XS
SM
MD
LG
Ko je pobedio? SSNET AI prognoza
Pobeda domaćina
Nerešeno
Pobeda gosta
60%
17%
23%
Tipovanja
1
X
2
2
0
2
Utakmica tipovana 4 puta

 
1
Budućnost
69
 
2
Rusanda
66
 
3
Polet
56
 
3
Polet
56
 
4
ŽFK Banat
54
5
MSK
47
Crvena zvezda
OFK Stajićevo
MSK
Krajina
2. Oktobar
Delija
Polet
Napredak
Vojvodina
Mladost
Izveštaj utakmice
Crnjani ponovo u Vojvođanskoj ligi
11.06.2023 Dragan PEJIĆ

Tim "Budućnosti": Stoje: Basta, trener omladinaca, Drinić - pomoćni trener, Arsin, Manojlović, Pekić, N. Kovacević, Prpa, Manojlović, Stanić, Tekić, Markov, Števijan - predsednik i Kučurev. Drugi red: Stankov, Petrović, Savin, Kondić, Mastilo, Stojičić, Ajdarić, Vlaučin, Tomin, S. Kovačević - član uprave kluba (foto: Dragan Pejić)

Pobedom nad zrenjaninskim ŽFK Banatom rezultatom 5:3, Crnjani su i zvanično overili šampionsku titulu koju su, doduše, osvojili mnogo ranije jer su na čelnoj pozicije od samog početka prvenstva!

 

Tako se, posle trogodišnje pauze, Srpskocrnjanska ''Budućnost'' plasirala u Vojvođansku ligu, grupu ''Istok''. Iako to i nije neka posebno značajna  (pogotovo ne iznenađujuća) vest, jer Crnja je tamo bila (i nešto značila) poslednjih desetak godina, novinarski je zabeležiti je - zar ne?!

"Budućnost" je od prvog do poslednjeg kola stolovala na čelnoj poziciji, pa je plasman u viši rang za sve bio očekivan i logiča, ne samo u Đurinoj varoši, već širem region! Doduše, u prvom delu prvenstva su im dugo za vrat disali Nakovčani a u nastavku prvenstva Melenčani. No, kad je bilo najteže Crnjani su smogli snage i znanja pa bodove osvojili i u Nakovu i u Melencima - tako rešivši dilemu ko će u viši rang takmičenja! Nakovčane su pobedili superiornom igrom, svojom najboljom u sezoni, Melenčane u teškoj manevarskoj i ravnopravnoj borbi i uz nešto više sreće. Polusezonu su završili sa 6 bodova prednosti, plus boljom gol razlikom, a na kraju tri boda i boljom gol razvikom od vicešampiona - potvrđena je celosezonske dominacija!

Bilo kako bilo - Crnjani su opet u Vojvođanskoj ligi, i umesto opsežnije analize - sem one najpovršnije - kako i s' kojim igračima su do toga stigli, bitnije je sagledati šta ih sada čeka, s' kakvim potencijalom ulaze u to takmičenje - kakvim timom i objektivnim fudbalskom okolnostima u Srpskoj Crnji? No, to je budućnost o kojoj ćemo pisati krajem leta, jer je nepoznato šta će se sve u međuvremenu promeniti u ovom Klubu.

Iako je Crnja od uvek imala dovoljan broj svojih fudbalera, i u minuloj sezoni je bila prinuđena na pojačanja sa strane. To u Crnji niko ne voli, ali okolnosti su takve da se s' tim moralo pomiriti. Tako je i u drugim mestima, ne samo u ovoj sredini i ligi - no svugde, od opštinskih do prve lige.

Iako su jesenas proslavili 100-godišnjicu uspešnog postojanja i rada pred početak prvenstva niko u Crnji nije kao imperative postavljao plasma u viši rang takmičenja. Pogotovo što  su klub napustili ubojiti polušpic Marko Kovačević - otišao u Inđiju, vežnjak Hovanrec u kozaračku ''Slobodu'' a odlični golman Ćirković se već odomaćio u vojvodastepčanskoj Crvenoj zvezdi. Sa ovom trojicom svojih meštana Crnjanima i nisu trebali igrači sa strane, no kako su otišli bez ikakvog logičkog obrazloženja, "morala" su se tražiti pojačanja sa strane. Angažovan je pouzdani i iskusni golman iz Melenaca Kučurev, odlični bek iz Zrenjanina Stanić, iskusni vežnjak iz Hetina Ajdarića i obećavajući talenti iz Zrenjanina - plej Čukulov i polušpic Đurić.

Prolećna pojačanja: Mastilo, Stankov, Števijan - predsednik, Tekić, Pekić i Vlaučin (foto: Dragan Pejić)

Kučurev je bio solidan na golu, Stanić odličan na beku, dosta dobar Ajdarić a ništa naročito Čukulov i Đurić. No, bilo kako bilo  osvojena je jesenja titula bez poraza, ali je postalo jasno da timu nedostaje ubojiti špic i kvalitetan plej, pa je klub zimus odrešio "kesu" (ne znamo šta su u njoj pronašli kad je večito prazna) i potpuno je nejasno šta i koliko u njoj pronašli kad su proletos angažovali ne dvojicu, već čak petoricu kvalitetnih igrača: iskusne Novosađane - centarfora Pekića i važnjaka Klaića i još bolje Zrenjanince - vežnjake Mastila i Vlaučina! Iz Čukaričkog se vratio mladi univerzalac Crnjanin Stankov. Odmah je postalo jasno da je tim mnogo jači no jesenas i pitanje osvajanja šampionata se više nije dovodilo u pitanje. Čak ni posle dva iznenadna poraza - nesrećnog u Čenti i zasluženog u Mihajlovu, jer su u međuvremenu daklasirali Nakovčane i porazili Rusandu na njihovom "bunjištu", otklonivši time dilemu ko je najbolji!

Klub je, kao što rekosmo, funkcionisao u večnoj besparici koja se rešavala teškim naporima, od slučaja do slučaja, a trener Milenko Zečević je i dalje imao teškoća, što je već klasika, sa odzivom igrača na treninge.  Angažovani igrači sa strane su na treninge dolazili samo povremeno, isto i Crnjani na radu u Novom Sadu (Kovačević, Prpa, Kondić i Manojlović) a ni Crnjani se baš nisu pokazali "radoholičarima". No, to je već od ranije ustaljena stvarnost kojoj se ničim nije moglo doskočiti.

Trener Milenko Zečević "Zeka" - foto: Dragan Pejić

Na kraju, ono što je po važnosti moglo biti i na početku - igrači. Jeste da većina nije trenirala redovno, ali ih je bar na spisku bilo dovoljno, čak 22. Golmani Arsin i Kučurev, bekovi Stanić, Prpa i Ajdarić, štoperi - Vasiljević, Markov i Stankov, vežnjaci Mastilo, N.Kovačević, Klaić, Savin, Kondić, Stojičić, Vlaučin, A.Prokin, Tomin i Petrović, i špicevi Pekić, Perin, S.Prokin i Manojlović.

Kada je u pitanju pojedinačni učinak recimo da su najviše pokazali polušpic Vlaučin, ubojiti strelac Pekić, vežnjak Mastilo i ofanzivni bek Stanić, da su standardno odlični bili štoperi Vasiljevići i Markov, vežnjaci Ajdarić, Stojičić i Kondić, a pouzdani i uvek na visokom proseku Kučurev, N.Kovačević, Prpa, braća Prokin i Klaić, a solidan je bio i učinak onih koji su uglavnom "grejali" klupu a šansu na terenu dobijali katkad u zamenama - Manojlovića, Stankova, Tomina, Savina, Pterovića i Perina.

Tekst i foto: Dragan PEJIĆ

Niže lige Niže lige PFL Zrenjanin Budućnost ŽFK Banat
Međusobne utakmice
2022-2023
11.06
17:30
Budućnost
ŽFK Banat
5
3
20.11
13:00
ŽFK Banat
Budućnost
0
0

2021-2022
19.03
15:30
Budućnost
ŽFK Banat
1
0
29.08
17:00
ŽFK Banat
Budućnost
0
0

Uporedni rezultati

Budućnost
 
ŽFK Banat
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
4 (2) Broj utakmica 4 (2)
2 (2) Broj pobeda 0 (0)
2 (0) Broj nerešenih 2 (2)
0 (0) Broj poraza 2 (0)
6 (6) Dati poeni 3 (0)
3 (3) Primljeni poeni 6 (0)
+3 (+3) gol razlika na utakmicama -3 (0)
50% (100%) Uspešnost 0% (0%)
Nema rezultata
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača
BPfudbal je ocenio igrača