XS
SM
MD
LG

Cilj Crnjanske "Budućnosti" sredina tabele

Jovan Pekić, centarfor, zadužen za golove (igrao samo u prolećnoj polusezoni i dao 23 gola!) - foto: Dragan Pejić

Posle dvogodišnje pauze "Budućnost" se vratila u Vojvođansku ligu "Istok", i u subotu će sa, takođe povratnikom u ovaj rang takmičenja, belocrkvanskim BAK-om odigrati premijernu utakmicu. Nema sumnje da će stari poznanici pokazati da im je mesto u ovom, četvrtom po rangu, fudbalskom takmičenju Srbije. U želji da saznamo trenutnu situaciju u "Budućnosti" zamolili smo za razgovor trenera Milenka Zečevića - Zeku i predsednika kluba Darka Števijana, ali kako se za to nisu udostojili navodeći da im nije do fudbala jer imaju ličnih problema, tekst smo pripremili nakon razgovora sa Stankom Kovačevićem - "Ćoo-m", podpredsednikom Kluba.

Nakon ulaska u Vojvođansku ligu očekivao se ali i izostao radikalan prelazni rok. Tim se jesenas I proletos dosta dobro pojačao tako da za tim i nije bilo potrebe, tim pre što su svi igrači ostali na okupu. Doduše, dovedena su tri nova igrača, jedan je otišao, ali se ne očekuju bitne promee kvaliteta i načina igre. Karijeru je završio sjajni štoper i kapiten Vasiljevi - sustigle su povrede pa je odlučio da više ne igra, iako je to po godinama još mogao. Ostaće u klubi i raditi poslove sekretara. Na njegovo mesto je angažovan Aleksandr Leđanc iz Novog Sada, koji je na pripremnim utakmicama pokazao da je veoma dobar. Višegodišnji standardni i veoma dobri desni bek Prpa je, ne znaju se razlozi, još tokom sredine minulog prvenstva prestao da trenira, pa je iz Kozaraca na tu poziciju vraćen Crnjanin - još kvalitetniji ofanzivni Hovanec. U vezni red je, takođe iz Novog Sada, došao Vladimir Stričević, ostavio je dobar utisak na probnim utakmicama ali još nije izvesno da li će i koliko pojačanje biti.

Da je tim sada jači ili slabiji no do sada, teško je reći. Izvesno je da će se nedostatak Vasiljevića u ekipi koliko-toliko osetiti. Godinama je bio najbolji igrač, a pitanje je koliko će se novi igrači, bez obzira na kvalitet, uklopiti u ekipu. Tim je nešto iskusniji a i uigraniji jer je u minulom prvenstvu popunjen sa nekoliko novih igrača (Kuručev, Stankov, Pekić, Tekić i Vlaučin proletos, a letos još jesenas su došli odlični Stanić i Ajdarić), a letos je osvežen (da li i pojačan?) trojicom već spomenutih igrača.

Klub sada ima solidan fond igrača, gotovo na svakoj poziciji po dvojicu približno istih kvaliteta. Golmani: Kuručev i Arsin. Levi bekovi: Stanić i A.Prokin. Desni bekovi: Hovanec i Manojlović. Štoperi: Leđanac, Markov, Stankov i Kondić. Zadnji vezni: Mastuilo, Stričević i Kovačević. Vežnjaci: Stojičić, Vlaučin, Savin, Tomin, Petrović i Tekić. Špicevi: Pekić, Ajdarić, Perin i S.Prokin.

Dakle, na spisku je dvadesetak fudbalera, što je pristojan broj i dobar fond za izbor i sastav kvalitetnog tima. Možda je deficitaran samo sa jednim kvalitetnim, iskusnim "plejem", ali zar takvi nedostaju i nekim klubovima višeg ranga?

Pripreme su obavljene u Crnji, i tokom njih se ništa spektakularno nije desilo. Radilo se najčešće sa nekompletnim fondom igrača, ekipa je donekle donekle uigrana, rešene su neke dilemma o mogućnostima igrača na pojedinim pozicijama. Niko ničim nije ni bio očaran pa na kraju ni ni razočaran. Šta je tu je! Imam još dve-tri nepoznanice oko sastava tima, ali trenutna forma i taktička zamisao pred svaku utakmicu će određivati sastav.

Dakle, ni fond ni kvalitet igrača nisu glavni problem "Budućnosti". To je samo rad, tj. nemogućnost mnogih da redovno treniraju. Mnogi žive, studiraju ili rade u Zrenjaninu ili Novom Sadu, mladi nerado ili neredovno treniraju, pa je logično skupiti ih, kondiciono i taktički kvalitetno pripremit. "Sreća" je što je identična ili veoma slična situacija i u drugim klubovima, pa su uglavnom svi u istoj poziciji. Kada bi svi redovno trenirali ovaj tim bi, po proceni dobrih poznavalaca fudbala, za kratko vreme bio bar za 30 posto kvalitetniji!

Ono što se, ne samo u Srpskoj Crnji, nagađa je koji favorite u ovoj ligi su favorite za visok plasma - što niko pouzdano ne može znati. Zna se samo da se Omoljica pojačala i da najavljuje juriš na lidersku poziciju i viši rang, Karađorđevo i Kozarci nikad ne odustaju od ambicije da se plasiraju u viši rang, Kozara nije bez takvih ambicija, veoma su kvalitetni Perležani i Melenčani, a sasvim je sigurno da će, kao i uvek, neka ekipa neplanirano prijatno iznenaditi i vinuti se u vrh, baš kao što će neki klubovi razočarati i srozati se na dno. Fudbal je "đavolska" igra a prognoze nezahvalne.

Isto važi i za "Budućnost". Dve godine je bila odsutna iz ovog ranga takmičenja pa, iako ima dosta kvalitetan i iskusan tim, ne može se sa sigurnošću prognozirati plasman. Mislimo da je objektivna procena da je tim kvalitetan bar za sredinu tabele, možda koje mesto više, teže da će pasti niže - ali rekosmo "lopta je okrugla", vremena teška a nepoznanica previše!

Na kraju, ne i najmanje bitno. Ima i teškoća. Klub je i dalje u besparici - ali to je već višegodišnja klasika. Pompezno najavljena rekonstrukcija i pokrivanje tribina još ne počinje. Pitanje domara je još nerešeno, jer je dosadašnji to odbio nadalje da radi. Teren se neredovno održava i zaliva jer su dizne na zalivnom sistemu celo leto bile u kvaru. I što je najgore - Klub je skoro bez uprave. Stanko Kovačević - Ćo, ostao je jedini aktivni član uprave, predsednik Darko Števijan, se već odavno nećka da bude predsednik, ali nikako da mu se nađe zamena.

Konačno, kako će izgledati "idealan" tim od raspoloživog kadra. Činili smo to ranije više puta, poneki igrači su se ljutili pa "selektorovanje" ovoga puta ustupamo Urošu Međedoviću, starom simpatizeru kluba koji "Budućnost" godinama gleda, skoro redovno na treninzima, domaćem terenu i gostovanjima. Kuručev (Arsin), Hovanec (A.Prokin), Stanić, Mastilo (Kovačević), Leđanac (Stankov), Markov, Stojičić (Stričević), Vlaučin, Pekić, Kondić (Savin) i Ajdarić (S.Prokin).

Piše: Dragan PEJIĆ


Jedinstvo (BK) 3 : 1 Borac
BAK 4 : 1 Crvena zvezda
Rusanda : Sloboda
Vojvodina 1928 : Begej
Polet : Radnički (K)
Mladost : OFK Proleter
Kozara 2 : 3 Jedinstvo (V)
ŽAK : Budućnost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 24 19 2 3 59
2 Mladost 24 16 5 3 53
3 Jedinstvo (V) 25 14 5 6 47
4 Budućnost 24 13 4 7 43
5 Begej 24 12 4 8 40
6 Kozara 25 11 6 8 39
7 Sloboda 24 9 6 9 33
8 Polet 24 9 6 9 33
9 Borac 25 9 4 12 31
10 Rusanda 24 8 6 10 30
11 Crvena zvezda 25 7 7 11 28
12 Jedinstvo (BK) 25 7 6 12 27
13 OFK Proleter 24 7 5 12 26
14 BAK 25 6 5 14 23
15 Radnički (K) 24 4 6 14 18
16 ŽAK 24 5 1 18 16