XS
SM
MD
LG
23.08.2023 Adriatic Teqball League

Zlatibor domaćin trećeg turnira Adriatic Teqball League

Treća stanica spektakularne Jadranske tekbol lige (Adriatic Teqball league) je na Zlatiboru, koji će u nedelju, 27. avgusta, dočekati najbolje tekere regiona.

ATL je takmičenje koje okuplja predstavnike Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Severne Makedonije, koji se nadmeću na turnirima u pet gradova svake od država članica regionalnog takmičenja. Projekat Jadranske lige podržan je od strane Svetske tekbol federacije, FITEQ-a.

Publika u centru Zlatibora gledaće najbolje muške tekbol dublove na prostorima bivše Jugoslavije, a  naš turistički centar domaćin je ATL turnira nakon Bara i Sarajeva.

Glavni favorit je tandem iz Novog Sada, ekipa „TEQ Liman“, koju čine Bogdan Marojević i Nikola Mitro, pobednici prethodna dva turnira. Reč je o trostrukim svetskim prvacima i osvajačima srebra na ovogodišnjim Evropskim olimpijskim igrama u Krakovu.

Prijatno iznenađenje sarajevskog ATL turnira bila je ekipa „Teqball Novi Beograd“, koja je u finalu srpskih timova poražena od dominantne ekipe „TEQ Liman“. Dobre igre u Sarajevu podigle su nivo samopouzdanja kod Beograđana.

„Prezadovoljan sam organizacijom i samom idejom Regionalne lige. Pošto je sport u fazi razvijanja, potrebna su nam ovakva takmičenja u regionu, da bismo mogli da napredujemo i takmičimo se sa ostalim tekerima i prijateljima iz okolnih država. Nadamo se i pokretanju zimske lige, kao i da će sledeća letnja liga biti sa još više ekipa i turnira. Dočekani smo maksimalno prijatno i čast nam je što smo dio ovakve lige, koja je na najvišem nivou. Jedva čekamo naredne turnire, pogotovo turnir na Zlatiboru i pozivam sve ljude da dođu, gledaju mečeve i bolje se upoznaju sa tekbolom“ kazao je član sastava „Teqball Novi Beograd“, Vojin Stojanović.

Zlatibor je poznat kao centar urbanih sportova i ima tradiciju organizovanja turnira u 3x3 basketu i 3x3 fudbalu. Tekbol, kao brzorastući sport koji ima ozbiljne šanse da se nađe na programu Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine, idealan je za promociju zdravih stilova života i rekreacije, ali i turističkih potencijala prostora u kom se igra.

Zlatibor je sa svojih 1.000 metara nadmorske visine i specifičnim klimatskim elementima idealan za boravak i pripreme sportista. Uz odličnu sportsku infrastrukturu, kvalitetnu ugostiteljsku uslugu i bogatstvo tuističke ponude postao je centar održavanja brojnih sportskih takmičenja. Kako je tekbol relativno nov, urban i brzorastući sport koji među mladima stiče sve veću popularnost, održavanje ovog turnira se savršeno uklapa u ono što želimo da promovišemo na Zlatiboru. Mi se trudimo se da u turističkoj ponudi Zlatibora uvek budemo inovativni i idemo u korak sa svetskim trendovima, pa nam je velika čast što ćemo biti domaćini trećeg po redu turnira Teqball Adriatic lige. Siguran sam da će brojni gosti, ali i meštani Zlatibora uživati gledajući ova nadmetanja, ali i biti zainteresovani da se bliže upoznaju sa ovim sportom - Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Tekbol je sport koji se igra na posebno dizajniranom, zakrivljenom stolu, loptom nešto lakšom od fudbalske, svim delovima tela osim rukama. Za najviši nivo potrebna je vrhunska tehnika, koordinacija, koncentracija i fleksibilnost, a dubl, koji je najatraktivnija kategorija, zahteva perfektnu uigranost.

Nagradni fond turnira na Zlatiboru je 2.000 eura, a zainteresovane ekipe mogu se prijaviti na Instagram stranici adria_teq. Završnicu turnira možete da pratite preko youtube kanala.

ATL priča nakon Zlatibora biće nastavljena u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji. Zadar i Skoplje biće dvije završne stanice letnje jadranske turneje.