XS
SM
MD
LG

Manifestacija 2. Ultramaraton Baja - Sombor

Ultramaraton Sombor Baja je prvi put održan prošle godine u avgustu mesecu. Prvi ultramaraton je održan pod pokroviteljstvom gradonačelnika dva bratska grada Sombora i Baje. Manifestacija, iako je održana prvi put privukla je 100 učesnika i isto toliki broj gostiju. Najvažnije jeste da je ova manifestacija privukla veoma veliku pažnju kako lokalnih, ali tako i regionalnih medija iz Srbije i

Mađarske. Grad Sombor je na još jedan pozitivan primer promovisan i predstavljen definitivno kao grad sporta, ali i grad koji ima veliku kako kulturnu, tako i istorijsku tradiciju. Cilj manifestacije je da okupi što veći broj učesnika i posetilaca, te da se trka iskoristi za još veću promociju grada Sombora kao grada tradicije, kulture i sportskog duha, budući da toga dona sa atletičarima dolazi još toliko njihovih pratioca. Svrha organizovanja jeste popularizacija sporta, rekreativnog bavljenja trčanjem i fizičkom aktivnošću opšte, popularizacija zdravih stilova življenja i aktuelizacija sadržaja koji predstavljaju realizaciju zdravog načina života i društvene afirmacije pozitivnih trenova rekreativnog bavljenja atletikom.

Veoma značajno je napomenuti da ova manifestacija pored svog sportskog karaktera ima i veoma veliki uticaj na promociju Grada Sombora. Sama manifestacija i Grad Sombor se promovišu nekoliko meseci pre trke i nekoliko meseci posle trke, što je sad već možemo zasigurno reći čini jednim od brendova Grada Sombora. Ultramaraton Baja Sombor je gradska manifestacija od velike važnosti posebno jer se radi o unapređenju saradnje između dva bratska grada. Promocija Grada Sombora i najava dolaska gostiju već je počela te se moraju preduzeti sve radnje da se naša sredina u najboljem svetlu predstavi velikom broju učesnika i gostiju koji će tokom tih nekoliko dana posetiti naš grad.

 

Propozicije – II Ultramaraton Baja Sombor i I Somborski maraton

II Ultramaraton Baja Sombor

Ciljevi ultramaratona: Održavanje saradnje sa sportistima Baje, unapređenje saradnje bratski gradova Sombora i Baje, kao i druženje i takmičenje ultramaratonaca i maratonaca iz svih gradova i država. Promocija sporta i trčanja.

Staza Ultramaratona: Baja - Bátmonostor – Nagybaracska – Csátalja – Dávod - Hercegszántó – Bački Breg – Kolut – Bezdan – Sombor.

 Datum i vreme podizanja startnih brojeva i startnih paketa:

17.08.2013. Sombor, Sportski Centar ‘’Soko’’ i Baja, otok Petőfi, Vizisport Centrum.

Start ultramaratona:

Baja, trg Sv.Trojstva, 11:00 h

Cilj:

Sombor, glavna ulica Trg Svetog Đorđa. Od 15.30h do 19 h.

Dužina staze:

60,8 km

Takmičarsko vreme:

8 sati

Discipline:

- Ultramaraton - pojedinačno,

- Štafetno - 2 takmičara i mešoviti sastav štafete jedan trkač iz Mađarske i jedan trkač iz Srbije.

Štafete se menjaju na graničnom prelazu. Dužina štafete u Republici Mađarskoj je 31,5 km,a u Republici Srbiji 29,3 km

I Somborski maraton

Start:

U 13h na 18,6 km od Baje u Republici Mađarskoj (u blizini mesta Csátalja).

 Staza maratona: Csátalja – Dávod - Hercegszántó – Bački Breg – Kolut – Bezdan – Sombor.

Datum i vreme podizanja startnih brojeva i startnih paketa:

17.08.2013. Sombor, Sportski Centar ‘’Soko’’ i Baja, otok Petőfi, Vizisport Centrum.

Cilj:

Sombor, glavna ulica Trg Svetog Đorđa. Od 15.30h do 19 h.

Dužina staze:

42,195 km

Takmičarsko vreme:

6 sati

Okrepne stanice:

Na svakih 5 km respektivno odnosno u naseljenim mestima. Na tim mestima je predvidjeno za osvježenje: izotonik pića, voda, kola, voća, slane kikiriki, napolitanke.

 Osnovni uslovi za učešće:

Da je takmičar napunio 18 godina (maloletni takmičari ne mogu učestvovati ni u jednoj discipline)

Da je fizički i psihički spreman za ultramaraton i maraton.

Da takmičar ima važeću putnu ispravu – pasoš!.

Da je platio startninu.

Da se blagovremeno prijavio za trku.

 Trkači učestvuju svojevoljno i na svoju odgovornost, organizator ne snosi nikakvu odgovornost za spremnos i zdravstveno stanje trkača.

Kotizacija:

Kotizacija za takmičare iz Republike Srbije je 1.500 dinara.

Kotizacija za štafetu iz Republike Srbije je 2.000 dinara po štafeti.

Štafeta 2 osobe mešoviti sastav: 4000 ft ili 14 € - jedan mađarski i jedan takmičar iz Srbije. Takmičar iz Srbije plaća 800 dinara.

Maraton: Startnina je 10 evra ili 1000 dinara.

 

Pasta Party:

16.08.2012. u 18 sati, Baja, HYPERLINK "http://www.bajaturizmus.hu/" Vizisport Centrum, Petőfi-sziget 

 Kategorije za ultramaraton i marathon*:

Apsolutni pobednici ultramaratona - muški, ženski

Štafete: muški i ženski, mešoviti

Apsolutni pobednici maratona: muški, ženski

M -Do 40 godina: do 1973 i mladji

M -Od 41 do 50 godina: 1972-1963.

M -Od 51 do 60 godina: od 1964 do 1953.

M- Od 61 – iznad: 1952 i stariji.

Ž - Do 40 godina: do 1973 i mlađe

Ž- Od 41 – iznad: 1972 i starije

* Za maraton je za sad predviđena samo apsolutna kategorija muška i ženska. U zavisnosti od broja prijavljenih takmičara uvešće se i dodatne kategorije.

 Nagrade:

Svaki učesnik Ultramaratona dobija startni paket sa svojim brojem, majcom, diplomom, vodom, kao i poklonima sponzora. Po uspešnom završetku ultramaratonci dobijaju i unikatnu plaketu.

Svaki učesnik maratona dobija startni paket sa svojim brojem, majcom, diplomom, vodom, kao i poklonima sponzora. Po uspešnom završetku ultramaratonci dobijaju i unikatnu staklenu medalju.

Pobednici u apsolutnim kategorijama dobijaju velike unikatne plakete, a pobednici u kategorijama dobijaju unikatne plakete ili medalje.

Ostale informacije:

Staza je u potpunosti ravna, asfaltirana. Korišćenje slušalica za slušanje muzike nije dozvoljeno. Praćenje takmičare biciklovima je dozvoljeno. U Republici Srbiji biće obezbeđena pratnja policije i službe hitne medicinske pomoći.

Takmičari obe trke, državnu granicu prelaze uz redovnu pasošku proceduru. Svaki takmičar je obavezan da ponese svoj putnu ispravu!!!

Organizator će obezbediti prevoz autobusom do Baje i do mesta za izmenu štafeta i start maraton.a. Polazak iz Sombora na start trke će biti ispred SC ‘’Soko’’ Sombor u 8.30h.

Proglašenje pobednika je u 19h, a svečana večera je u 19.30h u SC ‘’Soko’’ Sombor, gde će biti omogućeno i tuširanje i svlačionice za takmičare.

Prijave na:

www.somaraton.org.rs

Više informacija na:

HYPERLINK "mailto:[email protected]" [email protected]

Facbook: Ark Somaraton

Zoltan Nemeth 06302577834

HYPERLINK "mailto:[email protected]"[email protected]

* Do sada je prijavljeno 53 takmičara iz 4 države!