XS
SM
MD
LG

Istanbul bio domaćin Kongresa Evropske bokserske konfederacije

Prethodnih dana u Istanbulu u Turskoj održan je kongres Evropske bokserske konfederacije (EUBC). Vanrednom EUBC kongresu prisustvovale su 34 evropske zemlje, a pozdravne govore održali su predsednik Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) Umar Kremlev, predsednik Evropske bokserske konfederacije (EUBC) Joanis Filipatos, počasni predsednik EUBC Franko Falcineli i privremeni generalni sekretar i izvršni direktor IBA Kris Roberts.
Na vanrednom Kongresu kome je prisustvovao i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, inače član borda direktora EUBC, jednoglasno je odlučeno da se izmeni Ustav EUBC, a jedna od tema na dnevnom redu bilo je i uvođenje Kodeksa integriteta. Mnoga pitanja evropskog i svetskog boksa su stavljena na razmatranje i razradu, kako bi došlo do implementacije mnoštva projekata vezanih za evropski, ali i planetarni boks, jer su ove dve celine neraskidive. Jedno od najvažnijih pitanja za srpski boks je svakako domaćinstvo šampionima Starog kontinenta u konkurenciji seniora i seniorki u martu 2024. godine u beogradskoj Areni.
Srbija kao zemlja sporta, ugostiće krem boksa Evrope i biti jedna od poslednjih stanica za proveru snaga na terenu uoči Olimipjskih igara u ˝gradu svetlosti˝. Za Srbiju će se boriti i aktuelni šampion Evrope, srpski reprezentativac Vahid Abasov i srpska reprezentativka Natalija Šadrina koji su nedavno u Krakovu na Evropskim igrama ostvarili normu za OI, a priliku da im se priključe imaće i ostatak naših reprezentativaca na takmičenjima koja predstoje i koja su određena za postizanje norme za ˝Pariz 2024˝.
U Istanbulu predsednik IBA Kremljov je predložio osnivanje Evropskog bokserskog kupa sa nagradnim fondom od milion dolara i potvrdio da će IBA nastaviti da izdvaja 50.000 dolara kao finansijsku podršku nacionalnim federacijama i ovaj iznos će biti povećan na 100.000 dolara 2024. godine. U okviru Kongresa predstavljena je nova kancelarija EUBC-a u Monte Karlu, koja će biti otvorena u septembru ove godine. Istovremeno, kancelarija u Asiziju u Italiji ostaće sedište EUBC.