XS
SM
MD
LG

Fudbalerke na dobrom putu za Holandiju

Ako ne računamo mušku seniorsku reprezentaciju i klubove, nije baš sve tako crno u srpskom fudbalu. Svetla tačka su rezultati ženskih timova i reprezentacija. Spartak iz Subotice dostojno je predstavljao Srbiju u Ligi šampiona, „golubice“ su stigle u TOP 32, gde su pružile dostojan otpor dvostrukom prvaku Evrope, nemačkom Volfsburgu, pogotovo u prvom meču (0:0), dok su u revanšu (0:4) ipak morale da pruže ruku iskusnijim i daleko bolje plaćenijim rivalkama.

Ženske reprezentacije imaju sve više uspeha poslednjih godina. Omladinke su pre 3 godine igrale na Evropskom prvenstvu, kadetkinje su se u oktobru plasirale u poslednji krug kvalifikacija za EP u maju u Belorusiji, a seniorke su uspešno započele put koji vodi na kontinentalnu smotru fudbala, leta 2017. godine u Holandiji. Izabranice selektora Borisa Arsića imaju maksimalnih 6 bodova iz prve dve utakmice u grupi 7, nad Estonijom. Slede mečevi protiv jačih protivnika - Bosne i Belgije krajem novembra i sledeće jeseni, a Engleske u junu sledeće godine.

Selektor Boris Arsić zadovoljan je početkom kvalifikacija:

- Na meču kod kuće protiv Estonije, popravili smo utisak u odnosu na utakmicu pre mesec dana u kojoj smo gostovali. Igra je i dalje daleko od one kojoj težimo, ali vreme radi za nas. Naša ekipa veoma je mlada i još u formiranju, igračice se prilagođavaju sistemu i zahtevima. Siguran sam da će u nastavku kvalifikacija biti sve bolje.

Ofanzivni vezista, Jelena Čubrilo, član Olimpije iz Ljubljane, pokazala je protiv Estonije zavidne realizatorske sposobnosti:

- Imale smo imperativ trijumfa, znajući da u grupi nema mnogo šansi za popravni. Srećne smo što smo osvojile šest bodova, biće mnogo lakše u nastavku kvalifikacija, iako nas sada čekaju jači protivnici. Posle svake utakmice, sve smo bolje kao tim. Nadam se da će pobede nad Estonijom biti dobra uvertira za novembarske susrete sa Bosnom i Belgijom.

Štoper Nikoleta Nikolić, igračica poljskog Medik Konina, sigurna je u defanzivnim zadacima, a stigne i da se ubaci u napad:

- Pobeda je najvažnija, okrećemo se narednim mečevima, raduje što podižemo formu poslednjih meseci. Znamo da možemo još više, pokazaćemo to kada bude najpotrebnije.

Marija Radojičić imala je uspešnu jesen na Islandu, kao član Valura iz Rejkjavika, što je dokazala i protiv Estonki, evrogolom, lob udarcem sa 20 metara:

- Timska igra naš je glavni adut, golove postižemo iz dodavanja četiri - pet različitih igračica. Drago mi je što sam se posle duže pauze vratila golom i asistencijom, zahvaljujem se svima na podršci. Uhvatile smo zalet i sigurne smo u dobre rezultate u novembru i do kraja kvalifikacija.

Najbolje fudbalerke Srbije imaju odličnu atmosferu u timu i u narednih šest utakmica kvalifikacija, pokušaće da ostvare istorijski uspeh, plasman na EURO u Holandiji 2017. godine. Sledeću utakmicu igraju u Pećincima, protiv Bosne i Hercegovine, u sredu 25. novembra od 13 časova, na popularnoj „Suvači“ ili moderno nazvanoj „Kutpoint Areni“.

Fudbalerke Srbije pred meč sa Estonijom foto:FSS.RS