XS
SM
MD
LG

Čun se ljuljnu ode sanak pusti

 

Posle kraha kraj Morave u Čačku(Borac pobedio 79:61) otklonjena je i poslednja dilema, Metalac nema tim kadar da izbori mesto u ABA ligi.

Za tren su najveće optimiste zavarale pobede valjevskog tima nad Megom u Valjevu, Crnokosom u Kosjerću, 15-ak minuta igre dobre protiv Partizana. Posle “izuvanja” u Železniku, “šamaranja” u Kragujevcu , usledilo je “potapanje u Moravi ” u neočekivano kamernoj atmosferi poprilično nepopunjenih tribina čačanske košarkaške institucije. Sa minimalnim učinkom trija povređenih i bolesnih, a ipak na terenu : Čakarevića, Eštona i Popovića, Vladimir Đokić nije imao s kim da zaustavi na početku uzdržani a potom tim nepobedivih ratnika Borca. Odabrali su Čačani dvojac za Superligu Marelja –Protić, a momci su uzvratiliu dominacijom. Protiv Metalca su zabeležili 59 indeksnih poena, sedam više od kompletne ekipe iz Valjeva, pre samo tri meseca kadre da pobedi ubedljivo, baš kraj Morave.

Pomenuti detalji na najdirektiniji način odslikavaju (ne)moć valjevskog tima u sezoni na izmaku, selektiranog da se za sve pare grada Valjeva i brojnih sponzora, po tradiciji samo deklarativno bori za visoko postavljene ciljeve.

Debakl u Čačku je došao samo kao posledica višegodišnje politike, toliko uspešno vođene da je polovinom prošlog novembra, posle samo osam odigranih mečeva bila na pomolu nova promašena sezona KK Metalac. Na sreću usledio je Božićni prevrat, prvo pismena ostavka predsednika, uz zahtev da je potvrde i delegati Skupštine javnim glasanjem, što se nije desilo do danas.

Na predlog trenera Siniše Matića pristiglog u danima novembarske agonije, sankcionisane su loše partije igrača, konačno je dovoden plejmejker, za serija uspeha i peto učešće Metalca u Superligi.

Ali klub sa predsednikom u ostavci i dalje sa pečatom i potpisom na raspologanju, funkcioniše skoro na identičan način kao i proteklih 10-ak godina.

Novost su konačno ustrojena škola košarke, za sada u prilici da poštuje uspehe kolega iz komšijskog Studenta, bez premca sa izuzetkom čačanskog Borca u regionu Zapadne Srbije. Metalac ima i novog generalnog sponzora i činjenica da su nosioci igre u valjevskom susperligašu tri- četiri ozbiljna igrača, potvrđuje vidan napredak u selektiranju ekipe… Valjevac Vladimir Đokić je konačno je trener Metalca, iako mnogi s pravom smatraju da nije bio trenutak da preuzme ekipu, pre svega što nije imao nikakakv uticaj na sastav tima.

Metalac je u Železniku, Kragujevcu i Čačku natrčan, nadskočen, jednostavno nadigran, a voljni momenat ,nedostatak motivacaije i indoletnost na terenu sigurno nisu posledica nestručnog rada trenera. Đokić je imao samo mesec da podigne na viši nivo, fizičku pripremljenost tima, da pokuša postavi svoj sistem igre, da svakom pojedincu nađe mesto… Povrede, trovanje, nedisciplina pojedinaca odrazili su se na igru u rezultate.

Današnji vrlo iskusni sastav Metalca lako je motivisati za utakmice sa Partizanom i Zvezdom.

U Čačku je valjevski tim čekao da sa kišom dođe i pobeda. Domaćin je lako prepoznao nemoć skrivenu iza lažne prepotentnosti i nadmenosti.” Moravac” je doneo poniženja valjevskim profesionalcima izraženo u 29.minutu vođstvom Borca od 77:43!

Za bezobrazno neodogovornu i indolentnu igru Vladimir Đokić se iskreno izvinio posle meča svima koji su došli u Čačak da bodre Metalac, i gradjanima Valjeva, uzlalud ubeđenimda će Metalac ovog maja konačano prosvetliti odavno zamračeni grad na Kolubari.

Sa ovlašćenjem da radi što je moguće bolje, da se ne opterećuje uspehom po svaku cenu, da ne talasa previše jer nema potrebe, pošto će u junu moći da odabere ratnike za pobede, ali ne pirove, kao što je to bio slučaj njegovih predhodnika, Vladimir Đokić provodi besane trenerske noći.

Koliko je trenerski hleb sa sedam kora gorak i opor Đokić danas oseća na svojoj koži. Zapljusnut je kao subotnjom kišom u Čačku nadolazećim talasom negativnih kritika. Još osam mečeva vodiće tim što najbolje može, bez obzira na rezultate kojih će sigurno biti.

Subotnji recept iz čačačnskog hrama košarke valja primeniti i na predsotojećoj postdjurđevdanskoj žurci. Crvena zvezda je favorit 100 posto, kao što je i Metalac bio pred gostovanje kraj Morave.

Može se zaoriti i iz valjevskog hrama košarke ista pesma kao i pre godinu dana: Kolubara mutna voda , uzeli smo oba boda! Samo je potrebna odanost vera, hrabrost i poštovanje dresa i grba kluba, ali na prvom mestu u sebe i sve one što u vas veruju. To je lek za povrede, bolest, i sve probleme u glavi. Ko ne veruje ne treba ni da igra, jer košarka je ipak za odabrane.

Kiša u Valjevu i dalje pada, sneg se zabeleo na Divčibarama.

Sutra je nov dan, granuće Sunce, cirkus Medrano još uvek gostuje u Valjevu, a dan posle Đurđevdana i Crvena zvezda -Telekom !

 

Borčeva armada počistila valjevsku iluziju


14 .kolo Superliga
Borac Mozzart Sport 81 : 83 Radnički
Mega Vizura 82 : 92 Partizan NIS
FMP 76 : 61 Crnokosa
Crvena zvezda Telekom 90 : 53 Metalac Farmakom
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 14 13 1 27
2 Crvena zvezda Telekom 14 11 3 25
3 Mega Vizura 14 9 5 23
4 Radnički 14 8 6 22
5 FMP 14 5 9 19
6 Metalac Farmakom 14 4 10 18
7 Crnokosa 14 3 11 17
8 Borac Mozzart Sport 14 3 11 17