XS
SM
MD
LG

Derbi na Bulbudercu, dolaze motivisani Obrenovčani, "hemičari" na premijeri sa "sokolovima", "optičari" u subotu ispod Kalemegdana

U odnosu na ostale tri grupe srpskih liga, u “Beogradu” će se voditi ravnopravna borba za naslov između Zemuna, Zvezdare i Teleoptika. Lider iz Gornje varoši silno se pojačao i doveo najbolje pojedince lige. Ekipe koje su se ranijih sezona nalazile u vrhu (BASK, Brodarac) boriće se za opstanak, zajedno sa mladim “građevinarima”, “hemičarima”, Torlakom…

Jesenas su beogradski srpskoligaši prvi otvarali kola petkom pre podnevnim matineom, sada su se opredelili svi za vikend u rasponu od 11 do 14:30 sati.

Prvi na teren će u subotu istrčati igrači Prve iskre i BASK-a. U Bariču je bilo dosta bure i na kraju su izvukli deblji kraj, tako da će snositi posledice zbog rezultatski “nameštene” prijateljske utakmice sa Ubljanima. Pored oduzimanja 12 bodova i velike novčane kazne, četvorica sudionika će pauzirati devet meseci. Od četvorice igrača samo je Lazar Adamović član Iskre, ostali su ranije napustili klub. U razgovoru sa predusretljivim trenerom Enesom Malićijem, u njihovom pristupu ništa se neće menjati i odigraće ravnopravno sa svakim rivalom. Imaju iskusniju i kvalitetniju ekipu pojačanu sa Šarićem, Blagojevićem i Simčevićem. Protivnik sa Careve ćuprije je najviše menjao i radi se o novoj ekipi, spremnoj da se uhvati ravnopravno u koštac sa svakim. Pobedili su u generalci Zvezdaru, imaju samopouzdanja i svesni svojih mogućnosti pružaće mnogo bolje partije u drugom delu sezone.

Ispod Kalemegdana, u istom terminu, gostuju mladi “optičari”. “Saobraćajci” su posle “sokolova” najviše menjali i na Dorćol je stiglo 13 novajlija (otišlo devet), tako da je trener Željko Miković bio u prilici da selektira jedan novi tim. Nalaze se u zoni ugroženih klubova i na svom terenu moraju biti uspešniji nego jesenas (sedam bodova). Za rivala će imati poletne i školovane “optičare” koji su jesenas većinu rivala bacili u zasenak. U finišu su vezali tri pobede i na bod su od vodećeg dvojca, tako da nisu bez šansi ispod tvrđave, mada su na strani dosta skromniji nego u Zemunelu.

Tačno u podne na Adi Ciganliji snage će odmeriti Torlak i vodeći Zemun. Uslovno rečeno, domaćin se dobro pojačao sa golmanom i 2-3 igrača iz RFK Grafičara, tako da će biti uspešniji nego u prvom delu sezone. Protiv moćnog lidera nemaju čemu da se nadaju, pogotovu ako se zna da su zeleno-plavi doveli Vukićevića, Radovića, Zoricu, Adamovića i Kojića, najbolje srpskoligaške igrače i sačinili još moćniji tim nego jesenas.

Na Starom sajmištu, u istom terminu, počinje duel između Brodarca i Sinđelića. Domaćin se nalazi u vrlo delikatnoj situaciji i nisu ništa prepustili slučaju. Pojačali su se sa tri ozbiljna igrača (Lakićević, Savić, Lazarević), boravili na pripremama i u generalki nadigrali Obrenovčane. Pored Save su ostvarili tri jedine pobede i moraju popraviti statistiku (najviše poraza i primljenih golova) ukoliko žele da izbore opstanak. Sinđelić je nepoznaica, zna se da su doveli 3-4 iskusnija igrača (Spasić, Ranđić…) i biće oslabljeni odlaskom Kolarevića.

Derbi se igra na Bulbudercu, između Zvezdare i Radničkog iz Obrenovca. Domaćin je ostao bez tri važna šrafa, Vukašinovića, Jankovića, dok je strelac Bjedov okačio kopačke o klin. Doveli su adekvatne zamene, beka Sevića, Ivanića (kapitena Radničkog), mada u derbiju ne mogu računati na povređenog štopera Jovanovića i pomenutog Sevića. Za trenera Kovačevića duel sa Obrenovčanima je najteži, misli da gosti imaju najbolju ekipu u ligi, bar na papiru i po imenima. Gosti nisu u pripremnom periodu beležili pozitivne rezultate i u generalci su poraženi od Brodarca. Adekvatno su se pojačali u svim linijama tima i po mišljenju stručnjaka mogu ponoviti rezultate iz prvog dela sezone.

Budućnost dočekuje PKB i svako od rivala ima svoje adute. Dobanovčani su ostali bez Zorice, Radovića, zamenu su našli u Zonjiću i Vučićeviću. Imaju iskusniji sastav i vreme je da osvajaju bodove u Dobanovcima. “Mlekadžije” su tvrda i disciplinovana ekipa, dobro se brane i jedna su od najuspešnijih gostujućih ekipa.

Zbog starih dugovanja Rad se našao u velikim problemima. Opšta besparica, zabrana dovođenja igrača uticali su na atmosferu, ali se neće predati. Povrh svega, oduzeto im je šest bodova i nalaze se na začelju sa nevelikim šansama da opstanu. Imali su najmlađu ekipu u ligi, po mišljenju eksperata igrali su najlepši fudbal i dobra strana je da su ostali na okupu, stariji su i iskusniji za šest meseci i ne treba ih unapred otpisivati. “Studenti” su dosta menjali (došlo 13 novih igrača) i novi trener Milan Perić selektirao je novi tim sa težnjom da potvrde rezultate i ostanu u “zlatnoj sredini”.

Kolo se zatvara u nedelju mečom u Surčinu, između Jedinstva i Ušća. Jedinstvo je zadržalo kostur tima, klub su napustili uglavnom igrači sa manjom minutažom. U finišu jeseni su popustili (pet kola-dva boda) i pokvarili plasman, ali su i dalje u sredini tabele. Protiv Ušća su bliži pobedi, bar zbog domaćeg terena. Gosti su ostali bez vedeta Arsića i Stevanovića, u finišu su popustili i zaostali za vodećima. Umesto trenera Bulatovića angažovali su ambicioznog stručnjaka Marka Jakšića i nadaju se da mogu ponoviti izdanje iz prvog dela sezone.


Torlak 1 : 2 Jedinstvo
Zvezdara : Budućnost
Rad : Prva iskra
Brodarac 2 : 0 Ušće Novi Beograd
GSP Polet Dorćol 0 : 1 BASK TEK
Teleoptik 2 : 0 PKB
Sinđelić 0 : 2 Zemun
Studentski grad 1 : 4 Radnički
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 25 18 4 3 58
2 Teleoptik 25 18 3 4 57
3 Zvezdara 24 13 7 4 46
4 Radnički 25 11 6 8 39
5 Jedinstvo (-2) 25 9 8 8 33
6 Studentski grad 25 9 5 11 32
7 Ušće Novi Beograd 24 8 7 9 31
8 Budućnost 24 8 7 9 31
9 Sinđelić 25 8 6 11 30
10 PKB 25 8 6 11 30
11 Brodarac 24 8 5 11 29
12 GSP Polet Dorćol 25 7 7 11 28
13 BASK TEK (-3) 25 6 12 7 27
14 Prva iskra (-12) 24 9 6 9 21
15 Torlak 25 4 5 16 17
16 Rad (-6) 24 4 4 16 10