XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Đoković i Nikolina Moldovan najbolji sportisti Srbije u izboru OKS

BEOGRAD, 9. decembar (Info centar).- Teniser Novak Đoković i kajkašica Nikolina Moldovan su najbolji sportisti Srbije u izboru Olimpijskog komiteta Srbije saopšteno je na svečanosti u Domu Narodne skupštine Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Najbolja muška ekipa je košarkaška reprezentacija Srbije. Nagrada za najbolju žensku selekciju nije dodeljena.

Nikolina Moldovan je prva kajakašica koja je dobila ovo priznanje. Na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u čamcu sa sestrom Oliverom doveslala je do srebrne medalje na 500 metara, a u sprintu u individualnoj konkurenciji okitila se bronzanim odličjem.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i ove godine je potvrdio klasu i peti put proglašen je sportistom godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Novak se u 2014. vratio na prvo mesto ATP liste i osvojio je sedam vrednih trofeja, od kojih se izdvajaju Vimbldon i završni Masters u Londonu.

Košarkaška reprezentacija Srbije okitila se titulom vicešampiona sveta i time zaslužila tirulu najuspešnijeg muškog tima. Posle 12 godina od osvojene zlatne medalje u Indijanapolisu, naši košarkaši osvojili su novo odličje na svetskim prvenstvima i opravdali naziv “Srbija, zemlja košarke“.

U godini održavanja Olimpijskih igara mladih, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej i najuspešnijem mladom timu. Trofej OKS u ovoj kategoriji ponela je ženska juniorska odbojkaška reprezentacija, koja je osvojila šampionsku titulu na Evropskom prvenstvu u Finskoj i Estoniji.

Za najuspešnijeg mladog sportistu proglašen je džudista Nemanja Majdov, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama za mlade u Nankingu. Nemanja se ove godine okitio i titulom juniorskog šampiona Evrope.

Najuspešniji trener u izboru OKS je Dragan Plavšić čiji su takmičari Nikolina i Olivera Moldovan, Marko Tomićević i Vladimir Torubarov osvojili osam kajakaških medalja ove godine. Dobitnik trofeja Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji ove godine nosi naziv “Sport i umetnost”, je Dragan Bjelogrlić, reditelj filmova „Montevideo, Bog te video“ i “Montevideo, vidimo se!”.

Poznati srpski glumac, scenarista, reditelj i producent, u prethodnih nekoliko godina skrenuo je pažnju na sport i na filmskom platnu, sa dva dugometražna filma i televizijskom serijom u kojima je prikazano učešće tima Kraljevine Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom u Urugvaju 1930. godine.

Predsednik OKS Vlade Divac čestitao je sportistima na ostvarenim razultatima i poželeo im puno uspeha u predolimpijskoj 2015.

- Znajte da u svakom trenutku imate podršku cele nacije jer vi ste najbolje što Srbija ima. Želim vam da već u sledećoj takmičarskoj godini ispunite svoje snove i da se u što većem broju nađete na Olimpijskim igrama u Rio da Ženeiru kroz dve godine.