XS
SM
MD
LG

Aleksinac: "Jesenji uspon na Leskovik"
I ove godine poslednjeg dana oktobra održana je tradicionalna planinarska akcija republičkog karaktera pod nazivom “Jesenji uspon na Leskovik”. U selu Lipovcu, dvadesetak kilometara udaljenom od Aleksinca, akciju je otvorio predsednik aleksinačke opštine Nenad Stanković. Planinari su imali na raspolaganju dve staze. Prva je bila dužine oko 17 kilometara sa visinskom razlikom od oko 800 metara.



Učesnici akcije kretali su se od srednjevekovnog manastira Sveti Stefan, preko Krsta do najvišeg vrha planine Leskovik koji je na nadmorskoj visini od 1.174 metra, Prisada, crkve Sveti Jovan pa do manastira Sveti Stefan. Prvi deo staze je delimično šumovit sa kamenito-zemljanom podlogom i konstantnim usponom do vrha. Drugi deo se prostire vencem Leskovika i kamenite je podloge, a potom se spušta do mesta Prisad i dalje do manastira Sveti Stefan. Kraća staza bila dužine šest kilometara.



U lepom danu i prelepim bojama Leskovika ovoga puta uživalo je oko 560 planinara iz 35 klubova iz svih krajeva Srbije, među kojima su bili i članovi Planinarskog kluba “Serta” iz makedonskog grada Negotina, pa je tako akcija poprimila međunarodni značaj. “Jesenji uspon na Leskovik” organizovalo je Planinarsko-skijaško društvo “Brđanka” iz Aleksinca.