XS
SM
MD
LG

Kraljevačka fantazija

Odbojkaši beogradske Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije na 49. finalnom turniru koji je održan u Kraljevu. U finalu „crveno-beli“ su pobedili kraljevačku Ribnicu maksimalnim rezultatom 3-0 što je biloo dovoljno da po 12. put pobednički pehar završi na Marakani. Puleni Duška Nikolića tako su odbranili trofej osvojen prethodne godine u Novom Pazaru i konačno su postali pobednici Kupa u jednoj parnoj godini. Rival u finalu, kraljevačka Ribnica može da žali za propuštenom šansom da u godini kada slavi 60. rođendan ponovo osvoji nacionalni Kup, prvi posle 1978. godine. Bili su „musketari“ pravi takmac „crveno-belima“, imali šansu u drugom setu kada nisu iskoristioli dve set lopte, ali kada se realno pogleda C. zvezda je bila bolji rival.

- Činjenica da smo bili deo istinskog spektakla raduje i to je za nas već pobeda. Šteta što smo stali u finalu, što nije bilo vere da možemo da učinimo taj presudan završni korak. Borili smo se maksimalno, propustili veliku priliku u drugom setu, a to ekipa kao što je naš šampion znaju da kazne – iznosi impresije Boško Mačužić neposredno posle finalnog meča. – Komletan završni turnir je odigran u neverovatnom ambijentu i veliko hvala kraljevačkoj publici koja je pokazala kako se treba ponašati na sportskim priredbama. Još jednom smo se uverili da je odbojka gospodski sport, gde smo svi jedna porodica, pravila se poštuju i onda ne treba da čudi što smo decenijama unazad trofejni sport. C. zvezdi sve čestitike na 12. trofeju u Kupu, ali kada se sve pogleda ovo je velika pobeda i Ribnice – zaključio je Mačužić.

Ambijent u kome se igrao završni turnir bio je, malo je reći, fantastičan, To je takmičenju dalo aromu epskog i svi akteri su se listom zahvaljivali domaćinu na organizaciji i publici na podršci. U takvoj atmosferi ne može se igrati loše.

- Kada kao igrač doživite nešto ovako onda možete reći da vam je karijera ispunjena. Krivo mi je zbog poraza, pogotovo zbog propuštene šanse u drugom setu, ali srce mi je na mestu, jer u mom gradu, pred divnom publikom je odigran vrhunski turnir, prikazana odbojka vredna najkvalitetnijih evropskih takmičenja, a sve je proteklo bez i jednog incidenta. Svi su dočekani i ispraćeni kako dolikuje Kraljevčanima. To nema cenu. Žao mi je naših navijača, bili su uz nas sve vreme, nismo uspeli da im podarimo radost u finalu, ali nećemo se predati, čekaćemo sledeću priliku, jer sam siguran da trofej iz 1978. godine neće još dugo biti jedini koji je Ribnica osvojila – naglasio je pun utisaka posle finala Predrag Bićanin kapiten kraljevačke Ribnice.

Završni turnir je počeo u subotu polufinalnim mečevima u kojima je Ribnica posle odlične igre pobedila Spartak iz Ljiga, što je bila prva pobeda Kraljevčana nad Ljižanima ove sezone, ali kada je bilo najpotrebnije. U drugom polufinalu, u „večitom derbiju“, svetska odbojka, prštalo je na sve strane, publika u transu do poslednjeg poena, a posle velikog preokreta C. zvezda je pobedila Partizan u taj breku. Nije bilo dileme ni oko MVP igrača finalnog turnira. Kapiten „crveno-belih“ Dušan Petković poneo je ovo zvanje što su navijači u dvorani ispratili ovacijama, a to je najbolje priznanje za našeg reprezentativca. Priznanje mu je uručio Dejan Brđović proslavljeni odbojkaški reprezentativac koji je karijeru počeo u Ribnici, a nastavio u velikanu iz Ljutice Bogdana. Završni turnir u Kraljevu po svemu je bio istinski spektakl, a toj oceni su u mnogome doprineli sami akteri, jer su prikazali vrhunsku odbojku. Kraljevačka publika je dva dana „kutiju šibica“ ispunila do poslednjeg mesta, dok je stotinak poklonika sporta ostalo je ispred vrata strog sportskog zdanja na Ibarskom keju. Navijanje nezabeležno do sada na jednom odbojkaškom takmičenju kod nas i sve bez i najmanjeg incidenta, samo je potvrdilo tezu da je Kraljevo odbojkaški centar, da navijači razumeju magičnu igru na mreži, pozdravljaju na isti način uspešne poteze kako svojih ljubimaca, tako i protivnika. Čelnici OSS predvođeni predsednikom Aleksandrom Boričićem nisu krili oduševljenje viđenim u gradu na Ibru, uz nadu da će se od jeseni ovakav spektakl biri priređen u novoj dvorani na desnoj obali Ibra. Jednom rečju u Kraljevu je na 49. finalnom turnira Kupa Srbije pobedila odbojka.