XS
SM
MD
LG

Dve šampionske titule za Srbiju na Balkanijadi u Karatašu

Srpska badminton reprezentacija je zaokružila briljantan nastup na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina koje je od 27. do 29. avgusta 2013. održano u Omladinskom kampu “Đerdap“ na Karatašu. U žestokoj i rekordnoj konkurenciji, po čemu je ova Balkanijada bila istorijska budući da su se prvi put ogledali predstavnici devet zemalja, Srbija je vicešampionskoj titulu u ekipnoj konkurenciji pridodala i dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju u pojedinačnoj. Uspeh za pamćenje i za diku tim pre što su odličja osvojena u duelima sa nekim od evropskih badminton sila, između ostalog Turskom, Bugarskom i Hrvatskom, zemljama čiji su reprezentativci redovni učesnici olimpijskih igara.

Epitet junaka svojevrsnog “mini evropskog prvenstva“ pripao je Luki Miliću, koji je još jednom dokazao da je pravi predvodnik jedne od najtalentovanijih generacija srpskog badmintona od koje se s pravom očekuje da u budućnosti zasija punim sjajem na međunarodnoj sceni. U najjačoj i najprestižnijoj konkurenciji, muškom singlu, mladi Kruševljanin je postao balkanski prvak, bez izgubljenog seta, savladavši u finalu zemljaka i saigrača iz reprezentacije Nenada Miloševića kojem je pripalo srebro. Njih dvojica su prigraila i šampionski trofej u muškom dublu pobedivši u okršaju za najsjajnije odličje ubedljivo, u dva seta, Turke Bektaša i Gunesa. Četvrto odličje Srbiji je donela Andrijana Stanković koja je u paru sa Bugarkom Sakadjiskom osvojila bronzanu medalju u ženskom singlu. Pored troje sjajnih takmičara koji su okitili medaljama u individualnim konkurencijama vicešampioni Balkana u ekipnoj su postali Lena Janić, Anja Velemir, Milica Sokolović, Marija Sudimac, Aleksa Lutovac, Mateja Manić, Kristijan Bela koje je predvodio stručni štab u sastavu Milan Barbir, Dragan Antić, Nikola Mijačić i Mirjana Vasić kao i tim menadžer Radomir Jovović. Titulu prvaka odbranila je Turska, dok su bronze pripale Grčkoj i Rumuniji.

Tokom sva tri dana Balkanskog prvenstva u Karatašu vladala je fenomenalna atmosfera. Preko 150 takmičara i zvaničnih lica iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Turske, Moldavije, Albanije i Srbije je istinski uživalo, a sala Omladinskog kampa “Đerdap“ u nekim trenucima bila je pretesna za sve one koji su želeli da uživaju u čarima ovog olimpijskog sporta. Organizacija je bila na najvišem nivou a sve je začinjeno velikim rezultatskim uspehom kojim je umnogome premašen prošlogodišnji rezultat srpske reprezentacije na Balkanijadi za igrače do 15 godina, takođe u Karatašu, kada su osvojene četiri bronze. Pun utisaka bio je predsednik Evropske badminton konfederacije (BEC) Portugalac Žoao Matoš, specijalni gost Badminton saveza Srbije na ovom događaju kojem je prisustvovao i prvi čovek Balkanske badminton asocijacije Bugarin Puzant Kazabjan.

“Balkansko prvenstvo u Karatašu je zaista bio vrhunski badminton događaj i ja ovom prilikom najsrdačnije čestitam Badminton savez Srbije, kako na perfektnoj organizaciji tako i na velikom rezultatskom uspehu. Posebno me raduje to što sam na ovom takmičenju video visok kvalitet mladih takmičara sa Balkana čije članice čine petinu članstva Evropske badminton konfederacije. Nama kao kontinentalnoj federaciji je izuzetno važan razvoj svih regiona a uverio sam se u veliki potencijal balkanskog badmintona. Takođe, osetio sam ogroman naboj pozitivne energije kod svih učesnika i zbog toga sam posebno radostan. Koliko je ovaj region bitan za evropski badminton i koliko verujemo u ljude sa ovih prostora najbolje pokazuje činjenica da je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije i potpredsednik Balkanske badminton asocijacije Radomir Jovović nedavno postao član Razvojne komisije Evropske badminton konfederacije koju čine samo odabrani“, kazao je Žoao Matoš.

Prezadovoljan svime viđenim na Karatašu bio je i prvi čovek srpskog badmintona Radomir Jovović:

''Organizacija je protekla u najboljem redu, a zadovoljstvo svih učesnika najbolji je dokaz da smo i ove godine odradili odličan posao. Bilo je izuzetno naporno u svakom pogledu ali smo i ovoga puta istrajali u nameri da priredimo još jedan veliki badminton međunarodni događaj u našoj zemlji, drugi u ovoj godini pošto smo u junu bili domaćini Serbian Youth International NOVI SAD 2013. Izuzetno smo ponosni i na naše takmičare i stručni štab. U žestokoj konkurenciji pomerili su granice u svakom pogledu, osvojili su pet odličja, koja su logična posledica kontinuiranog i studioznog rada kompletnog Saveza koji ove godine slavi dve decenije postojanja“, istakao je Jovović i dodao:

“Za nas je ovo takmičenje bilo izuzetno značajno i iz razloga što je na njemu specijalni gost Saveza bio čelnik evropskog badmintona Žoao Matoš, što je prvi put da ovako visoki zvaničnik boravi u našoj zemlji. Matoš je svojim prisustvom ukazao ogromnu čast kako srpskom badmintonu tako i celokupnom srpskom sportu. Ja mu se ovom prilikom najsrdačnije zahvaljujem na tome. Takođe, posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu omladine i sporta, bez čije pomoći ne bismo mogli da organizujemo ovo takmičenje, kao i Olimpijskom komitetu Srbije u čijem programu su naši mladi takmičari koji su se ovde u Karatašu na najbolji način odužili vrhunskim rezultatima. Zahvaljujem se i svim instutucijama koje su podržale ovaj događaj i prijateljima Saveza“.

Ministarsvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije je bilo pokrovitelj Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina koji su podržali i Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Balkanska badminton asocijacija, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Anti doping agencija Republike Srbije. Podršku organizaciji su pružili i proizvođač sportske opreme “Yonex“, kao i kompanije “Tin šped“, “Lasta“, “Winners“, “Naša Koka“ i OK “Đerdap“.