XS
SM
MD
LG
16.06.2009 A.Daišević

Razgovor sa povodom – Zoran Milašinović finansijer FK Sloga

Razgovor sa Zoranom Milašinovićem, uspešnim privrednikom, bivšim košarkašem, trenerom, uglednim sportskim radnikom i od pre dve godine finansijerom Fudbalskog kluba Sloga počinjemo kratkim povratkom u prošlost. Pre tačno godinu dana Sloga je na putu ka Prvoj ligi Srbije zaustavljena u baražu porazom od Inđije. Samo koji minut posle utakmice finansijer "belih" je okupljenim novinarima hrabro izjavio:
- Ova utakmica ide u arhivu,a u sledećoj sezoni bićemo ubedljivo prvi i bez baraža ćemo ući u Prvu ligu Srbije.
Rečeno-učinjeno?
- Nisam od onih osoba koje lako obećavaju i verujte nije lako davati takva obećanja, neko bi rekao nepromišljena. Ipak, ja sam tada čvrsto verovao u ovo što se sada dogodilo, verovao sam u ljude u klubu, u igrače i uspeli smo u nameri. Vlado Divac i moja malenkost u fudbalski projekat Sloga smo ušli sa jasno definisanim stavovima i namerama, postavili smo cilj ispred sebe,a poznato je da mi svoje planove uglavnom realizujemo – kaže Zoran Milašinović.
Sezona je bila uspešna, ali bez obzira na ubedljivu bodovnu prednost i prilično teška?
- Sada kada je sve gotovo lako je pričati, ali zaista smo imali mnogo posla. Činjenica je da smo u prvom delu sezone blistali, da smo se sa mnogo pehova susreli u nastavku i da smo u tom delu bili slabiji. Ipak, znalački smo sačuvali stečeno, pokazali kvalitet, naša organizacija i ponašanje su u svakom trenutku prevazilazili rang u kome smo se nalazili. Sada malo ko zna da smo u nekoliko utakmica igrali bez osam standardnih igrača, da je na treninzima bilo jedva desetak zdravih igrača. Ipak, zahvaljujući odličnoj omladinskoj školi, šansu su dobili golobradi dečaci i na najbolji način je iskoristili.
Na proslavu ulaska u Prvu ligu Srbije u Kraljevo je došla delegacija kakav nikada nije posetila grad na Ibru?
- Naša je želja bila da pokažemo tu novu sliku o Slogi i da se vidi ko to nama sve pruža podršku ka ostvarenju zacrtanog cilja. Čini se da veću podršku imamo van Kraljeva nego u samom gradu, ali sam lično srećan što su naši gosti bili selektor Radomir Antić, generalni sekretar Zoran Laković, što je tu bio i Vlade Divac u svojstvu predsednika  OKS i brojni naši prijatelji, ugledne ličnosti iz sveta sporta. Svi oni žele da Kraljevo postane fudbalski centar i nadaju se skorom ostvarenju te ideje.
Upravo na tom skupu, na samoj proslavi, spustili ste loptu na zemlju rečima da ovo nije istorijski uspeh?
- I nije! Sloga je već mnogo puta bila član ove Druge lige, iako se ona sada zove Prva liga Srbije. Sloga tek čeka istorijski uspeh,a to će biti ulazak u Super ligu i učinićemo sve da to bude već naredne godine. Tada bi se konačno zaboravio taj, već legendarni, poraz od Crvenke pre skoro 40 godina posle koga je fudbal u Kraljevu otišao na marginu. Tada ćemo moći da kažemo da smo ostvarili legendrani uspeh.
Ipak i ove godina će se pamtiti?
- Kao prvo zbog prve ekipe, ali još mnogo više zbog mlađih kategorija. Tu smo stvarno ostvarili istorijski uspeh. Sloga je u ovih 62 godine postojanja samo dva puta imala svoju omladinsku ekipu u Kvalitetnoj ligi Srbije i bila je to priča za jedno leto. U ovoj sezoni smo imali i omladince i kadete u eliti i obe selekcije su u gornjem delu tabele, u samom vrhu. Ako se tome doda da će i pioniri igrati baraž za Kvalitetnu ligu i ubeđen sam u uspeh, onda sam zaista ponosan na ostvareno i vrlo srećan. Kada su mlađe kategorije u pitanju recept smo prepisali iz košarke, jer Mašinac je devedestih godina, uz Beovuk, imao najbolje mlađe kategorije u Srbiji, najbolje radio. Tako ćemo raditi i u FK Sloga, želimo što više igrača iz sopstvenog pogona, to je obaveza zbog budućnosti kluba pre svega.
Sportska kočnica u Kraljevu je infrastruktura. Grad nema Halu sportova, zatvoreni bazen, kuglanu, školske sale su ruinirane, nema ni stadion...?
- Ili drugim rečima nema ništa što bi zadovoljilo ne vrhunski, već amaterski sport. Pravo je čudo kako ovaj grad ima šest prvoligaša i kako oni opstaju i postižu odlične rezultate. Što se tiče fudbala Sloga igra utakmice i živi na stadionu koji nije njen,a za ostvarenje ambicija neophodno je rešenje tog problema. Za sada je sa aktuelnim gradonačelnikom Ljubišom Simovićem komunikacija dobra, ali potrebno je mnogo više od toga. Ne krijemo ništa, želimo da u dogledno vreme pretvorimo atletski stadion kraj Ibra u Gradski stadion sa reflektorima i svim pratećim sadržajima,a da sportski centar kraj Industrije Magnohrom postane neka vrsta našeg "Zemunela", Sloginog trenažnog centra. Duboko verujem da se to može uraditi i da je sada poslednji čas za tako nešto inače... Ne želim da stvaram nikome opterećenje, svestan sam da u gradu nije glavni problem fudbal, već životni standard građana, ali i ovo se, uz dobru volju, može rešiti.
Iz te priče se stiže do težnje da se Sloga dogodine nađe u Super ligi. Koliko je to realno?
- Vlade Divac i ja nismo došli u Slogu da bi ona bila u Drugoj ligi. To nas ne zanima, u svojim životima, u poslu, uvek težimo ka najvišim ciljevima. Tako je i u fudbalu. Što se tiče tima pojačaćemo se maksimalno, dovešćemo barem sedam igrača po kvalitetu boljih od ovih koje sada imamo, podići ćemo organizaciju kluba na znatno viši nivo. Na drugoj strani, da bi smo utakmice igrali u Kraljevu, moraćemo, nažalost,  da uložamo sredstva u stadion koji nije naš. Očekujemo dolazak Komisije FSS i posle njihovih uputstava promenićemo, izgradićemo, postavićemo ono što je neophodno da bi smo dobili dozvolu da igramo kod Železničke stanice. Počeli smo jedan veliki posao i nema stajanja, a Sloge utakmice u Kraljevu biće izuetno posećenje i naš teren će, kao u košarci i odbojci, biti "izuzetno vruć" – zaključuje Zoran Milašinović finansijer kraljevačke Sloge, uz Vlada Divca najzaslužniji za fudbalski preporod grada na Ibru.

Radeći u košarci, u KK Mašinac, Zoran Milašinović je tvrdoglavo forsirao mlade trenere, smena stratega nije dolazila u pitanje čak i po cenu rezultata. Za dve godine u fudbalu Sloga je promenila šest trenera?
- Ne znam kako to da objasnim, ali ja svoje poglede na tu tematiku nisam promenio. Jednostavno, u prvoj godini sam se tek učio fudbalu i o tome smo dosta pričali. Ove sezone smo imali mladog Igora Tufegdžića (1982. godište) koji je vrhunski radio u ekipi gde je više od pola tima bilo starije od njega. Rezultat ulaska prvog tima u viši rang je njegov, on je više nego zaslužan. Ipak, možda je naša greška bila što smo mu tako mladom dali takav „vruć krompir“ u ruke, prerano smo ga potrošili. Ipak, on je odličan trener, mi na njega računamo i on će dobiti svoje mesto u klubu, vodiće neku od selekcija. Što se tiče prve ekipe Ivica Cvetanovski je naša opcija i u novoj sezoni – zaključuje Milašinović.

Agilni sekretar Sloge Dejan Nestorović statistički je obradio sezonu 2008./2009. Slogu su do prvog mesta i ulaska u Prvu ligu Srbije vodila 32 igrača,a najviše utakmice odigrali su golman Vladan Đogatović i štoper Radoslav Vlašić po 27. Đogatović je na terenu proveo ukupno 2430 minuta, dok je pouzdani štoper, strelac dva gola ove sezone, na zelenom terenu proveo 2271 minut. Sloga je postigla 43 gola,a najbolji strelci su Dejan Rađenović sa 12, Dragan Tadić sa 8 i Miloš Janićijević sa 6 golova. Od 17 primljenih Đogatović je 15 puta vadio loptu iz mreže,a njegova alternativa Dalibor Divac primio je dva gola "Beli" su dobili 64 žuta kartona i jedan crveni koji je zaslužio centarfor Dragan Tadić.       


Jedinstvo 1 : 0 Mačva
Sloga (K) 3 : 2 Radnički Stobeks
Loznica 0 : 3 Sloga (P)
Vujić voda 2 : 1 Inon
Metalac (K) 1 : 1 Železničar
Sloboda (U) 1 : 0 Budućnost (V)
Radnički (K) 2 : 0 Sloga (PM)
FAP 3 : 2 Sloboda (Č)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sloga (K) 30 17 11 2 62
2 Radnički Stobeks 30 16 5 9 53
3 Sloboda (U) 30 14 4 12 46
4 Jedinstvo 30 12 6 12 42
5 Sloboda (Č) 30 11 8 11 41
6 Vujić voda 30 11 8 11 41
7 Sloga (P) 30 11 8 11 41
8 Radnički (K) 30 12 5 13 41
9 Mačva 30 11 7 12 40
10 Metalac (K) 30 12 4 14 40
11 Sloga (PM) 30 12 4 14 40
12 FAP 30 10 9 11 39
13 Budućnost (V) 30 11 6 13 39
14 Železničar 30 10 8 12 38
15 Inon 30 11 5 14 38
16 Loznica 30 8 4 18 28