XS
SM
MD
LG

Organizacija za primer

INTERVJU: NENAD STANKOVIĆ, PREDSEDNIK FUDBALSKOG SAVEZA GRADA ČAČKA

U godini na izmaku Fudbalski savez Grada Čačka nastavio je da pomaže klubove sa seoskog i gradskog područja i da doprinosi omasovljenu najvažnije sporedne stvari na svetu. Naročita pažnja posvećena je deci, ali i na izgled sitnicama bez kojih je fudbal nezamisliv. Kako najavljuje Nenad Stanković, u 2014. biće više mladih fubalera iz sela i gradova, a klubovi će ravnopravno moći da konkurišu svima u regionu. Na njima je da pokažu igru i rezultate.

Nenad-StankovicU 2103. nisu zanemarene ni sudije. Organizovali ste školu za fudbalske sudije.

- Sudijska organizacija je realizovala dve škole za fudbalske sudije. Obuka je trajala šest meseci, bilo je više od 50 polaznika, a njih 35 je završilo školu. Aktivne sudije imale su dva puta sedmično treninge pod vođstvom instruktora prve kategorije Fudbalskog saveza Srbije Petra Davidovića. Sve sudije Gradske lige dobile su kompletnu sudijsku opremu.

Niste zapostavili ni trenere.

- Održana su dva seminara za polaganje trenerske UEFA „C“ licence. Pohađalo ih je više od 60 polaznika i svi su uspešno završili obuku. Nedavno smo organizovali prijem za legendarnog Dula Savića i pomoćnika selektora mlade fudbalske reprezentacije Srđana Vasiljevića.

Treneri i sudije su osnovali svoju organizaciju, gradski Fudbalski savez im je pomogao u pronalaženju novih prostorija u kojima će oni održavati nove obuke, predavanja i usavršavanja. Moram da pomenem i izuzetnu angažovanost predsednika Trenerske organizacije Neška Milovanovića.

Koliko su turniri za najmlađe prevazišli gradske, pa i srpske okvire?

- Najbolji primer za to je tradicionalni turnir na BIP-ovom stadionu Memorijal Jovan Gojković“. Od ove godine nosi naziv i po legendi čačanskog fudbala Vladimiru Tokoviću Toku. Osim klubova iz Srbije, u maju ove godine došli su nam i gosti iz ukrajinskog Mukačeva. Ali, ovo nije jedini dečji turnir u čijoj organizaciji učestvuje i FSG-Čačka. Pomogli smo više gradskih i seoskih turnira. Jedan od poslednjih primera je Prijevor. Naročito smo ponosni na činjenicu da je posle Prijevorskog turnira 20 dečaka iz ovog sela upisalo školu fudbala. Svi oni dobili su opremu od FSG-Ćaćka.

U poslednjem trenutku spasena je i Zimska liga, deo projekta „Deci s ljubavlju„.

- Pretilo joj je gašenje, ali je gradski Savez je inicirao da Čačak i Gornji Milanovac po prvi put zajedno učestvuju u ovako velikom projektu, a održavanje lige pomoći će i naš FSG-Čačka. Deca odavde i iz Milanovca moći će besplatno da koriste sportske hale u ovim gradovima. Pošto smo doprineli spasavanju Zimske lige, idejni tvorac projekta „Deci s ljubavlju“ Aleksandar Ivković imenovao je gradski Savez za domaćina lige. Ona startuje 30. decembra i trajaće do aprila naredne godine.

Koliko ste uspeli da se posvetite i ostalim klubovima Gradske lige?

- U 2013. dobili smo dva nova člana, Lugove i Kej. Njima je Savez i finansijski pomogao. Svih 37 članova naše organizacije dobili su garniture štucni, a klubovi Gradske lige lopte.

Igra je finalni rezultat. Zato smo se potrudili da svima omogućimo da nemaju peripetije oko onoga što je naizgled sitnica, uređenje stadiona.

Po prvi put ove godine organizovali smo revijalnu utakmicu reprezentacije i prvaka GFL-Čačka. Prvacima je pripala sportska oprema i po prvi put ustanovljen je trofej najboljem strelcu „Slobodan Ostojić Ostoja“ i nagrada za fer plej.

Po svim najavama kriza neće zaobići ni 2014. Kako dalje?

- Planiramo da još više pomognemo naše klubove. Naročito nam je važno da što više dečaka i devojčica igra fudbal, da on zaista postane planetarna igra. Nadamo se i da lje Grad Čačak podržati više projekata gradskog Fudbalskog saveza i da ćemo zajedničkim snagama popularisati fudbal.

unnamed