XS
SM
MD
LG

Dva derbija na Novom Beogradu i Bulbudercu, "večiti" obrenovački derbi u Bariču, Brodarac traži prve bodove u Surčinu

Četvrto kolo prvenstva Srpske lige, Beograd, donosi nam tri derbija, od toga dva četiri vodeće ekipe. U subotu uveče neće biti grupisani i izdvojiće se oni koji budu imali više uspeha.

Prvi se igra u petak pored hale “Ranko Žeravica”, sastaju se Ušće, najprijatnije iznenađenje, i Zemun, glavni pretendent za naslov. Domaćin je u proteklom kolu sigurno uzeo tri boda u Padinskoj Skeli i upravo su na proteklom meču primili prvi gol. Pojačani iskusniim igračima iz IMT-a, omladincima istog kluba, bili su u prilici da ukomponuju koherentan i kvalitetan sastav. Zemunci su, manje-više, zadržali ekipu iz prošle sezone i sa nekoliko kvalitetnih pojačanja ponovo imaju moćan tim. Snagu zeleno-plavih na svojoj koži osetili su Baričani i sa najefikasnijim navalnim redom nadau se novom trijumfu

Na Adi Ciganliji igraju Torlak i Sinđelić, koji nisu startovali kako su želeli i pred “vakcinašima” je prilika da protiv promenljivih “orlova” dođu do prve pobede. Srećno su, u poslednjim sekundama meča došli do boda protiv “studenata” i postigli prvi gol u sezoni. Tako su vezali dva remija, dok je Sinđelić porazom od Zvezdare na Vračaru spojio dva neuspeha. Igrački deluju bolje nego što tabela pokazuje i mladom sastavu treba još vremena da pokažu pravu vrednost.

BASK je samom sebi zakomplikovao situaciju zbog većeg broja izmena od previđenih u duelu sa Jedinstvom. Kako nam je rekao sekretar Ocokoljić kad se izmene obave u četiri koraka, pravilnikom nije predviđeno oduzimanje bodova. “Sokolovi” su zadržali na okupu 80 odsto tima, doveli par kvalitetnih pojačanja i očekivalo se da imaju više bodova. PKB se još adaptira na viši rang i platili su, bar na startu ceh prevelikim očekivanjima. Domaćinu su neophodni bodovi, kvalitetniji su i motivisaniji da upišu prvu pobedu i podignu se na tabeli.

U subotu je na programu drugi derbi na Bulbudercu, između Zvezdare i Teleoptika.

“Bulkama” se ponavlja start prvog dela protekle sezone sa željom da preslikaju celu polusezonu. Kažu da se drže dobrih stvari, spremni da svoj model doslovce primene na svakom meču. Snaga počiva u timskom duhu, povoljnoj atmosferi i velikom zajedništvu. Između najiskusnijeg štopera Jovanovića i parnjaka Pavlovića razlika je 19 godina, ali se na terenu to ne primećuje. Protiv “optičara su bliži pobedi, ali ne treba otpisati mladost gostiju, koji su na prethodnim utakmicama imali pomalo sreće. Partizanova filijala je oduvek obilovala nadarenim igračima, koji su po pravilu karijeru nastavljali među crno-belima ili u nekom drugom renomiranom klubu.

Rad je nesrećno ostao bez boda u Zemunelu i igre sa početka prvenstva daju nadu da mladost može da se ravnopravno nosi sa znatno iskusnijim rivalima. Trebaće im još malo vremeana da se adaptiraju na seniorski fudbal i opterećeni su složenom situacijom u klubu. Na Banjici odmeriće snage sa “saobraćajcima”, koji su posle dva startna poraza deklasirali poslednji Brodarac (4:0).

“Večiti derbi” obrenovačkih ekipa Prve iskre i Radničkog uvek je bio u žiži javnosti. Veliki rivalitet i podgrejana atmosfera dodatno je uticala da strasti uzavru kako na terenu tako i vani. Nezahvalno je prognozirati bilo koji rezultat jer sve pada u vodu kada krene utakmica. “Hemičari” individualno možda imaju najbolji tim, ali se zna da imena ne igraju i to se pokazalo na derbiju u Gornjoj varoši. Trener Malići kaže da nisu na željenom nivou i individualne greške odvele su ih u poraz. Na Vašarištu je bilo burno posle meča sa Dobanovčanima. Naime, trener Saša Stojadinović je neočekivano odlučio da digne sidro i napusti Obrenovac. Tako će crvene u Bariču voditi pomoćnik Joca Markoski, poznato i priznato fudbalsko ime.

Budućnost je više očekivala od boda iz protekla tri kola. Odigrali su buran meč sa liderom i ubedljivo izgubili, slično im se ponovilo i na Vašarištu, mada su u drugom poluvremenu pokazali više od domaćina. U Dobanovce dolazi Studentski grad, koji je ostao bez pobede u poslednjim sekundama meča sa Torlakom. Domaćin je pod pritiskom i moranjem i u tome “studenti” vide šansu da rasterećeni iznenade i vrate se neporaženi.

Utakmicom u Surčinu, između Jedinstva i poslednjeg Brodarca zatvara se četvrto kolo. Domaćin ima iskusniju i fizički spremnu ekipu i žele nadigravanjem doći do povoljnog rezultata. Ekipu sa Starog sajmišta neće sreća I dalje su bez osvojenog boda. Ako se izuzme loš pristup meču ispod Kalemegdana, na ostalima, posebno protiv Sinđelića i Teloptika (neiskorišćen penal i nekoliko šansi) praili su ih brojni pehovi i u najmanju ruku su bili ranopravni, ako ne i bolji.


Budućnost 0 : 0 Jedinstvo
Torlak 2 : 3 Prva iskra
Zvezdara : Ušće Novi Beograd
Rad 0 : 3 BASK TEK
Brodarac 2 : 0 PKB
GSP Polet Dorćol 1 : 3 Zemun
Teleoptik 2 : 0 Radnički
Sinđelić 1 : 1 Studentski grad
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zemun 27 20 4 3 64
2 Teleoptik 27 19 3 5 60
3 Zvezdara 26 13 7 6 46
4 Radnički 27 12 6 9 42
5 Brodarac 27 10 6 11 36
6 Budućnost 27 9 9 9 36
7 Studentski grad 27 10 6 11 36
8 Ušće Novi Beograd 26 9 7 10 34
9 Jedinstvo (-2) 27 9 9 9 34
10 BASK TEK (-3) 27 7 13 7 31
11 Sinđelić 27 8 7 12 31
12 GSP Polet Dorćol 27 8 7 12 31
13 Prva iskra (-12) 27 12 6 9 30
14 PKB 27 8 6 13 30
15 Torlak 27 4 6 17 18
16 Rad (-6) 27 4 4 19 10