XS
SM
MD
LG
02.02.2010 A.Daišević

"Musketari" otputovali na megdan Berlinu u okviru Čelndž Kupa

Kraljevačka Ribnica se ove godine neće boriti ni za jedna domaći trofej, neće je biti u završnici Kupa Srbije, niti plej ofu Viner Štediše Superlige. Ipak, Kraljevčani još uvek žive svoj najlepši san, jer su jedina muška ekipa sa ovih prostora koja je ostala u evrotakmičenju i danas će u prvom meču osmine finala GM Čelndž Kupa odmeriti snage sa odličnim Berlinom. Dovoljan razlog za novo druženje "musketara" sa novinarima,a pred polazak za Berlin na pres konferenciji u Multimedijalnom centru "KVART" govorili su Dejan Brđović menadžer Ribnice i Boško Mačužić trener kraljevačkog superligaša.
- U Evropi smo već prebacili plan, premašili sva očekivanja i otuda još jednom javno igračima i stručnom štabu upućujem sve čestitke - na početku svog izlaganja naglasio je Dejan Brđović i nastavio:- Više sam nego ponosan na dosadašnje igre i rezultate u Čelndž Kupu, pobedili smo u četiri meča, ostali jedini srpski tim među 16 najboljih u ovom takmičenju i što je najvažnije u svim utakmicama pružili odlične partije. Dostojno smo reprezentovali grad i zemlju iz koje dolazimo.

Dvomeč sa Berlinom je nova prilika za dokazivanje, iako je i laicima jasno da su nemci apsolutni favoriti?
- Mi ulazimo u ove utaikmice sa željom da se sa protivnikom nadigravamo, da pokažemo da ovaj tim može još jednom da pruži svoj maksimum. Pred igrače i stručni štab se nestavlja nikakav imperativ, odlazimo u Nemačku da odigramo opušteno, respektujemo rivala koji je jedna od najboljih nemačkih ekipa, ali nećemo ih preceniti. Imamo i mi svoje šanse, ako momci odigraju kao protiv Tenerifa u Španiji, ili Konstance u Rumuniji mislimda može opet da se desi čudo. Ipak, ponavljam, nema imperativa, mi smo u Evropi već dosta toga uradili.

Želeo je legendarni kapiten našeg nacionalnog tima da skrene pažnju i na atmosferu pred učešće Ribnice u osmini finala Čelndž Kupa.
- Svuda se govori kako su košarkaši Partizana u TOP 16 fazi takmičenja. A zar Ribnica nije?! Mislim da se u našoj zemlji samo gleda šta rade dva vodeća kluba u Beogradu, ostali kao da ne postoje. Tu ne mislim na medije koji nas korektno prate, već na društvo u celini, sponzore pre svega. Na nas niko ne obraća pažnju. Nisam pobornik kuknjave, nemam nameru da sugerišem koliko nam je teško, koliko nemamo... Nama u Ribnici od kuknjave nema vajde, isto je kukali ne kukali. Zahvlnost dugujemo gradu, tu je ja i nas par ljudi u klubu koji dajemo svoj novac i tako Ribnica traje i igra. U Nemačku putujemo najekonomičnije, samo devet igrača i stručni štab, bez vođe puta, vodi se računa o svakom dinaru. Dakle, ja neću biti sa igračima u Berlinu, ali sam ubeđen da će oni i u ovom meču biti pravi. I to bi konačno neko mogao i morao da prepozna, da pomogne na pravi način - zaključio je Dejan Brđović menadžer Ribnice.

"Musketari" su u prirpemi za susret u Berlinu odigrali meč mini lige protiv Smedereva i pobedili. Atmosfera je jako dobra, kakva inače i krasi klub ia grada na Ibru.
- Nismo dobro igrali protiv Smedereva i u toj utakmici je jedino rezultat dobar. Evropske utakmice, pokazalo se, su nešto drugo. U njih moji igrače unose celog sebe, daju više od 100 odsto svojih realnih mogućnosti i ta ogromna energija se reflektuje kroz dobru igru i rezultat. Iskušenja na međunarodnoj sceni su iz kola u kolo teža, ali nemamo nameru da se predajemo. Berlin je odličan tim, bivši prvak Nemačke, ekipa koja je trenutno na četvrtom mestu u Bundesligi. Igraju tipičnu odbojku za to podneblje, sve je bazirano na snazi i fizikalijama, nema lucidnosti, tehnika će biti naša prednost. Radi se o mladom timu, izuzetno su visoki, imaju dugu klupu, jer tokom utakmice česte su izmene korektora, jednog primača i tehničara. Sveukupno gledano favoriti su, ali imaju mana koje ćemo pokušati da iskoristimo - kaže Boško Mačužić trener Ribnice.

Kraljevčani će ponovo na evropsko iskušenje sa devetoricom, kao i u Konstanci. Mogao bi da se ponovi i rezultat iz te utakmice?
- Mladi Petar Kolarević je slomio prst na ruci i ne putuje, Milovanović nije licenciran za evrotakmičenje, tako da nas je ostalo devet. Ništa novo za Ribnicu, navikli smo se na taj deficit. Momci su spremni, željni da se pokažu pred brojnom nemačkom publikom. Igraćemo u sjajnom ambijentu, na tarafleksu, a Berlin važi za vrlo gledan tim. Očekujem dobru igru, zašto da krijem i dobar rezultat, jer živimo za revanš u prepunoj dvorani u Vrnjačkoj Banji. Ako do svega toga dođe naše šanse rapidno rastu - zaključuje Boško Mačužić uz napomenu da je pre tri godine Ribnica već igrala sa nemačkim predstavnikom u Evropi, Đenerali Hahingom. Posle poraza u zlatnom setu u Minhenu Kraljevčani su ispali, a strateg Ribnice je kvalitet Berlina danas uporedio sa kvalitetom Unterhahinga tada.

Ribnica je na put krenula avionom preko Beča, danas su puleni Boška Mačužića trenirali u dvorani "Športhale Šarlotenburg" gde će se igrati sutrašnji meč. Zanimljivo je da će u subotu Berlin ugostiti neporaženi Fridrihshafen u okviru Bundeslige, ali u Olimpijskoj dvorani, i domaćini već najavljuju rekordnu posetu od 8 hiljada gledalaca. Utakmica Berlin-Ribnica u okviru GM Čelndž Kupa počinje sutra od 19 časova, a sudiće je Omero Satanasi iz Italije i Finac Pasi Hakarainen.

Za uspon Berlina kao kluba velike zasluge ima i naš proslavljeni reprezentativac Mirko Čulić koji je dugo godina u ovom klubu bio trener. Ove sezone trener Berlina je još jedan bivši JU reprezentativac. Reč je o Andreju Urnautu koji je sa aktuelnim menadžerom Ribnice Dejanom Brđovićem, sa kojim je vršnjak, nastupao za naš državni tim na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine i sve do raspada bivše države.