XS
SM
MD
LG
14.04.2009 A.Daišević

Kovačević i Mrdak: Francuzi padaju na Svetskom prvenstvu

Kraljevo je, to sada i neupućeni znaju, istinski odbojkaški centar Srbije. Grad u kome punih 55 godina egzistira i blizu tri decenije traje u elitnom rangu takmičenja OK Ribnica ponosi se plejadom igrača, trenera, sudija i odbojkaških radnika poznatih širom evropskih i svetskih meridijana. Veliki rad uvek daje rezultat,a u Ribnici decenijama rade u jako teškim uslovima, ali istrajno stvaraju igrače za velika dela. Ponosni su u kraljevačkom superligašu na činjenicu da su među tvorcima nedavno osvojene srebrne medalje na EP za kadete u Roterdamu Uroš Kovačević i Milija Mrdak, u protekloj sezoni standardni prvotimci. Ako se tome doda da je Milijina rođena sestra Ivana Mrdak, članica Poštara, ponikla u ovdašnjem Ekonomcu, mnogo je razloga da u Kraljevu budu ponosni na svoju odbojkašku školu.
- Presrećan sam i ne znam kako bih drugačije opisao svoja osećanja. Ovo je bila jedna neverovatna sezona za mene,a godina još nije gotova i tek me čekaju veliki izazovi – gostujući u sportskom programu Radio Kraljeva naglašava Uroš Kovačević.
Momak koji je sa nepunih 14 godina na sebe skrenuo pažnju kao najveći odbojkaški talenat koji je unazad par decenija pojavio u Srbiji, ove godine je prosto eksplodirao. Postao je standardni član prvog tima Ribnice, redovno odrađuje sve obaveze u kadetskoj i juniorskoj ekipi,a obe reprezentativne selekcije se bez njega ne mogu ni zamisliti. Kruna je širi spisak "A" nacionalnog tima na kome se takođe nalazi ime Uroša Kovačevića.
- Sve se dešava svetlosnom brzinom. Čini mi se da sam do juče pratio brata Nikolu na trening Ribnice, dohvatao lopte oko terena,a sada sam protagonista odbojkaških događaja. Neverovatno iskustvo za mene, ali i podsticaj za još veći rad. Kako god bilo pamtiću ovu sezonu dok živim, postao sam prvotimac Ribnice, igrao polufinale plej ofa pred rekordnim brojem gledalaca, osvojio srebro na Evropskom prvensdtvu za kadete u Roterdamu...
A moglo je i zlato?
- Naravno da je moglo. Sada kada razmišljam o tome krivo mi je što nismo bili bolji protiv Francuza, tog trenutka su oni manje grešili, imali su dan i stigli do zlata. Ali sledi revanš na Svetskom prvenstvu. Ova generacija tek piše nove stranice srpske odbojke – otresito zaključuje Uroš Kovačević.

I dve godine stariji Milija Mrdak imao je sličan put. Kod trenera Đorđevića prvi put priključen prvom timu Ribnice,a kod aktuelnog trenera Mačužića dobio šansu da igra. Kako je igrao najbolje govori što mu se ime našlo na širem spisku „A“ selekcije Srbije.
- Zaista sezona neverovatna i za mene. Kada se Gavrilović povredio dobio sam šansu da igram u posatvi Ribnice, iamo veliku podršku saigrača, u prvom delu sezone sjajnog Vladimira Bateza i to je ogromno iskustvo za mene. Posle je usledio plej of, malo je nedostajalo da opet iznenadimo Radnički,a kruna svega je ovo EP i srebro u Roterdamu. Da sreća bude veća tu je sestra Ivana sa istom medaljom, pa smo zajedno i slavili – dečački iskreno priča Milija Mrdak korektor Ribnice i kadetske reprezentacije Srbije.
Srebro iz Holandije zlatnog sjaja?
- I meni je krivo i u pravu je Uroš kada kaže da smo propustili lepu šansu. Tvrdim da Francuzi nisu bolji, ali to je bio njihov dan. Imamo ogroman motiv da im se revanširamo na Svetskom prvenstvu. Mislim da je ova generacija kadra da i tu osvoji jednu od medalja. Samo da se dobro spremimo i da budemo kompletni i zdravi – zaključuje Mrdak.
Ribnicin dvojac radi bez predaha. Treninzi sa prvom ekipom su u toku,a slede obaveze i u mlađim kategorijama kluba.
- Prošle godine smo uzeli titulu prvaka Srbije u pionirskoj i kadetskoj konkurenciji. Red je da napadnemo i juniorsku titulu,a posle nekoliko godina pauze pojavićemo se kao reprezentacija grada Kraljeva i na Majskom turniru u Beogradu. Tu ćemo imati veliki motiv da za svoj grad osvojimo trofej, mad će biti žestoka konkurencija – u glas podvlače poslednji izdanci svetski priznate kraljevačke odbojkaške škole Uroš Kovačević i Milija Mrdak.