XS
SM
MD
LG
27.03.2024 Svetozar Čiča

Stručni ugao: Dve najveće desetke u istoriji srpskog fudbala

Kapiten Dušan Tadić i selektor Dragan Stojković Piksi (foto: facebook.com/FudbalskiSavezSrbije)

Ostaće trajno zapisano, da je Dušan Tadić, protiv Kipra odigrao 106. utakmicu po redu u dresu Srbije i na taj dan, 25. marta 2024. oborio rekord Branislava Ivanovića. Taj podatak gotovo da je bio najvažniji detalj ove ne mogo zanimljive prijateljske utakmice odigrane u Larnaki u kojoj je Srbija izvojevala skromnu pobedu od 0:1.

Na početku drugog poluvremena je snimljena i ova fotografija koja ide uz ovaj tekst, na kojoj su dve najveće desetke u istoriji srpskog fudbala: kapiten Dušan Tadić i selektor Dragan Stojković Piksi. Sudbinski su vezani za isti broj 10, bez obzira na trenutno različite, ali i zajedničke uloge istog zadatka. 

Dragan Stojković je broj 10, najviše proslavio u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, a Dušan Tadić u Ajaksu i reprezentaciji Srbije.  

Fudbalski svet gotovo podjednako pamti Maradonina dva gola u dresu Argentine protiv Engleske sa Svetskog prvenstva u Meksiku  1986. g. i Piksijeva dva gola protiv Španije, u dresu Jugoslavije sa Svetskog prvenstva u Italiji 1990. Sva četiri njihova gola su Božji dar i najlepši golovi 20. veka. 

Nije ni čudno što je jedan od najvećih Ajaksovaca i srpskih fudbalera ikada, Velibor Vasović, kao trener Crvene zvezde promovisao Piksija u kapitena i u svlačionici pred svim igračima rekao: "Svi imate svoje zadatke, koje morate izvršavati, a ti Piksi igraj kako hoćeš i kako te inercija nosi." Posle je Vasović još dodatno pojasnio. Da su oni tako igrali u velikom Ajaksu. Čim neko od njih pređe centar odmah dodaju loptu Krojfu i on to sve rešava. Tako je bilo u Zvezdi i reprezentaciji, kad je igrom "vladao" Piksi. 

Onda se u 21. veku, sa loptom u nogama, pojavio Dušan Tadić, koji je u dresu Ajaksa, gotovo sam srušio veliki Real u Madridu, a protiv Kipra oborio i rekord reprezentativnih nastupa. Obojica, Piksi nekad i Tadić danas, su nenadmašni u duelima. Od njihovih kukova su se odbijali/odbijaju bekovi, kao od Maradoninih, uz konstataciju da su doktorski skalpeli i laseri prečesto ulazili u Piksijevo koleno i uveliko reducirali njegovu ino-karijeru. Tu Tadić ima mnogo više sreće. 

Bilo kako bilo, ovaj dvojac su dve najveće desetke u istoriji srpskog fudbala. Dragan Stojković Piksi u 20.-om, a Dušan Tadić u 21.veku.

Autor: Svetozar Čiča