XS
SM
MD
LG

Drugo kolo otvara se u petak derbijem pored "Rajka Mitića", Inđija na popravnom protiv ambicioznih Leskovčana, vojvođanski derbi igra se kraj Save

Foto: Prva liga Srbije

Mozzart Bet Prva liga startovala je proteklog vikenda u izmenjenom sastavub (šest novajlija). Prisustvovali smo zanimljivim i neizvesnim susretima. Iznenadili su pobedom mladi "grafosi" u Gornjem Milanovcu, "Romantičari" u Užicu, "Majstora" kraj Studenjaka... Podbacili su Lazarevčani, jedan od favorita, kao Inđija u Smederevu. Tome ide u prilog činjenica da će liga biti izjednačena i favoriti neće lako dolaziti do planiranih bodova. Najubedljiviji su bili Ubljani koji se potkresali krila "kanarincima". Domaćini su bili uspešniji i slavili na četiri meča, gosti na dva, a prvi bod odneo je Tekstilac sa vrućeg gostovanja u Šapcu.

Derbi se igra u petak iza južne tribine stadiona "Rajko Mitić", gde gostuju silni Ubljani. RFK Grafičar je u Milanovcu, pored pobede, ostavio u analima lige podatak da je startovao sa svih 11 bonusa (sedam sedelo na klupi). O podvigu "ljubičastih" je dosta pisano i već u petak, u derbiju, dočekaće Jedinstvo, koje je isprašilo nejake Novosađane. Od 50. minuta su imali igrača više, pogodili u tri navrata stativu, tako da je pobeda mogla biti ubedljivija. Meč je obeležio dvostruki strelac Karikari, koji će biti glavna pretnja za golmana Gutešu. U Jedinstvu respektuju mladost domaćina, mišljenja su da se radi o izuzetno nadarenoj generaciji fudbalera. Tradicija je na strani Beograđana i u tri prethodna duela "ljubičasti" su bili uspešniji. Trener Obradović neće moći da računa na Milićevića i Radivojevića, dok će u kombinaciji za tim biti Bogdanović.

Subota je rezervisana za mečeve u Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Odžacima.

Inđija je blagi favorit protiv povratnika GFK Dubočice, ali pod uslovom da odigraju konkretnije i kvalitetnije nego na premijeri. U Smederevu su već posle 20. minuta bili u minusu od dva gola i praktično ostali bez šanse da se domognu bar boda. Od 63. minuta imali su igrača više i nisu znali da iskoriste brojčanu prednost. Leskovčani su na Novom Beogradu, uprkos porazu, pružili dobru partiju. Imali su peh da ne iskoriste jedanaesterac i još nekoliko povoljnih prilika. Vidi se da je trener Dejan Čelar na pravom putu da ukomponuje adekvatan sastav i kako prvenstvo bude odmicalo igraće sve bolje.

Radnički će u vojvođanskom derbiju ugostiti OFK Vršac, koji je iznenadio jednog od favorita Kolubaru. Mitrovčani nisu uspeli da slave na Satelitu protiv rivala koji je veći deo priprema imao problema organizacione i kadrovske prirode. Trener Tešović nije zadovoljan formom pojedinaca, tako da će trebati vremena da se kockice slože. Vrščani nisu bez šanse da iznenade, pogotovu što novi kormilar Zoran Kostić vuče prave poteze i na putu je da sačini dobitnu kombinaciju. Nezahvalno je davati prognoze i detalji mogu da prevagnu.

Smederevci su ponovo domaćini, ovog puta kao favoriti za rivala imaju dojučerašnjeg superligaša Mladost GAT. Kaže trener Saša Milović da su taktički iznenadili Inđiju visokim presingom, na vereme postigli golove i imali još nekoliko prilika. Lako su mogli, bez isključenog Vujčića, da uvećaju prednost. Respektuju Novosađane, koji igraju agresivno, borbeno i neće biti lako probiti defanzivni blok gostiju.

U Odžacima će se prvi put zakotrljati buba-mara na prvoligaškom terenu. Dobru uvertiru naparavili su u Šapcu osvajanjem boda, mada su lako mogli da odnesu ceo plen. Radi se o tvrdoj, zategnutoj i disciplinovanoj ekipi, koja zna da igra na rezultat. U goste dolaze uzdrmani Užičani, bez suspendovanog kapitena Glišovića. Uprkos trijumfu "Romantičara", sa igračem manje, odigrali su solidno i imali par prilika. Sudar dve tvrde ekipe ne obećava lepu predstavu i sve će biti podređeno rezultatu.

Preostala tri duela odigraće se u nedelju u Čelarevu, Beogradu i Lazarevcu.

Novosađani su razočarali na Ubu i izgleda da još nisu spremni za prvoligaške izazove. Do kraja prelaznog roka moraju se pojačati ukoliko žele da budu konkurentni. U goste dolazi iskusan sastav Novobeograđana osokoljen uvodnom pobedom nad Leskovčanima, do koje nisu lako došli. Disciplinovanom igrom, taktički su nadmudrili ambiciozne goste i odlaze u Čelarevo da potvrde dobru formu. Trenera Rađenovića ne zavarava slab učinak "kanarinaca" na Ubu i kaže da u ligi nema slabog protivnika. Kako se slikovito izrazio "jučerašnje novine niko ne čita" i okrenut je nedeljnom susretu. Kaže da je ranjeni orao najopasniji i uveren je da domaćin može da se podigne. "Majstori" će biti jači za tri novoregistrovana igrača, Aleksića, Krivokapića i internacionalca Kenedija.

Kolubara ima popravni protiv Mačve i u Lazarevcu ne smeju gubiti bodove ukoliko žele da ostanu u krugu pretendenata za naslov. Samo u jednom danu doveli su šest superligaških igrača tako da trener Dokmanac na raspolaganju ima dovoljan broj kvalitetnih igrača za svaku poziciju u timu. Tako velikom broju novajlija trebaće vremena da se uigraju i bledo izdanje ispod Vršačkog brega je dovoljna opomena da svakog protivnika moraju respektovati. Mačva je ostala bez celog plena protiv Tekstilca i malo je nedostajalo da ostanu bez boda. Nisu bili dovoljno konkretni i u završnici je nedostajalo više kreativnosti. Sve su to boljke vezane za start prvenstva i očekujemo da će akteri u nedelju odigrati bolje i popraviti utisak.

OFK Beograd je na startu nagovesti visoke domete i malo je klubova iz Užica odnelo bodove. Duel je obeležio evro gol Markovića, mada je domaćin bez isključenog Glišovića bio u većem delu susreta ravnopravan i imao šanse za postizanje gola. Metalac je razočarao na premijeri protiv Grafičarevog "dečijeg vrtića", nisu iskoristili jedanaesterac i kao da su izgubili samopouzdanje, nisu našli adekvatni odgovor za ofanzivne i poletne goste. Na Karaburmi moraju da se vade za propuste, poprave utisak i eventualno iznenade favorizovanog domaćina.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19