XS
SM
MD
LG

U Pirotu dupli program, dolaze Paraćinci i moćni lider, Jagodinci u obavezi da pobede, derbi u Svilajncu stiže uzdrmano Meševo

Na Istoku prvenstvo protiče u znaku kruševačkih klubova. Pored neprikosnovenog Trayala, na drugoj poziciji je Meševo koje polako gubi ritam i Jedinstvo na petom mestu, sa tri vezane pobede. Pored Žitorađe i Timočanin je glavni kandidati za selidbu u zonu i trćeg gubitnika treba tražiti između Vlasine i Pčinje. Istok je najefikasnija grupa srpskih liga sa 530 postignutih golova (prosek 3,0 po meču). Domaćinii su u velikoj prednosti i gostima sleduju tek mrvice. Tako su od desetog mestav(Dunav), ekipe osvajale manje od pet bodova.

U proteklom kolu lider je upisao 22 pobedu, ali je interesantno da je poslednja Žitorađa postigla na Mladosti dva gola. Meševo je izgubilo od Paraćinaca, kao plod unutrašnjih potresa, OFK Sinđelić je u “igri bez igre” poražen u Kladovu, Vlasina previsoko dobila Jagodince. Timočanin nikako da se konsoliduje i još jedan poraz u nizu uknjižili su u Popovcu, Jedinstvo 1936 dominira u Kruševcu, savladali su Dunav, Pčinja se potvrdila kao negostoljubiv domaćin i ostavila Piroćance praznih šaka. Pomoravski derbi i najbolju predstavu pružili su Radnički i SFS Borac (3:2).

Usubotu će se odigrati četri utakmice, u Nišu, Svilajncu Prahovu i Jagodini.

Derbi se igra u Svilajncu, gde dolazi drugoplasirano Meševo. Radnički se nalazi u usponu forme i kod kuće su nanizali pet pobeda. U razmaku od tri dana, u dva navrata odmerili su snage sa “staklarima” i oba duela dobili. Najpre u prvenstvu a u sredu u polufinalu lokalnog kupa bili su još ubedljiviji (4:1). Proleće protiče u njihovim bojama i po učinku su odmah iza lidera. Jedna od najmlađih ekipa lige postigla je 53 gola zahvaljujući ofanzivnom pristupu. Dolazi Meševo, stari dužnik, sa brdom problema, bez prvog trenera, vezali su dva poraza i neprijatno su iznenadili u meču sa ugroženim Paraćincima.

OFK Sinđelić je izgubio u Kladovu, gde na izvarednom terenu nije moglo da se igra. Da objasnimo, suđenje nije bilo fudbalsko, niti u interesu igre i zaštite igrača. Biće mali problem da se psihološki igrači oporave i zaigraju u skladu sa svojim mogućnostima. U predigri naredne utakmice, u sredu su u polufinalu Kupa Niša, savladali ubedljivo Budućnost (5:0). Jedinstvo 1936 naredni rival, vezao je tri pobede i popravio bilans na gostovanjima, tako da nisu bez šansi u Durlanu.

Dunav je bliži pobedi nad mladim Popovčanima, naročito ako se ima u vidu da su gotovo sve bodove osvojili u Prahovu. Igraju promenljivo i pobede kod kuće smenjuju porazi na strani. Za novog trenera angažovali su Sinišu Todorovića. Popovčani predstavljaju osveženje sa mladim timom i treću pobedu zabeležili su u odmeravanju snaga sa pomalo otpisanim Knjaževčanima.

Jagodinci nemaju rezultata i u drugom delu prvenstva su osvojili skromnih pet bodova. Četvrti poraz u Vlasotincu uzdrmao ih je i uznemirio problematičnim sudijskim odlukama. Ne mogu kalkulisati, radi renomea i pozicija na Istoku moraju napasti od prvog minuta Pčinju. Ekipa iz Trgovišta je iznenadila nemotivisane Piroćance i sa Vlasinom biju bitku oko trećeg putnika za zonu.

Nedelja je rezervisana za mečeve u Paraćinu, Knjaževcu, Nišu, Pirotu.

SFS Borac je poslednje dve utakmice izgubio i ako dodamo neuspeh u polufinalu kupa, kranje je vreme da da se vrate u ritam sa početka proleća. Odigrali su kvalitetnu utakmicu u Svilajncu i primili treći gol u 90. minutu. Ugostiće Đerdap kome je svaki bod dragocen, mada su odmakli pet bodova najugroženijim klubovima. Kladovčani su u, igri bez igre, došli do zadatog cilja i potvrdili neosvojivost tvrđave Fetislam. Na strani su sasvim druga ekipa i osvojili su skroman broj bodova (pet).

Timočanin i Trayal na tabeli deli neverovatna 53 boda, ali ne mora da znači da će se Kruševljani prošetati pored Nišave. Izgleda da se sve zaverilo protiv maleroznog domaćina, pored oduzetih pet bodova i kažnjenih igrača, teren je suspendovan, pa će odigrati van Knjaževca. Bez šestorice prvotimaca probaće sa podmlađenim sastavom da se suprostave lideru, koji dolazi sa očiglednom namerom da nastavi pobedničku seriju. Pobedili su prema očekivanju poslednju Žitorađu, ali su primili dva gola, što nije svojstveno tako moćnom timu.

Žitorađa zbog suspenzije terena susret sa Vlasinom odigraće u niškom Durlanu. U Kruševcu su dugo odolevali lideru, postigli dva gola što je ravno pobedi za tim koji je postigao najmanje golova u ligi. Reče trener Gavrilović da će do kraja odigrati pošteno i motivisano. Vlasina se konačno trgla, podigla formu poravila efikasnost i na tri prethodna meča doneli sedam bodova. Odgovara im niški teren i moraće da rizikuju i napadnu u startu.

Piroćanci su upalili alarm i u drugom delu sezone osvojili su tek trećinu bodova (sedam). U poslednja tri kola nisu se ovajdili i jedan bod je malo za tim sa tako visokim ambicijama. Bez dovoljno motiva, izgubili su u Trgovištu i dolazi im još jedan ugrožen tim iz Paraćina. Jedinstvo je upisalo dve pobede i stvorilo distancu u odnosu na opasnu zonu. Neočekivano su odneli ceo plen iz Meševa, gde su gosti uglavnom ostavljali bodove.


Meševo : GFK Jagodina
Radnički (P) : Žitorađa
Jedinstvo (P) : Timočanin
Pčinja : Dunav
Vlasina : OFK Sinđelić
Trayal : SFS Borac
Budućnost (P) : Radnički (S)
Jedinstvo 1936 : Đerdap
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 25 25 0 0 75
2 Meševo 25 13 4 8 43
3 OFK Sinđelić 25 13 4 8 43
4 Jedinstvo 1936 25 12 5 8 41
5 Radnički (P) 25 13 1 11 40
6 SFS Borac 25 12 3 10 39
7 GFK Jagodina 25 11 5 9 38
8 Radnički (S) 25 11 3 11 36
9 Jedinstvo (P) 25 10 4 11 34
10 Đerdap 25 10 3 12 33
11 Budućnost (P) 25 8 8 9 32
12 Dunav 25 10 2 13 32
13 Vlasina 25 8 6 11 30
14 Pčinja 25 9 1 15 28
15 Timočanin (-5) 25 5 3 17 13
16 Žitorađa 25 3 2 20 11