XS
SM
MD
LG

Svečanom sednicom VPK Kraljevo obeležio 20 godina postojanja i rada

Vaterpolo-plivački klub Kraljevo sa poslednjim danima marta proslavio je vredan jubilej 20 godina postojanja i rada. Klub koji su osnovali entuzijasti, zaljubljenici u vaterpolo i plivanje, klub kome niko nije proricao blistavu budućnost, traje dve decenije i trajaće, jer ga umešno i uspešno vode pravi ljudi, ljudi sa idejom i vizijom. Zato ne treba da čudi što je na svečanoj sednici povodom ovog jubileja, sala gradske Skupštine bila mala da primi sve članove, prijatelje i goste kluba, jednog od najboljih u regionu. A istorija je poznata. VPK Kraljevo je osnovan 4. marta, mada je u registar Ministarstva omladine i sporta upisan 30. mart kao datum osnivanja. Klub je osnovala grupa entuzijasta, zaljubljenika u plivački i vaterpolo sport, a veoma brzo članstvo kluba se uvećavalo. Ostaće zebeleženo da je prvi trener bio Toma Gočanin iz Vrnjačke Banje koji je selektirao, kako prvu vaterpolo ekipu, tako i prve plivače koji su se pojavili na brojnim takmičenjima. Vaterpolisti su prvu zvaničnu utakmicu odigrali 10. jula 1997. godine u Zrenjaninu protiv domaćeg Proletera. Bio je to meč Srpske vaterpolo lige i prvi poraz Kraljevčana rezultatom 18-15. Samo sedam dana kasnije "kraljevački delfini" su ostvarili i prvu pobedu i to protiv Jagodine na gradskom bazenu rezultatom 11-10. Svoje mesto na stranicama istorije VPK Kraljevo zauzimaju igrači iz tog doba Tomislav Ćirić, Milan Genčević, Vojislav i Vojkan Lukić, Nikola Majstorović, Marko Arsenijević i drugi. Kraljevčani su odmah prihvatili vaterpolo, sve je bilo više onih koji su preko leta počinjali da treniraju ovaj sport, a prostor oko bazena bio je tesan za sve one koji su dolazili da gledaju tadašnje utakmice. VPK Kraljevo je iz godine u godinu postajao sve ozbiljniji i rezultatski uspešniji. Sa ulaskom u novi vek stigla je i prva titula, jer su kraljevački vaterpolisti 2000. godine bili prvaci Srpske vaterpolo lige. Taj uspeh inicirao je i izgradnju tribina na gradskom plivalištu, postavljanje reflektora, što je donelo novi imidž ovom sportu, sve popularnijem kod sugrađana. Ostaće zabeleženo da su vaterpolisti Kraljeva bili prvaci Druge lige 2005. , 2006. i 2007. godine čime je potvrđena potpuna dominacija u ovom regionu, ali na žalost ovi rezultati nisu pomogli da grad na tri reke dobije zatvoreni zimski bazen. Članovi VPK Kraljevo i danas, kao i pre 20 godina, treniraju i igraju u istim uslovima.

- Moja osećanja su podeljenja. Na jednoj strani sam srećan i zadovoljan radom u klubu, našim aktivnostima, ljudima sa kojima sarađujem trenerima, našom decom koja u kolubu treniraju. Sve je na rekao bih akademskom nivou i time ne može mnogo sportskih organizacija i klubova da se pohvali. Iz godine u godinu smo bolji, uspešniji, radimo sa skromnim sredstvima i postižemo mnogo i za mnoge smo iznenađenje. Otuda i pitanje KAKO? NA KOJI NAČIN?. Ljubav prema vaterpolu, plivanju, ovom gradu. . . Eto, to je odgovor - pozdravljajući prisutne na svečanoj sednici naglasio je dr. Slobodan "Dane" Lukić predsednik VPK Kraljevo i nastavio. - Sa druge strane sam tužan, jer svi ovi naši uspesi nisu potakli ljude na pozicijama u gradu da izgrade zimsiki bazen, da se naš klub, ali i svi građani Kraljeva plivanjem bave cele godine, da im se omogući nivo sportske kulture dostojan veka u kome živimo. Nažalost, mi i dalje nemamo osnovin uslova za rad, mučimo muku, trpimo i postavlja se pitanje do kada.

U međuvremenu Druga vaterpolo liga Srbije podeljena je u dve grupe "Jug" i "Sever", uveden je fajnal for čiji je stalni učesnik i VPK Kraljevo. Kraljevo je dva puta bilo uspešan domaćin završnog turnira 2007. i 2011. godine kada je utakmice pratilo i preko hiljadu gledalaca. Na fajnal foru Druge lige 2012. godine u Kragujevcu pobednik je mimo prognoza postala ekipa Kraljeva.

- Bio sam deo ekipe koja je u Kragujevcu postala prvak Druge lige. U Kraljevu sam bio kratko, jedno leto, ali ovaj grad me je osvojio i veliko hvala ljudima iz VPK Kraljevo koji su me pozvali na ovu svečanu sednicu, nagradili, to je odlika velikih i ozbiljnih klubova. Očekujem da ćemo ponovo sarađivati, da li već ovog leta ili nekog narednog, zavisiće od mojih obaveza, ali sigurno je da ću biti deo kraljevačkog vaterpolo tima - primajući priznanje od čelnika VPK Kraljevo rekao je reprezentativac Srbije i član beogradske C. zvezde Strahinja Rašović.

Danas u klubu rade četiri vaterpolo selekcije sa blizu 100 članova, a sve mlađe selekcije su uključene u takmičenja na nivou regiona. Sa vaterpolistima rade četiri trenera. Od osnivanja kluba velika pažnja je posvećena plivanju, kao bazičnom sportu. Sa decom su radili Milica Milanović i Zoran Korićanac koga je kasnije zamenio Siniša Petijević. Među najpoznatijim takmičarima poniklim u klubu je Srećko Stefanović koji se okitio titulom državnog prvaka u mlađim kategorijama. Plivači Kraljeva redovno učestvuju na brojnim mitinzima i regionalnim prvenstvima, kao i državnim prvenstvima na otvorenim bazenima. Pre četiri godine plivačka sekcija kluba je osvojila državno prvenstvo u Somboru, a klupske vitrine su tesne da prime sve pehare, medalje i priznanja koja plivači donose sa mnogih takmičenja. Kao društveno odgovorna organizacija VPK Kraljevo je od osnivanja pokrenuo akciju "Kraljevo grad bez ne plivača". Svek godine u organizaciji kluba radi škola za obuku ne plivača i sportskog plivanja kroz koju prođe 450-500 dece, a 2011. godine je oboren rekord, jer je na gradskom bazenu plivanju naučeno 609 devojčica i dečaka iz Kraljeva i okoline. Od 1994. godine do danas VPK Kraljevo radi u jako teškim uslovima. Grad nema zatvoreni bazen, pa članovi kluba treniraju u gostima. Radilo se u Gornjem Milanovcu, Nišu, Kruševcu, a danas se radi tri puta nedeljno u bazenu hotela "Breza" u Vrnjačkoj Banji. I ti uslovi su neadekvatni, radi se improvizovano, ali je i to bolje nego da se ne radi. Trenutno u klubu trenira 140 devojčica i dečaka.

- Zadivljen sam činjenicom da klub koji radi bez osnovnih uslova doživi svoj 20. rođendan i pritom je rezultatski vrlo uspešan. Ovakvi klubovi jačaju našu vatrepolo organizaciju i zbog njih srpski vaterpolo ima budućnost. Mi ćemo kao VSS učiniti sve da animiramo lokalnu samoupravu grada Kraljeva, ali i Ministarstvo omladine i sporta kako bi grad na Ibru dobio zimski bazen. Kraljevu samo to ne dostaje da bude jak vaterpolo i plivački centar, da se meri sa najboljima u zemlji - naglasio je Nemanja Marjan generalni sekretar VSS koji je VPK Kraljevo darivao plaketom nacionalne vaterpolo organizacije.

Hoće li i kada Kraljevo dobiti zatvoreni bazen i omogućiti normalne uslove za fizički razvoj omladine, a time i za normalan rad VPK Kraljevo, pitanje je na koga za sada nema odgovara. A od toga zavisi budućnost vaterpolo i plivačkog sporta u gradu na tri reke.