XS
SM
MD
LG

Voždovac spreman za novu sezonu i Javor

Fudbaleri Voždovca dočekuju Javor u okviru prvog kola Super lige Srbije, utakmica se igra u subotu od 21 sat na Krovu. Biće to prvi zvaničan meč Zmajeva u sezoni 2023/24 i prilika da pred domaćom publikom ostvare dobar rezultat.

Šef stručnog štaba kluba iz Zaplanjske, gospodin Marko Savić, izneo je očekivanja pred duel sa ekipom iz Ivanjice.

„Kao i za svaku utakmicu očekujem da nametnemo naš stil igre, da budemo dobri u tome što radimo i da na kraju i rezultatski budemo konkurentni, odnosno da pobedimo. Imam veliko poštovanje prema Javoru, pobedili su nas ovde pre par meseci, a u odnosu na tada zadržali su manje-više istu ekipu“, počeo je gospodin Savić i nastavio:

„Imaju novog šefa struke, gospodina Radovana Ćurčića, kog veoma cenim kao kolegu i stručnjaka. Radi se o bivšem selektoru reprezentacije Srbije i verovatno treneru sa najvećom reputacijom u srpskom fudbalu. Međutim, veoma cenim i svoj tim, tako da verujem da ćemo odigrati dobro i uzeti tri boda“.

Trener Voždovca će za pomenuti meč moći da računa na sve igrače.

Strateg Zmajeva osvrnuo se i na urađeno u prethodnom periodu, odnosno tokom priprema, kada je odigrano nekoliko utakmica i priključeno timu nekoliko novih igrača.

„Što se tiče samih priprema, odradili smo 70 odsto od zacrtanog, što nam daje za pravo da budemo zadovoljni. Fokus je bio na našem modelu igre i na pravljenju atmosfere u ekipi“, počeo je 39-godišnji trener.

Sportski sektor kluba iz Zaplanjske bio je aktivan u prelaznom roku, te su do sada redove Zmajeva pojačali Aleksandar Lukić, Ilija Babić, Lazar Kojić, Vuk Bogdanović i Vladan Đekić.

„Novim igračima uvek treba vremena da se adaptiraju, ali generalno sam zadovoljan sa svim novajlijama. Nekima treba više vremena da se prilagode na model igre, principe, funkcionisanje kluba, da shvate životne vrednosti na kojima insistiramo… Trenutno su svi u tom periodu adaptacije i daju sve od sebe da se što brže uklope u sredinu i da se nametnu na terenu“, kazao je gospodin Savić.

Među novajlijama ima i nekoliko momaka iz Omladinske škole Voždovca, koja je i u sezonama za nama „proizvela“ nekoliko prvotimaca, sada već standardnih u seniorskom timu.

„Momcima iz omladinske škole je mnogo lakše da se prilagode nego igračima koji dolaze iz drugih klubova. To su dečaci koje smo selektirali pre svega po ljudskim karakteristikama. I pre nego što se ustale u seniorskoj ekipi dosta treninga već odrade sa nama kako bi se upoznali sa svim pravilima ponašanja, modelom igre i njihova adaptacija zbog svega toga traje mnogo kraće“, rekao je trener Voždovca i dodao:

„Prošle godine smo promovisali šest igrača iz generacije 2004 i na to smo izuzetno ponosni. Većina njih će biti starteri i u sezoni pred nama. Nastavićemo sa takvom praksom, a u prilog tome ide i činjenica da su Filip Jorgovanović i Mihajlo Dragićević, obojica rođeni 2005. godine, već duže vreme sa prvim timom. Pored njih, još desetak igrača iz te generacije dobiće šansu da se dokaže najpre kroz svoju generaciju, zatim i da uskoro budu prvotimci Voždovca“, poručio je gospodin Savić

Kada se radi o očekivanjima od predstojeće sezone šef stručnog štaba Zmajeva poprilično je jasan i ne odstupa od ranije utvrđene strategije. 

„Naš cilj je da svakoga dana svi, kako igrači tako i mi u stručnom štabu, budemo bolji, da testiramo koji su naši krajnji limiti. Da bismo to uradili moramo biti vredni, disciplinovani i da dajemo sve od sebe. To je lako reći, a teško uraditi“, počeo je gospodin Savić i nastavio:

„Zbog toga je naša namera da probudimo svest kod igrača da ispoštuju to sve i ako uspeju u tome, sa njihovim talentom, limiti ne postoje. Očekujem da igrači svakodnevno napreduju“.

„Ciljevi su plasman u plej-of i afirmacija mladih igrača“

Primarni zadatak je završetak u gornjem delu tabele srpskog šampionata. 

„Cilj je plasman u plej-of, odnosno gornji deo tabele. Na nama je da iz utakmice u utakmicu podižemo nivo igre, a na kraju ćemo videti dokle će nas to dovesti. Ne gledamo u tuđe dvorište, trudimo se da se poredimo sa sobom od juče i da sutra budemo bolji nego što smo danas, kako indvidualno tako i timski. Time smo se vodili i prošle takmičarske godine i smatram da smo ostvarivali ozbiljan progres. Nekada je to potkrepljeno rezultatom, nekada ne, ali verujem da samo takav pristup na duže staze može da donese dobar rezultat“, uveren je trener beogradskog kluba.

Tim sa Krova godinama krasi atraktivna igra, tako će biti i u nastupajućoj sezoni. 

„Što se tiče same igre naše ekipe, postali smo prepoznatljivi po ofanzivnoj i defanzivnoj organizaciji. Želimo da kontrolišemo utakmicu kroz posed lopte. Kontrola je nešto na čemu insistiramo u svakoj fazi igre. Glavna ideja je da mi dominiramo na terenu, a svakako napadačka igra je nešto po čemu je Voždovac godinama prepoznatljiv“, kaže perspektivni stručnjak.

Često se u javnosti mogu čuti osporavanja kada je reč o kvalitetu domaćeg fudbala, međutim, šef struke tima iz Braće Jerković nije saglasan sa tim. 

„Kvalitet našeg šampionata je iz godine u godinu sve bolji i mislim da mi dosta potcenjujemo naše prvenstvo. Na takvo mišljenje možda utiču organizacija i infrastruktura, ali što se tiče kvaliteta ekipa i trenera, mislim da smo na visokom nivou što pokazuje i podatak da smo 11. liga u Evropi. Imamo direktnog predstavnika u Ligi šampiona, imaćemo bar dva predstavnika u grupnoj fazi evropskih takmičenja, a iskreno se nadam i verujem da bi taj broj mogao da bude i veći na kraju kvalifikacija“, rekao je gospodin Savić i dodao:

„Zbog svega toga smatram da bi trebalo da prestanemo da potcenjujemo domaći fudbal. Ostaje nam da nastavimo da rešavamo probleme, koji su prisutni i u ostalim zemljama, da kontinuirano napredujemo i da se još više približimo najboljim ligama na Starom kontinentu. Želim da verujem da smo i mi u grupi timova koji ozbiljnim koracima idu ka evropskom nivou“.


Vojvodina 3 : 2 TSC
Čukarički 3 : 2 Partizan
Novi Pazar 2 : 2 Radnički (N)
Voždovac 1 : 2 Radnički 1923
Spartak ŽK 1 : 0 Javor Matis
Mladost (L) 1 : 2 IMT
Napredak 0 : 2 Radnik
Crvena zvezda 3 : 0 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 2 3 77
2 Partizan 30 22 4 4 70
3 TSC 30 17 9 4 60
4 Vojvodina 30 14 8 8 50
5 Radnički 1923 30 16 2 12 50
6 Čukarički 30 13 9 8 48
7 Mladost (L) 30 11 7 12 40
8 Napredak 30 11 6 13 39
9 Novi Pazar 30 10 6 14 36
10 Spartak ŽK 30 10 4 16 34
11 Radnički (N) 30 9 6 15 33
12 IMT 30 9 5 16 32
13 Javor Matis 30 9 4 17 31
14 Voždovac 30 7 9 14 30
15 Železničar 30 7 5 18 26
16 Radnik 30 3 8 19 17