XS
SM
MD
LG

Floorball Belgrade Open 2015
U Sportskoj hali "Padinska Skela" u istoimenom naselju s leve strane Dunava, od 7. do 9. avgusta u organizaciji FBK Partizan održan je vrlo kvalitetan turnir u florbolu, pod nazivom Floorball Belgrade Open.
 
Ovo je bilo peto po redu takmičenje, a ujedno i prijateljsko okupljanje 14 ekipa iz Švedske, Finske, Švajcarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Florbol, koji je u Srbiji prisutan od 2007. igra se kao dvoranski sport, nalik hokeju, ali na parketu ili gerflor veštačkoj podlozi. Umesto paka igra se aerodinamičnom lopticom veoma male mase, a štapovi su izrađeni od plastike ili karbonskih vlakana. Kako je u pitanju prilično "bezbedan" sport, sa izuzetno retkim povredama, igrači (izuzev golmana) nemaju potrebe za nošenjem zaštitne opreme.

Foto: facebook.com

Iako su ekipe iz svih zemalja u ovom periodu godine tek u fazi priprema za predstojeća nacionalna takmičenja, na ovaj turnir godinama unazad dolaze vrlo jaki sastavi, pogotovo iz zemalja poput Švedske, Finske i Švajcarske, gde se florbol tradicionalno igra na visokom nivou. Masovnost i jačina favorita svrstavaju ovaj događaj među najkonkurentnije u ovom delu Evrope. Verovatno je to i jedinstvena prilika za domaću javnost da vidi kako to izgleda ova igra na međunarodnom nivou. Organizatori su ove godine odabrali Padinsku Skelu i utisak je da su jako dobri uslovi za igru koje su u tamošnjoj hali imale sve ekipe doneli dodatni kvalitet i neizvesnost u pojedinim, izjednačenim utakmicama. Publika je, a pogotovo mlađi gledaoci, pored uzbudljivih mečeva imala priliku da se upozna sa jednim novim sportom, a oni koji su izrazili želju mogli su da se i sami oprobaju u pauzama između utakmica; da vide kakav je osećaj držati štap u ruci, manevrsati lopticom po patosu i sl. Sve utakmice su takođe i prenošene uživo putem interneta.

Foto: facebook.com

Ovogodišnji turnir bio je peti po redu, trajao je tri dana, a 14 ekipa bilo je podeljeno u tri grupe, nakon čega je usledilo eliminaciono takmičenje, počev od četvrtfinala. Pobednički tim je nakon nekoliko vrlo tesnih pobeda kroz prezhodno takmičenje bio finski Puhapusi (Puuhapuusi), koji je u finalu savladao švajcarskog prvoligaša, ekipu Davosa, rezultatom 8:5. Treće mesto osvojio je švedski Linčeping, koji je posle penala savladao sunarodnike iz Geteborga - ekipu Zenita. Za najkorisnijeg igrača proglašen je Finac Tomi Vapula iz pobedničke ekipe.
 
 
Više o ovom dinamičnom i interesantnom sportu možete saznati na sajtovima Saveza Florbola Srbije i FBK Partizan iz Beograda, koji je otvoren za sve zainteresovane da pokušaju da se priključe treninzima, o čemu se detaljnije možete informisati na ovom linku ili direktno putem telefona 063/201-415.