XS
SM
MD
LG
09.12.2014 Administrator

Proglašeni najuspešniji sportisti u 2014. godini u izboru OKS

Titula najuspešnije sportistkinje Srbije za 2014. godinu pripala je po prvi put jednoj kajakašici- Nikolini Moldovan. Na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u čamcu sa sestrom Oliverom doveslala je do srebrne medalje na 500 metara, a u sprintu u individualnoj konkurenciji okitila se bronzanim odličjem. „Kajak je iz godine u godinu sve uspešniji sport, i mi se trudimo da ga dovedemo na još viši nivo. Naredne godine nas očekuje Svetsko prvenstvo gde ćemo se boriti za norme za Olimpijske igre, što nam je najvažnije“, rekla je Nikolina.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i ove godine je potvrdio svoju klasu i peti put u svojoj karijeri proglašen je sportistom godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Novak se u 2014-oj vratio na prvo mesto ATP liste i osvojio je sedam vrednih trofeja, od kojih se izdvajaju Vimbldon i završni Masters u Londonu. On je iz Dubaija poslao video poruku u kojoj se zahvalio na trofeju i osvrnuvši se na Olimpijske igre mladih koje su održane ove godine, poželeo mladim sportistima mnogo uspeha u daljim karijerama.

Košarkaška reprezentacija Srbije okitila se titulom vicešampiona Sveta i time zaslužila naslov najuspešnijeg muškog tima. Nakon 12 godina od osvojene zlatne medalje u Indijanapolisu, naši košarkaši osvojili su novo odličje na svetskim prvenstvima i opravdali naziv “Srbija, zemlja košarke“.

Nikola Kalinić se osvrnuo na planove za naredni period: „Sledeće godine nas očekuje Evropsko prvenstvo. Mi ćemo biti maksimalno spremni i daćemo sve od sebe da napravimo dobar rezultat i izborimo plasman u RIO.“

Ženski timovi, makar do ovog trenutka, nisu uspeli da ostvare kriterijumski rezultat kojim bi se kandidovali za najuspešniji ženski tim Srbije za 2014.godinu. Šansu da nas obraduju na zalasku godine i ponesu Trofej OKS imaju naše rukometašice koje su i prošlogodišnje dobitnice.

U godini održavanja Olimpijskih igara mladih, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej i najuspešnijem mladom timu. Ove godine, Trofej OKS u ovoj kategoriji ponela je ženska juniorska odbojkaška reprezentacija, koja je osvojila šampionsku titulu na Evropskom prvenstvu u Finskoj i Estoniji. „Hvala vam u ime cele ekipe i stručnog štaba. Sigurno će nam ovo biti podstrek na budućim takmičenjima i nadam se da ćemo osvojiti još mnogo medalja“, rekla je Jelena Novaković.

Za najuspešnijeg mladog sportistu u 2014-oj proglašen je džudista Nemanja Majdov, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama za mlade u Nandžingu. Nemanja se ove godine okitio i titulom juniorskog šampiona Evrope: „Jedan od ciljeva je već ispunjen, a sada ću se boriti za sledeći, a to je plasman na Olimpijske igre u Riju i ako Bog da, olimpijska medalja.“

Najuspešniji trener u izboru OKS je Dragan Plavšić čiji su takmičari Nikolina i Olivera Moldovan, Marko Tomićević i Vladimir Torubarov osvojili 8 medalja ove godine.

„Čast je i zadovoljstvo trenirati ovakve šampione, mlade ljude željne uspeha i dokazivanja. Nadam se da će naredna godina doneti svim sportistima Srbije, a ne samo kajakašima, još više uspeha“, rekao je Plavšić.

Dobitnik Trofeja Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji ove godine nosi naziv “Sport i umetnost”, je Dragan Bjelogrlić, reditelj filmova „Montevideo, Bog te video“ i “Montevideo, vidimo se!”. Poznati srpski glumac, scenarista, reditelj i producent, u prethodnih nekoliko godina skrenuo je pažnju na sport i na filmskom platnu, sa dva dugometražna filma i televizijskom serijom u kojima je prikazano učešće tima Kraljevine Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom u Urugvaju 1930. godine. 

„Umetnost i sport su usko povezani i u neku ruku vrlo slični. Naš film je kroz priču o sportu ispričao i priču o životu. Sport možda na najbolji način sublimira život jer se sastoji od pobeda i poraza, pravde i nepravde, a čine ga individualna i kolektivna snaga, ljubav, čast i prijateljstvo“, rekao je Dragan Bjelogrlić.

Predsednik OKS Vlade Divac čestitao je sportistima na ostvarenim razultatima i poželeo im puno uspeha u predolimpijskoj 2015-oj godini: „Znajte da u svakom trenutku imate podršku cele nacije jer vi ste najbolje što Srbija ima. Želim vam da već u sledećoj takmičarskoj godini ispunite svoje snove i da se u što većem broju nađete na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.“