XS
SM
MD
LG
25.05.2014 Administrator

Prva evropska medalja u istoriji srpskog streličarstva

Na Evropskom prvenstvo za mlade (European Outdoor Youth Championship) održanom u Ljubljani od 19. do 24. maja, juniorski reprezentativac Srbije, kompaund lukom, Akoš Varga je osvojio  srebrnu medalju, što je prva medalja u istoriji srpskog streličarstva na takmičenjima najvišeg ranga. Akoš je sa 14. mesta u kvalifikacijama ušao u eliminacioni deo turnira i fantastičnim nastupom u četiri meča, savladao 3 bolje rangirana takmičara i došao do finala. Finalni meč je bio neizvestan do samog kraja, ali je Stefan Hansen iz Danske imao mirniju ruku i odneo pobedu. Akoš je stipednista Ministarstva omladine i sporta i ova medalja je još jedna potvrda da nam mladi sportisti na najbolji način vraćaju sve što ulažemo u njih.


Na istom takmičenju, Nikola Stefanović je oborio državni rekord olimpijskim lukom u kategoriji kadeta i za jednu strelu propustio priliku da se nađe u četvrt finalu. Marija Ljubinković je eliminisana u osmini finala, a u kompaund miks timu sa Akoš Vargom je zauzela deveto mesto. Mina Šibalić, Čarna Brzaković i Nikola Dinić su stigli do osmine finala u svojim kategorijama.

Sportsko streličarstvo u Srbiji je prisutno preko 30 godina, ali tek u poslednjih nekoliko sezona smo svedoci povećanja broja streličara i podizanja nivoa rezultata. U 2013. godini Srbija je imala takmičare na Mediteranskim igrama i na svetskom prvenstvu u Turskoj, a zbog problema sa finansiranjem, tri kvalifikovana takmičara su propustila svetsko prvenstvo u dvorani koje se održalu u februaru 2014. u Francuskoj.

Po povratku iz Slovenije, mladi streličari neće imati mnogo vremena za odmor, jer u subotu, 31.maja, Srbija kao domaćin druge runde Centralno Evropskog Kupa u SC Kovilovo dočekuje streličare iz 7 država učesnica. Kvalifikacije počinju u 10 časova. Gledaoci su dobrodošli, a ulaz na strelište je SMS poslat na 1003.