XS
SM
MD
LG

Nepravedno na margini

U senci muških fudbalskih klubova neopravdano su zapostavljeni sjajni rezultati koje postiže ženski fudbalski klub Spartak iz Subotice.

Ono što muški fudbalski klubovi godinama ne mogu da ostvare na međunarodnoj sceni, već drugi put zaredom polazi za rukom (i nogama) igračicama ŽFK Spartak iz Subotice. Izvesno je da su one danas jedine predstavnice Srbije na međunarodnoj fudbalskoj sceni - jedine koje su preostale da brane čast, dostojanstvo i ugled Srbije u fudbalu i to na najprestižnijem evropskom klupskom takmičenju – UEFA LIGI ŠAMPIONA.

Nažalost, malo je onih u Srbiji koji znaju da su "plave golubice" iz Subotice postale brend i ponos Srbije, ali ne u Srbiji nego - u Evropi. Po poslednjim zvaničnim statističkim podacima UEFA, igračice ŽFK Spartak su svojim rezultatima pokorile Evropu. Od 32 evropske zemlje učesnice kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona u sezoni 2013/2014, Spartak ima najbolje ostvarene rezultate а oni su sledeći:

- najefikasnija ekipa sa 24 postignuta gola;
- najbolji strelac sa 10 postignutih golova (Milena Nikolić);
- najviše šuteva u okvir gola – čak 49;
- najbolji asistent sa 6 asistencija (Tijana Krsić);
- maksimalan broj pobeda i ubedljivo osvojeno prvo mesto u kvalifikacionoj grupi.
- UEFA koeficijent porastao za maksimalnih: 3.000 bodova.
- ostvaren је i dodatni bonus od 1000 bodova čime je ŽFK Spartak kao klub nezvanično rangiran na 23 mesto u Evropi.
- rezultatima na međunarodnim takmičenjima tokom 2011., 2012. i 2013. godine Spartak se izborio za status najuspešnijeg i najbolje rangiranog kluba iz Srbije na UEFA rang listi za 2014. godinu.
- ŽFK Spartak je jedini fudbalski klub iz Srbije koji je preostao na evropskoj fudbalskoj sceni, jedini koji će da brani čast i ugled domaćeg fudbala i to na najelitnijem takmičenju Evrope - UEFA Ligi šampiona.

Hteli neki to da priznaju ili ne, ŽFK Spartak iz Subotice је postigao takav sistem vrednosti koji zaslužuje svako poštovanje istinskih ljubitelja fudbala; pojedinaca, klubova, grada Subotice, AP Vojvodine i Republike Srbije, za rezultate koje je klub ostvario kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj fudbalskoj sceni. 

Bojan Arsić - sportski direktor ŽFK Spartak je rekao:
Sa ponosom ističem da je ŽFK Spartak iz Subotice ostao jedini predstavnik srpskog fudbala u UEFA ligi šampiona, a protivnik u nokaut fazi lige šampiona će se znati 5.septembra, kada će se u Evropskoj kući fudbala UEFA obaviti žreb na rundu 32.

Ono što muški srpski klubovi ne mogu da ostvare godinama unazad, ostvario je šampion Srbije u ženskom fudbalu - ŽFK Spartak iz Subotice. Srbija treba da bude ponosna na naše devojke, koje će u oktobru braniti ugled Srbije na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Zašto se o rezultatima i uspesima ŽFK Spartak tako malo čulo? Nemamo privilegije, ali uspevamo da na terenu budemo jaki, ubedljivi i da na najbolji način reprezentujemo državu Srbiju, AP Vojvodinu i grad Suboticu. Naravno, ne bi imali ništa protiv da država i sve nadležne institucije stanu iza kluba i pomognu dalji razvoj trostrukog šampiona Srbije u ženskom fudbalu i učesnika lige šampiona. Smatramo da šampion sa severa Bačke zaslužuje veću podršku državnih organa i da igračice Spartaka sa svojim izgrađenim statusom ne zaslužuju da budu u podređenom položaju i zabačene iz sveta javnosti.

 


Napredak 7 : 0 Trijumf
Spartak 7 : 0 Novi Bečej
Mašinac 1 : 0 LASK Crvena zvezda
Požarevac 4 : 0 Jagodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Napredak 14 9 2 3 29
3 Mašinac (-2) 14 10 1 3 29
4 LASK Crvena zvezda 14 7 2 5 23
5 Požarevac 14 7 0 7 21
6 Novi Bečej 14 2 1 11 7
7 Trijumf 14 1 2 11 5
8 Jagodina (-2) 14 1 2 11 3