XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Na EŠ u Mariboru 20 strelaca

BEOGRAD, 14. jul (Info centar).- Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije odredio je sastave za Šampionat Evrope MK oružjem u Mariboru od 18. jula do 2. avgusta.

Pred metama biće 20 srpskih strelaca, od toga 13 u seniorskoj konkurnciji. Srbija neće imati predstavnike u disciplinama MK pištolj za juniore i juniorke. U Mariboru će se MK puškom trostav za muškarce i žene kao i MK puškom 60 metaka ležeći za muškarce podeliti po tri vize za Rio, a MK pištoljem za muškarce i žene po dve.

- Čekao sam da se završi juniorsko Prvenstvo Srbije, jer je bilo dilema oko sastava omladinskih selekcija. Kod juniorki puškom sam uvrstio Nevenu Armuš, rođenu 1999. kao treću juniorku. Imala je ekstremno visok rezultat u trostavu od 582 kruga, iako sam se dvoumio između nje i Krstine Stojanović iz Crvene zvezde. Dao sam prednost Armušovoj, jer je mlađa i treba stvarati ekipu za sledeće sezone. Imamo nekoliko sjajnih juniorki i nećemo imati problema u budućnosti. Na Stojanovićevu računam iduće godine kao mlađu seniorku i svakako ću joj dati podršku da se priključi seniorskoj ekipi – objasnio je Pejović.- Kod juniora, ostvaren je veliki napredak ove godine pa sam “promešao karte” i dao šansu četvorici. Stevan Jovanović je na “Velikoj nagradi Novog Sada”, na primer, “skočio” u rezultatu u trostavu skoro 30 krugova i održao taj nivo i na Prvenstvu Srbije. Pripreme juniorske reprezentacije u Novom Sadu se završavaju sutra. Trenutno je samo Andrija Milovanović u slabijoj formi. Ipak sam se za njega odlučio, a ne za Miloša Ivanovića, jer je iskusniji i imao je nekoliko finala na olimpijskim igrama za mlade i PE, doduše vazdušnom puškom. Miloša Ivanovića ću, svakako, forsirati iduće godine jer je rezultatski napredovao.

Pejović je bio na mukama kako odrediti i ekipe puškom za seniore:

- Napravio sam varijantu da idu sva četvorica bez obzira na kretanje njihovih poslednjih rezultata. Mirosavljev i Sebić će gađati obe discipline jer “jure” kvotu. Po rezultatima, Pletikosić je dugi a Mirosavljev četvrti u trostavu, ali su razlike neznatne. MK puškom 60 metaka ležeći imamo najjaču ekipu okićenu bronzom na SP u Granadi 2014. Sebić ima ubedljivo najbolje rezultate ove godine u trostavu – sumirao je Pejović.- Prva grupa strelaca polazi u subotu 18. jula, seniorke i juniorke - -puška i seniori - -puška. Juniori - puška i seniorke -pištolj polaze 21. jula, a seniori - pištolj 23. jula. Savez je u velikoj besparici i bila ja prava noćna mora napraviti raspred odlaska i povratka da bi se što više uštedelo. Program takmičenja je veoma zgusnut, tako da neće biti dodatnih slobodnih treninga, samo treninzi pre takmičenja. Svi su zdravi i nadam se da ćemo imati i dobre zezultate i nastaviti ovogodišnju zlatnu seriju.

U Mariboru će gađati – MK puška: Milenko Sebić (C. zvezda), Mulutin Stefanović, Stevan Pletikosić (obojica „Čika Mata“, Kragujevac) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad). Sebić i Mirosavljev će gađati obe discipline - trostav i 60 metaka ležeći, Stefanović samo trostav i Pletikosić samo 60 ležeći.

Seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Ivana Maksmović („Akademija Maksimović“) i Jelena Živković (Jagodina) – sve tri obe discipline, trostav i 60 ležeći.

Juniorke: Milica Babić (Palilula), Sanja Vukašinović (Novi Sad) i Nevena Armuš („Čika Mata“) - sve trostav i 60 ležeći.

Juniori: Stevan Jovanović (“Čika Mata“), Jovan Čičevski (Novi Sad), Andrija Milovanović (Niš) i Lazar Kovačević (Jagodina). Jovanović, Čičevski i Kovačević gađaće MK puškom 60 ležeći, Jovanović, Milovanović i Kovačević MK puškom trostav.

Pištolj, seniorke: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (obe C. zvezda) i Jasmina Grgić (Smederevo).

Seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimtrije Grgić (Akademac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice).

U stručnom timu su, uz Pejovića, i treneri Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić, Goran Mikec, Momir Spasojević, lekar dr Slaviša Jovanović.

Srpski strelci su na Šampionatu Evrope MK oružjem 2013. u Osijeku osvojili dve medalje, obe bronzane. Ivana Maksimović je bila treća MK puškom trostav kao i ženska seniorska reprezentacija MK pištoljem (Arunović, Šekarić i Rašeta).

U finalu je gađala juniorka Ana Alentijev (MK pištolj) i osvojila osmo mesto. Deveto mesto imao je Milenko Sebić (MK puška 60 metaka ležeći), 11. su bili Dimitrije Grgić (MK pištolj) i Milenko Sebić (MK puška trostav) a 12. Damir Mikec (MK pištolj) i svoj trojici su finala izmakla za – krug.

U ekipnoj konkurenciji, četvrta je bila muška ekipa MK pištoljem, peta ženska ekipa MK puškom 60 metaka ležeći, a šesta muška ekipa MK puškom trostav

Srbija ima ukupno osam kvota za Rio, četiri puškom i četiri pištoljem. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj) i u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj).