XS
SM
MD
LG

"Romantika" je ponovo u modi, neprobojni štit "oklopnika", izbledeli "ljubičasti", Gatovci sve više tonu

Foto: Prva liga Srbije

U Mozzart Bet Prvoj ligi odigrana je polovina utakmica prvog dela polusezone i u prilici smo da vrednujemo učinak klubova. Na tabelu glavnu reč vode dojučerašnji srpskoligaši, vodeći OFK Beograd i drugoplasirano Smederevo 1924. “Romantičari” su sve bacili u zasenak serijom pobeda (osam), bez poraza su, sa impozantnom gol razlikom(29:8). Prvi strelac lige Aleksandar Kahvić postigao je devet golova. Široki roster iskusnih i mladih igrača, među njima trojivca iz Crvene zvezde, omogućili su treneru Simi Kruniću da kombinuje i da na raspolaganju ima dva tima podjednake vrednosti.

Smederevci su vezali tri pobede i izdvjili se na drugom mestu, sa šest bodova manje u odnosu na vodećeg i tri ispred Mačve i Inđije. Trener Saša Mićović prima pohvale sa svih strana, čestitke mu prijaju pogotovu ako se zna da mu je ovo prvi samostalni posao. Kaže da je atmosfera svlačionice primarna, međusobno poštovanje i timski duh odnose prevagu.

Šapčani se nalaze na deobi trećeg i četvrtog mesta, uglavnom pobeđuju ili remiziraju. Kvalitetan sastav počiva na uigranosti i specifičnom načinu prezentovanja igre. Čvrsta odbrana odnosi prevagu(primili pet golova) i na sedam utakmica sačuvali su mrežu. Raspored im nije išao na ruku i uglavnom su odigrali sa rivalima iz gornjeg dela tabele.

Inđija se konsolidovala i nakon dva poraza upisali dve pobede i ponovo su u užem krugu kandidata za vrh tabele. Trebalo je vremena da se kockice slože i trener Jovan Golić kaže da je građenje igre dugoročni plan i vidljivo je da izgledaju sve bolje. Mnogo znači oporavak golgetera i kapitena Slaviše Stojanovića, koji sa Desančićem predstavlja okosnicu tima.

Pred početak prvenstva Kolubara je svrstavana u red favorita. Doveli su veliki broj kvalitetnih igrača, ali ih nisu ispratili rezultati. Došlo je do smene na klupi i trenera Dokmanca nasledio je Nenad Mijailović. Strpljivo su gradili strategiju, podizali formu i rezultati su došli u velikom stilu. Poslednja informacija glasi da je Mijailović bivši, od danas kormilo je preuzeo Sava Šašić, bivši trener Smedereva 1924.

Tekstilac je uprkos promenljivim rezultatima u poslednje vreme(dva poraza) ostavio povoljan utisak i prevazišao očekivanja. Igraju čvrsto i agresivno, naročito su neugodni u Odžacima i podatak da su primili najmanje golova potkrepljuje tvrdnju. Trener Branko Mirjačić je uspeo da novajliju brzo aklimatizuje na viši rang, uspešno prezentuje svoja načela, igrači su prihvatili nove ideje i na terenu demonstrirali umeće.

Jedinstvo igra promenljivo, otkad je došao za trenera Žarko Jovanović ustalili su formu i pobedom nad Užičanima, sa simetričnim odnosom pobeda i poraza (po četiri) zauzimaju sedmo mesto. Glavni aduti su internacionalci Karikari i Zubairu, koji su postigli gotovo sve golove za crveno-bele.

Od osmog do desetog mesta nalaze se Radnički (S. Mitrovica), OFK Vršac i GFK Dubočica sa po 13 bodova. Mitrovčani su dolaskom Gorana Jankovića na kormilo promenili stil igre i došli su rezultati. Naročito su uspešni pored Save i iz prethodne tri utakmice doneli su sedam bodova. Ukолiko budu približno uspešni na gostovanju mogu se nadati pomku na tabeli.

Vrščani su doživeli dva neuspeha, tako da iz sredine merkaju mesto među osam najboljih. Malo daju i primaju golova (gol razlika 6:6) i problem realizacije nikako da reše. Znaju da odigraju na rezultat i neočekivani poraz od Novobeograđana donekle ih je izbacio iz koloseka.

Leskovčani su se stabilizovali u poslednja dva kola (četiri boda) i uhvatili priključak sa timovima koji računaju na plej-of. Imaju veliki roster tako da je trener Dejan Čelar u prilici da na svakom mestu ima po dva igrača podjednakih vrednosti. Zbog problema sa travnatom podlogom, igrali su van stadiona i odigrali više utakmica na gostovanjima.

Radnički (N. Beograd) je serijom poraza potonuo na tabeli i u predhodna dva kola su donekle zaustavili pad(četiri boda), naročito na značaju dobija trijumf ispod Vršačkog brega. Imaju polovičan učinak I glavno oružje im je čvrsta igra u niskoj i srednjoj zoni.

Užičani su predplaćeni kao i prethodne sezone na remije (šest) i problem neefiksanosti naikako da reše. U proseku postižu gol na svakoj drugoj utakmici i jedinu pobedu upisali su na gostovanju, tako da na popunjenom stadionu “Radomir Antić” još čekaju na prvu radost

Svi se pitaju šta se događa sa mladim sastavom RFK Grafičarem, koji je nanizao četiri poraza i trenutno su na 13 mestu sa devet bodova. Više su u problemu po pitanju rezultata, nego igre. Kolika je prednost imati najtalentovanije igrače u ligi, toliko neiskustvo zna dа uzme danak. Imena poput Šljivića, Maksimovića, Mijatovića...garancija su da ekipa ima budućnosti i pitanje je trenutka kada će zaigrati na nekadašnjem nivou.

“Kanarinci” se polako vraćaju u život. Trener Nebojša Nešković je odradio lavovski deo posla, okupio ekipu, selektirao i strpljivo došao do željenog modela igre. Nije imao sreće da bude na kormilu u pobedi nad komšijama iz Novog naselja. Zbog privatnih razloga napustio je Detelinaru i nasledio ga je Vidak Bratić. Sve bodove osvojili su u Čelarevu i ukoliko ne budu uspešni na gostovanjima teško će isplivati iz opsane zone.

Metalac je najviše razočarao, predposlednje mesto i skroman bodovni saldo unose zebnju u redove Milanovčana. Jedan trijumf i pet poraza, hronična neefikasnost (pet golova) i dva boda osvojena na strani uzroci su nezavidnog položaja na tabeli. Novi trener Obradović svojski se trudi da ekipu trgne, ali spletom nesrećnih oklnosti nikako da se pokrenu.

Pored Milanovčana razočarao je dojučerašnji superligaš Mladost GAT, koja zauzima poslednje mesto(bez pobede). Imali su velikih organizacionih problema pred početak prvenstva, skupljali su se u hodu, menjali trenere a boljitka i dalje nema. Četiri osvojena boda i osam postignutih golova nedovoljno je za pomak na tabeli.


Inđija Toyo Tires 5 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 1 GFK Dubočica
Metalac 4 : 3 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 3 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 4 : 2 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19