XS
SM
MD
LG

Ocene igrača u EA Sports FC 24: Mesi gubi prvo mesto, Ronaldo nije ušao ni u TOP 24!

Foto: EA Sports

Prvi put od 2007. godine, ni Lionel Mesi ni Kristijano Ronaldo neće biti najbolje ocenjeni igrači u novoj fudbalskoj simulaciji EA Sportsa. Kao što smo već imali priliku da vidimo, ova igra se neće zvati FIFA po prvi put u istoriji, već EA Sports FC 24.

EA Sports je objavio ocene najboljih 24 igrača za najnovije izdanje svoje svetski poznate fudbalske franšize EA Sports FC 24 (ranije poznate kao FIFA), i Kevin De Brujne, Erling Haland, Kilijan Mbape i Aleksija Putelas dele najvišu ocenu u igri sa ukupnom ocenom od 91. Mesi ima ukupnu ocenu od 90, što je smanjenje od jednog poena u odnosu na njegovu ocenu u FIFI 23, dok se Ronaldo nije našao ni među prvih 24 igrača.

Mesi je imao ocenu od najmanje 90 od FIFE 09. Drugi igrači sa ocenom od 90 u EA FC 24 uključuju Aitanu Bonmati, Sam Ker, Roberta Levandovskog, Karima Benzemu, Karolin Greham Hansen, Harija Kejna i Tiboa Kurtoa. Mesi je osvojio Zlatnu loptu na Svetskom prvenstvu 2022. godine, dok je Bonmati osvojila Zlatnu loptu na Svetskom prvenstvu 2023. godine.

Ocena Ronalda još uvek nije zvanično objavljena, ali njegova će sigurno biti niža od 89. To će označiti prvi put od FIFA 07 da Ronaldo ima ocenu nižu od 90. Ronaldo, koji ima 38 godina, imao je ukupnu ocenu od 90 u FIFA 23, što je smanjenje od jednog poena u odnosu na FIFA 22. Već su procurele neke informacije da će Ronaldo imati ocenu od 86, što ne možemo da poverujemo jer je u odličnoj formi.

Tvornici iz EA Sports kompanije već duži niz godina favorizuju Mesija naspram Ronalda. Sve ovo je razlog što se prethodnih godina vodi velika borba među velikanima za licence profi liga, igrača i klubova.

Neprestani spor oko licenci između eFootballa i FIFA-e EA Sports i Konamija

Dok je spor oko licenci u nekim zemljama već rešen, u Italiji se čini da je još potpuno otvoren. U poslednjim nedeljama, ove dve gejming kompanije čine sve što mogu kako bi obezbedile što više timova. Ako je FIFA uspela da vrati Juventus, koji je bio odsutan iz EA Sports-ove igre više od četiri godine, Konami je, s druge strane, uspeo da dobije Monzu, pravu uzlaznu zvezdu Serije A koja trenutno iznenađuje sve svojim potezima na tržištu. Međutim, Konami je, nakon prošlogodišnjeg delimičnog neuspeha, pokušao da ode korak dalje od svojih dobro poznatih konkurenata. Počevši od ove sezone, eFootball će ne samo dobiti licence, već je takođe kupio prava na imenovanje trening centara Napolija i AC Milana, kao i pojavljivanje na trening opremi ova dva pomenuta kluba.

Barselona i bitka oko prestiža

Barça je bio jedini klub u LaLigi s licencom za ekskluzivno korišćenje u igri Konami eFootball, što je omogućilo da njegovi konkurenti – video igra FIFA – nemaju licencu za korišćenje, na primer, stadiona Spotify Camp Nou. Kao rezultat toga, u FIFI, stadion se pojavljivao s generičkim dizajnom i imenom, što je činilo iskustvo igranja nešto “gorčim”.

EFootball bi tražio da zadrži licencu za Barselonin tim, jer je to jedan od njihovih zaštitnih znakova, zajedno s Bayern Munich, AC Milan, Inter Milan, Manchester United i Arsenalom. Pored toga, poseduju i licence za još 23 kluba. Gubitak španskog kluba u korist svog velikog konkurenta, EA Sports FC, bio bi težak udarac na tržištu video igara za azijsku korporaciju.

S druge strane, Electronic Arts bi po svaku cenu želeo da ima FC Barcelona u svojoj listi licenci, koja uključuje više od 19.000 igrača sa potpunim licencama, 700 timova i 30 liga. Žele da klub postane jedno od vidljivih lica u svom procesu “rebrandinga”, pošto su prestali da koriste naziv FIFA i sada se zovu EA Sports FC. Dodavanje Barseloninog tima bio bi veliki korak da započnu snažno u ovom procesu.

Izvor: RUR