XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Na 39. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ 260 učesnika!

BEOGRAD, 9. decembar (Info centar).- Blizu 260 strelaca iz 15 zemalja (107 iz Srbije) učestbovaće od 12. do 14. decembra na 39. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ u „Impuls holu“ pored hotela „Kraun plaza“ saopšteno je na konferenciji za medije u Klubu sportista Partizana.

- U godina kada su Srbiju zadesile velike poplave, a izgorelo nam je i gradsko strelište u Mirijevu pored prostorija našeg saveza, bilo je potrebno mnogo hrabrosti da organizujemo naše takmičenje i da ne prekinemo tradiciju - rekao je u pozdravnoj reči Mile Đapić, prdsednik organizatora Streljačkog saveza Beograda i Organizacionog odbora. – Na sreću, imali smo veliku podršku Grada Beograda i Sekretarijata za sport i omladinu Beograda bez koje ne bismo mogli da ga organizujemo i budemo dobri domaćini.

Nikola Marić direktor takmičenja istakao je da će se prvog dana, u subotu 13. decembra, održati „Trofej Beograda“ gde će se rangirati rezultati u seniorskoj i juniorksoj konkurenciji, a drugog dana, u nedelju 14. decembra „Velika nagrada Beograda“ gde će se podeliti i 4.000 evra za nagrade. Uz statuu zlatnog „Pobednika“ prvoplasirani će dobiti i 500 evra, drugoplasirnom sleduje srebrni „Pobednik“ i 300 evra, a trećeplasiranom bronzani „Pobednik“ i 200 evra.

- Finala su oba dana od 17, 18, 19 i 20 časova i biće, verujem, veoma uzbudljiva jer dolaze kvalitetni strelci, pa eto prilike za ljubitelje sporta da dođu i da uživaju. Neke reprezentacije će doći ranije i u saradnji sa klubom Novi Beograd Ušće obezbedićemo im termine za treninge.

Dragan Ćirić iz Sekretarijata za sport i omladinu Beograda je rekao da „Internacionalno prvenstvo Beograda“ uživa veliki ugled u streljačkom svetu i da na njemu srpski strelci tradicionalno imaju mnogo uspeha:

- Uvek „osluškujem“ šta će se desiti u Zagrebu na turniru koji je pre našeg „Internacionalnog prvenstva Beograda“. Ove godine su naši strelci osvojili 12 medalja u Zagrebu i lavovski deo nagradnog fonda i tako napravili sjajnu uvertiru za naše takmičenje pa očekujem da nas i tu obraduju visokim plasmanima. „Impuls hol“ u kome će se gađati, je lepa dvorana u kojoj će svima biti ugodno.

„Internacionalno prvenstvo Beograda“ je, prema rečima Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije, jedno od kriterijumskih za sastav reprezentacije za Šampionat Evrope iduće godine u Arnhemu u Holandiji do 28. februara do 8. marta:

- Posle turnira u Minhenu, „Internacionalno prvenstvo Beograda“ je sa, možda, najdužom tradicijom u svetu i najjače u regionu. Naši strelci imaće jake rivale, biće i pod malim pritiskom zbog reprezentacije, što je, ujedno, dodatni motiv za dobre rezultate i plasmane. Velika mi je čast i zadovoljstvo što vodim ovu reprezentaciju u kojoj su vrhunski asovi...

Promoter „Internacionalnog prvenstva Beograda“ je Andrea Arsović strelac Partizana koja je prva Srbiji donela olimpijsku vizu za Rio a prošle godine je pobedila na „Trofeju Beograda“ i bila druga na „VN Beograda“:

- Ovo mi je omiljeni turnir, volim da gađam pred svojom publikom, porodicom i prijateljima. Konkurencija je takva da inspiriše. Lepo je imati za protivnice Snježanu Pejčić iz Hravtske bronzanu sa OI u Pekingu, pa Ivanu Maksimović srebrnu iz Londona, sjajne ukrajinske i ruske takmičarke. Nadam se da ću „pogoditi“ jednog „Pobednika“...

Dimitrije Grić reprezentativac Akademca je na „Trofeju Mladosti“ u Zagrebu minulog vikenda osvojio srebro pištoljem sa odličnih 586 krugova u osnovnom delu:

- Tolazi Tuzinski iz Slovačke koji me je pobedio u Zagrebu i eto prilike za revanš, a tu je i Ukrajinac Korostilov pobednik OI mladih u Nankingu. I Mikec je u sjajnoj formi imao je nedavno 584 kruga što je veoma visok rezultat. Neće biti lako ni ući u finale, a kamo li pobediti.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Dragan Milisavljević generalni sekretar SS Beograda kao i brojni treneri i streljački radnici. Sjajan domaćin bio je Streljački klub Partizan, a za osveženje pobrinuo se restoran „Petica“ sa Ade Ciganlije.