XS
SM
MD
LG

Šahovski memorijal u Prhovu

 

Pobednici Kačarević i Ristivojević

 

   Nastavljena je lepa tradicija u Prhovu. Već jedanaestu godinu za redom, povodom Seoske slave, a u čast Dušanu Bajiću, velikom zaljubljeniku u drevnu igru, organizuje se Memorijalni turnir u šahu. Ove godina, na XI „Memorijalu Dušan Bajić“ učestvovalo je 26 igrača iz Beograda, Deča, Šimanovaca, Donjeg Tovarnika, Sremskih Mihaljevaca, Pećinaca, Popinaca, Vojke i Prhova.

   Pobednik u seniorskoj konkurenciji bio je Dejan Kačarević (Prhovo), koji je osvojio 16,5 poena (iz 19 Partija), kao i Ljubomir Lazić (Vojka), ali je imao bolje dodatne kriterijume. Plasman ostalih igrača: Dragan Radulović (Beograd) 16, Božidar Jovanović i Lazar Babić bio 14, Dejan Jovanović 13,5, Dragan Repajić 13, Živko Petrović 12,5, Zoran Anić i Stevan Kočijašević po 11, Sava Kostić 9,5, Zoran Vukov 8, Ivica Naić 7,5, Dragan Rajak 6, Miroslav Gudović 5,5, Zoran Duduk 5, Vojislav Popović i Radovan Vasić po 3, Đorđe Milovanović 2,5 i Dušan Stojšić 2 poena. Igralo se po Bergerovom sistemu, uz tempo igre 5 minuta po igraču.

   U juniorskoj konkurenciji, prema očekivanjima, najbolji je bio Spaso Ristivojević (Šimanovci), koji je pobedio sve svoje protivnike i osvojio 10 poena, a najbližeg pratioca Aleksandra Jovanovića (Prhovo) ostavio je na 7 poena. Učinak ostalih mladih šahista: Nenad Tošić 5,5, Luka Rajić 4, Marko Rajić 3,5 i Marko Bežanović bez poena. Tempo igre 10 minuta po igraču, Bergerov sistem (dvokružno).

   Po završetku turnira, kako to tradicija nalaže, upriličen je zajednički ručak. Paprikaš je pripremio „velemajstor kulinarstva“ Božidar Bajić. Rado je i u jednom dahu „izdeklemovao recept“:

   - U kazan smo prvo stavili mast, potom crni luk, iseckan. Luka je bilo 50% od količine mesa, dakle, 5 kilograma. Dok se luk dinsta, stavljaju se začini, so, ljuta paprika. Kada je luk otprilike 70% gotov dodaje mu se meso. U našem slučaju to je bilo 10 kilograma: svinjsko i juneće. Približno, 300 grama na tridesetak osoba. Sve se dinsta zajedno, dok meso ne bude upola gotovo, što se reklo, „upolovačeno“. Povremeno, po potrebi, dodaje se voda. Kada se upolovači, dodaju se začini, so, biber, parika, vegeta, fanta zbog gustine. Da se meso nebi raspalo, tj. da bi zadržalo svoju čvrstrinu, dodajemo pola litre belog vina. Na kraju se dodaje malo vode da prokuva. Gustina se određuje na sledeći način: zabodemo varjaču u kazan i izvadimo. Ako sa nje curi brzo, moralo bi se još malo kuvati. Dakle, mora polako da curi sa varjače, kojom smo mešali. Uz ovakav paprikaš ide najbolji slatki kupus ili paradajz i po koja ljuta papričica.

Bilo je odlično!

 

 

Dušanu Bajiću u čast

Zanimljivo u Prhovu

Pobednici - Dejan Kačarević i Spaso Ristivojević

Ništa bez Bože Bajića, "velemajstora kulinarstva"