapamćeno. Naš tim zbog teške situacije nije najbolje odgovorio zadatku, došli smo na ivicu ambisa. Poražavajuće je da Hercegovina nema nijedan tim u prva dva ranga. Volio bih da imamo ligu sa 16 klubova kao u FBiH", rekao je Mičeta.

(Izvor: FK Tekstilac)


Vlasenica 0 : 6 Kozara
Sloboda (NG) 2 : 0 Sutjeska
Borac 3 : 0 Drina HE
Mladost 5 : 0 Zvijezda 09
Krupa 3 : 0 Leotar
Tekstilac 2 : 2 Sloboda (MG)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 22 16 2 4 50
2 Mladost 22 14 7 1 49
3 Tekstilac 22 10 7 5 37
4 Zvijezda 09 22 9 7 6 34
5 Kozara 22 9 6 7 33
6 Borac 22 8 6 8 30
7 Sloboda (MG) 22 8 4 10 28
8 Sloboda (NG) 22 8 3 11 27
9 Leotar 22 7 5 10 26
10 Sutjeska 22 7 4 11 25
11 Drina HE 22 5 3 14 18
12 Vlasenica 22 3 2 17 11