XS
SM
MD
LG

Šah: Alisa Marić obišla salu u „Metropol palasu“ za EŠ šahistkinja

BEOGRAD, 20. jul (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije i šahovski ženski velemajstor, obišla je salu u hotelu „Metropol palas“ u Beogradu gde će se od 22. jula do 4. avgusta održati pojedinačno Prvenstvo Evrope u šahu za žene.

Domaćin Alisi Marić i drugim uglednim gostima bio je Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU) sa saradnicima direktorom prvenstva Jasnom Šakotić i glavim sudijom Savom Stoisavljević. Prisustvao je i Miša Vukotić predsednik Šahovskog saveza Srbije.

- Dva dana uoči svečanog otvaranje sa ponosom možemo da kažemo da je sve spremno za početak i da je oboren rekord i po broju zemalja i po broju učesnica jer je prijavljeno je 168 šahistkinja iz 35 zemalja – istako je Vladimir Šakotić.- Uslovi za igru biće vrhunski, ali smo se potrudili da i najširi auditorijum preko interneta prati sve događaje. Planiramo i „žive“ prenose analiza partija i komantara kola. Šah je idealan sport za internet, na ranijim šampionatima bilo je po 30.000 ulazaka dnevno, očekujemo da i taj broj bude veći u Beogradu.

Alisa Marić je obišla i ostale službene prostorije i na konferenciji za medije je istakla:

- Naša zemlja već se pokazala kao dobar domaćin i drago mi je što je Šahovski savez Srbije smogao snage da se prihvati organizacije ovako velikog događaja. Beograd i Srbija su još jednom potvrdili da su veoma jaki šahovski centri u Evropi. Ujedno, ovo je prilika da afirmišemo ženski šah a da naše šahistkinje pokažu šta znaju u veoma jakoj konkurenciji. Pozivam sve ljubitelje drvne igre da dođu i prate partije.

Na Šampionatu Evrope od dosadašnjih šampionki neće učestvovati samo jedna Ukrajinka Almira Skripčenko koja je u blagoslovenom stanju. Iz Srbije učestvovaće oko 40 šahistkinja. Sa Šampionata Evrope 14 najboljih kvalifikovaće sa direktno na Šampionat sveta. Titulu prvakinje kontinenta brani Ruskinja Valentina Gunina.

Ministarstvo omladine i sporta Srbije izdvojilo je devet miliona dinara za organizaciju ove manifestacije, za koju su direktno zaduženi Šahovski savez Srbije i Centar za razvoj šaha iz Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske šahovske unije. Grad Beograd takođe je pružio finansijsku i organizacionu pomoć.

Odluku da se ovaj značajan sportski događaj dodeli Šahovskom savezu Srbije i gradu Beogradu doneo je predsednik Evropske šahovske unije (ECU) bugarski sportski zvaničnik Silvio Danailov, koji će u utorak 23. jula u 15,30 časova povući i svečani prvi potez na početku prvog kola, posle čega će sa Alisom Marić održati i konferenciju za medije.

Svečano otvaranje Prvenstva Evrope za šahistkinje je u ponedeljak 22. jula u 21 čas u sali „Nikola Tesla“. Na prigodnom koktelu posle svečanosti predstaviće se i knjiga „Šahovsek kraljice“ autora Slobodana Mirkovića i Josipa Ašika u kojoj je, na preko 200 strana sakupljeno 567 najlepših partia šahistkinja među kojima i svih svetskih šampionki a u posebnom delu predstavljene su partije srpskih šahovskih kraljica. Izdavač je „Šahovski informator“.