XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Maksimovićeva i Zlatić prvi na evropskim rang listama

MOSKVA, 24. novembar (Info centar).- Evropska streljačka konfederacija (ESK) čije je sedište u Moskvi, saopštila je da na rang listi ESK prva mesta drže srpski strelci Andrija Zlatić (vazdušni pištolj) i Ivana Maksimović (MK puška trostav). Drugo mesto ima Zorana Arunović (vazdušni pištolj), a treća mesta zauzimaju Andrija Zlatić (MK pištolj), Andrea Arsović (vazdušna puška) i Zorana Arunović (MK pištolj).

Među prvih deset su Damir Mikec (deveti vazdušnim i deseti MK pištoljem), Nemanja Mirosaljev (šesti MK puškom 60 ležeći), Ivana Maksimović (šesta vazdušnom puškom), Andrea Arsović (šesta MK puška), Jasna Šekarić (osma MK pištoljem) i Bobana Veličković (deseta vazdušni pištolj).

Posle dugo vremena Srbija ima rangirane i strelce u gađanju glininh golubova – trap. Mladi Nemanja Smiljanić, bronzani sa juniorskog EŠ je 58. dok je iskusni Pero Nedić 88. u konkurenciji 123 strelca koji su osvajali bodve za rang liste..

Evropske rang liste biće veoma važne u idućoj godini jer će se na osnovu njih, zaključno sa 31. decembrom 2014. odrediti učesnici prvih Evropskih olimpijskih igara u Bakuu u Azarebejdžanu u junu 2015. Takmičiće se maksimum 330 strelaca – 210 u klasičnom streljaštvu i 110 u gađanju glinenih golubova. Ukupno će se podeliti 19 kompleta medalja a takmičenje će trajati sedam dana.

Svaka nacionalna streljačka federacija imaće pravo na po dva strelca u disciplini. Puškom i pištoljem u svakoj disciplini biće maksimum 30 učesnika, a u trapu i skitu za muškarce po 33. U dubl trapu za muškarce i trapu i skitu za žene biće po 18 učesnika.

Konačan spisak učesnika odrediće početkom 2015. Evropski olimpijski komiteti (EOK) uzimajući i u obzir i princip univerzalnosti.

Na programu će biti 15 pojedinačnih disciplina iz olimpijskog programa i četiri ekipne koje je predložila ESK. Puškom i pištoljem i u trapu i skitu takmičiće se miks timovi u kojima će biti jedan takmičar i takmičarka iz iste zemlje.

Koliki se značaj pridaje prvim letnjim Evropskim olimpijskim igrama svedoči i podatak da je Međunarodna federacija streljačkih sportova - ISSF uzela u razmatranje predlog Evropske streljačke konfederacije -ESK da se u Bakuu podeli i jedan broj olimpijskih viza za Rio. U Bakuu se uveliko gradi strelište i ESK u saradnji sa EOK pažljivo prati tok izgradnje. Očekuje se da već krajem iduće godine bude gotov kompletan program takmičenja a da će već početkom 2015. strelište primiti i prve strelce.

U obilasku gradilišta bili su članovi Predsedništva ESK Vili Gril i Petros Kiricis, generalni sekretar ESC Aleksandar Ratner, a domaćin im je bio Džim Šerer član Organizacionog komiteta Evropskih olimpijskih igara (BEGOC) sa predstavnicima Streljačkog saveza Azerbejdžana. Prisustvovao je i Makis Asomakopuls koji je zvanični stručni konsultant ESK za izgradnju ovog objekta, kao i Nil Karni i Ivana Gligorić članovi stručnog tima koji će voditi streljački kompleks.