XS
SM
MD
LG

Baja-Sombor: Mihal Šulja pobednik ultramaratona dugog 61 kilometar

Četvrto izdanje ultramaratoma, koje se trči na deonici između dva bratska grada, Baje i Sombora, iz dve susedne države, Mađarske i Srbije, proteklo je u znaku velike vrućine i rekordno prijavljenih učesnika, kojih je bilo 112,a među njima i maratonaca iz treće države u komšiluku, Hrvatske. Čak njih 42 se odlučilo na startu, da istrči celu dužinu staze od 61 kilometra, dok su ostali svoje učešće na ovoj zanimljivoj i napornoj atletskoj disciplini odradili trčanjem u štafeti od dva, tri, četiri i pet članova.

Topao i sparan avgustovski dan nije bio pogodan za trčanje,ali su uporni atletičari smogli snage da se upuste u ovakav izazov. Start je bio na Petefi ostrvu kod Baje u 9,00 sati, a cilj na Trgu Svetog Đorđa u Somboru. Zajedničkim snagama ovu međunarodnu sportsku priredbu organizovali su sportski savezi ova dva grada uz pomoć nekolicine sponzora i brojnih volontera, koji su na nekoliko punktova uz put vodili računa o osveženju, okrepi i zdravlju učesnika.

Najbrojniji na ovom ultramaratonu su bili maratonci iz Srbije, i stoga su i rezultati, koje su postigli, vredni hvale.Rekord staze nije oboren, a razlozi su visoka temperatura i sparno vreme, koje je otežavalo disanje maratoncima. Prvi kroz cilj je prošao Mihal ŠULJA iz Kovačice, u vremenu od 5 sati,18 minuta i 47 sekundi, a iza njega je somborac Mirko ERDELJI bio drugi sa vremenom od 5,23, 28, dok je treće mesto osvojio osiječanin , Roberto BAŠIĆ sa vremenom 5, 39, 49. Kod dama, dve građanke Baje, Edit HUZSVAY i Dr. Bettina CSABI su zajedno prošle kroz cilj sa postignutim vremenom od 5, 44, 58, a njihova zemljakinja iz Pomaza, Klara PLELI bila je treća sa vremenom 5, 59, 22.

U štafetnom trčanju, somborska trojna štafeta u sastavu Josip MAJOR, Jakša ZEKOVIĆ i Đuka ČELJUSKA osvojila je prvo mesto,a dvočlana štafeta „predsednika“ , Zdravko MIŠOVIĆ (Kula) i Damir MARKOVIĆ (ARK Somaraton) takođe je kroz cilj prošla prva.

Među ostalim somborcima, vredno je spomenuti dvojicu koja su po prvi puta trčali na ovako dugačkoj stazi, i istrčali je do kraja, a to su Aleksandar MARKOVIĆ i Dragan TRKULjA.

Ovu sportsku priredbu ispratili su i članovi gradskih uprava Baje ( Čaba Sakač) i Sombora( Dragan Nenadov), koji su po završetku trke podelili pehare i plakete najboljima, a diplome svim učesnicima.

               Pobednici u konkurenciji muškaraca prilikom dodele pehara...

... i najbolje dame na pobedničkom postolju


 Za još fotografija klikni ovde