XS
SM
MD
LG

Rukomet: Do Rija – samo uz pobede

Kragujevac je ovih dana domaćin najboljim rukometašicama Srbije i Švedske, koje će sutra (četvrtak, 27. mart, Dvorana „Jezero“, 20,00) odmeriti snage u trećem kolu grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će se održati u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Linea Torstenson, kapiten Švedske, istakla je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Kragujevca, da sve igračice njenog tima respektuju protivnika i istakla, kratko, ali jasno:

- Očekujemo veliku borbu za koju smo u potpunosti spremne.

Mnogo pričljiviji nije bio ni novi selektor švedskog tima Tomas Silvertson:

- Uslovi u Kragujevcu su odlični. Ovo je moja prva utakmica u ulozi trenera reprezentacije. Igračice već igraju u svojim ligama, i to dobro, tako da očekujem veliku borbu.

Ulaz besplatan
U našoj reprezentaciji očekuju veliku podršku u Kragujevcu. Ulaz na utakmicu je besplatan, a ako je suditi po ovacijama koje su vicešampionke sveta dobile na nedavnoj košarkaškoj utakmici Radnički – Zadar, na koju su stigle pri kraju. Realno je očekivati pune tribine.

Selektor naše reprezentacije. Saša Bošković, nije imao dileme:

- Posle poraza od Slovenije u svakoj utakmici moramo da idemo na pobedu. Taj mali kiks u Sloveniji, kada smo poraženi sa pet golova razlike napravili smo i svesno zato što smo se tada pripremali za Svetsko prvenstvo. Imali smo tada cilj da osvojimo medalju, što smo i ostvarili. Sada nam je cilj Olimpijada u Riju. Da bismo otputovali na Olimpijadu, moramo dobro da odigramo na Evropskom prvenstvu koje se održava u Mađarskoj i Hrvatskoj, zato moramo da se na to prvenstvo plasiramo, a da bismo se plasirali moramo iz ove dve utakmice da izađemo kao pobednici. Predstoji nam mnogo nezgodna utakmica sa mnogo nezgodnom reprezentacijom, bez obzira što nije igrala na Svetskom prvenstvu.

Međutim, Bošković je izražava bezrezervni optimizam:

- Imamo sjajne devojke i mislim da uz punu Dvoranu „Jezero“ možemo da očekujemo pobedu.

Naravno, slično razmišlja i najbolja rukometašica na svetu Andrea Lekić, kapiten našeg tima:

- Švedska je izuzetno moćan rival, bez obzira što nije igrala na prethodnom svetskom prvenstvu: Devojke sjajno igraju u svojim klubovima i većinom su u odličnoj formi, tako da očekujem izuzetno tešku utakmicu. Dve-tri lopte odlučiće u duelima, kako kod nas tako i u Švedskoj. Nama je pobeda imperativ, zbog lošeg rezultata u Sloveniji, tako da sada nemamo pravo na grešku. Mali problem je što tri meseca nismo imale okupljanje i nije lako za nekoliko dana uspostaviti pravu reprezentativnu formu. Međutim, kako je nama tako je i protivniku i ponavljam nemamo prava na poraz u ovom meču.

Lekićeva je naglasila da su utakmice protiv Švedske najteže u grupi i da nema favorita. Dakle, pred našim rukometašicama je velika odgovornost, ne samo večeras, već i u nedelje, kada je na programu revanš, koji se igra u Švedskoj, u Kristijanštadu.

Inače, srpske reprezentativke bile su gošće Druge kragujevačke gimnazije. Tom prilikom, poklonile su ovoj školi, koja ima i sportsko odeljenje, rukometne lopte.
Takođe, posetile su i italijansko-srpsku fabriku „Fijat automobili Srbija“, gde su im domaćini poželeli uspeh.