XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Dočekane seniorske medalje iz Arnhema

BEOGRAD, 8. mart (Unfo centar).- Osvajači zlata puškom u miksu na Evropskom šampionatu u Arnhemu u Holandiji Andrea Arsović i Milutin Stefanović, vicešampion Evrope pištoljem Damri Mikec, koji je sa Andrijom Zlatićem i Dimtrijem Grgiće osvojio i ekipnu bronzu, kao i ostala seniorske reprezentativce i stručni tim u kome su bili sportski direktor SSS Srećko Pejović i treneri Jelena Arunović i Dragan Donević na aerodromu „Nikola Telsa“ dočekali su generalni sekretar SS Srbije Nenad Petković, samostalni stručni saradnici u SS Srbije Goran Maksimović i Bojana Nikolić, veliki broj trenera, streljačkih radnika i strelaca i članova porodice.

Četvrtu medalju na EŠ osvojila je ženska juniorska reprezentacija puškom (Vukašinović, Radulović, Babić) koja je pre tri dana stigla u Beograd.

- U poslednjoj deceniji smo se sa svakog Prvenstva Evrope vraćali sa medaljama i taj niz uspeha je nastavljen i u Arnhemu - istakao je predsednik SS Srbije Siniša Mašović koji je bio u delegaciji na Prvenstvi Evrope.- Čestitam reprezentativcima i stručnom štabu na uspesama, četiri medalje u jakoj konkurenciji su pravi podvig. Pamtićemo Arnhem zbog njih, ali i zbog propuštenih prilika posebno kod ekipnog dela žena pištoljem gde smo ispustili zlatnu medalju.

Andrea Arsović i Militin Stefanović su u miksu postali privi šampioni Evrope:

- Saznali smo da je ova disciplina postala sastavni deo Prvenstva Evrope veče uoči takmičenje - pričala je Andrea Arsović.- Stefanović i ja smo često gađali u miksu, a sa Nemanjom Mirosavljevim sam pre četiri godine i pobedila kada je to bilo revijalno takmičenje. Imali smo dva odlična rezultata u kvalifikacijama i to nas je oskolilo. Miks je veoma stresan, muzika i buka, pogotovo što nam nisu bila ni potpuno jasna pravila u polufinalnim grupama. U svakom slučaju dobro nam je sve ovo došlo, prvo kao uteha jer smo i Stefanović i ja izgubili sa malo plasman u pojedinačno finale, a drugo jer ćemo na Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu ovog leta gađati i miks.

Milutin Stefanović je dodao:

- Bio sam veoma besan što mi je izmaklo pojedinačno finale za 0,3 kruga i pun tog lošeg naboja i negativne energije izašao sam na vatrenu liniju u miksu željan da se „izpraznim“. Postigli smo i Andrea i ja odlične rezultat u kvalifikacijama, to me je smirilo i dogurali smo do finala gde smo pobedili hrvatsku kombinaciju, tako da se šampionat ipak lepo završio za mene.

Prvu pojedinačno medalju sa EŠ u karijeri Damir Mikec je doneo iz Arnhema:

- Konačno mi se ispunio san koji sanjam već deset godina, od juniorskog Prvenstva Evrope u Minhenu kada sam bio drugi. U međuvremenu sam bio često „prvi ispod crte“ za finale, a u finalu sam bio četiri na EŠ 2013. što je najgora pozicija za sportistu, tako blizu a tako daleko do trofeja. Otišao sam u Arnhem u odličnoj formi, dobar rad sa trenerom Goranom Mikecom i psihologom Marijom Srećkov je pokazao rezultate. Meč sam u dobrom ritmu počeo, pred kraj sam malo posustao ali sam ušao u finale koje je bilo prepuno obrta i šokova. Moram da budem iskren, do medalje sam došao, uz veliki trud i zalaganje, ali i uz mnogo sportske sreće.

Bobana Veličković je bila peta u finalu pištoljem, a četvrta u ekipi u kojoj su bile i Zorana Arunović i Jasna Šekarić i ekina bronza im je izmakla za krug:

- U finalu sam u odlučujućem hicu, kada se lomilo ko će da uđe među četiri, nekoliko puta dizala i spuštala pištolj, na kraju se nije dobro završilo za mene, ostala sam peta. Ali, u ovakvoj konkurenciji, biti peti je uspeh i podstrek da nastavim da treniram jer već za mesec dana u Koreji bijemo prve bitke za olimpijske vize u ovoj godini.

Dimitrije Grgić je sa 576 krugova bio tri kruga blizu finala pištoljem:

- Pre odlaska na Prvenstvo Evrope bio sam skoro mesec dana bolestan, osetio sam da mi ponestaje snage u finišu, imao sam posle četiri serije od 97 krugova u poslednjoj sam pogodio 94 kruga i završio na 16. mestu. Sa druge strane osvojili smo ekipnu bronzu, što je, ipak, uteha...

Andrija Zlatić je u veoma promenljivoj formi gađao celu sezonu:

- Brinuo sam se kako će biti na EŠ, rezultai su mi bili slabi, ali sam na kraju sam bio „bronzani“ treći pištolj. Pomogao mi je mir i rad kod kuće posle priprema, tu se videlo da mogu mnogo bolje nego što sam gađao na nekim kriterijumskim takmičenjima.

Rezultati na EŠ su bili slabi, nove SIUS mete sa posebnim svetlom nisu odgovarale skoro svim strelcima, oboren je samo jedan evropski rekord i to za juniore. Srbija je završila takmičenje na 13. mestu od 18 nacija koje su osvajale trofeje a učestvovali su strelci iz 45 zemalja. Evropska streljačka konfereacija (ESK) napravilo poseban tabelarni pregled za medalje u miksu, u bilansu medalja u knjizi rezultata su samo trofeji osvojeni u klasičnim disciplinama.

Bilans medalja

1. Rusija 9 6 5 20

2. Nemačka 4 1 3 8

3. Finska 4 1 1 6

4. Mađarska 2 4 2 8

5. Ukrajina 2 2 2 6

6. Češka 1 2 2 5

7. Bugarska 1 1 0 2

8. Letonija 1 1 0 2

9. Švedska 1 0 1 2

10. Jermenija 1 0 0 1

11. Italija 0 4 1 5

12. Francuska 0 2 0 2

13. SRBIJA 0 1 2 3

14. V. Britanija 0 1 0 1

15. Belorusija 0 0 2 2

16. Hrvatska 0 0 2 2

17. Gruzija 0 0 1 1

18. Grčka 0 0 1 1

19. Poljska 0 0 1 1

_______________________________________

Ukupno 26 26 26 78

Bilans medalja – miks

1. Rusija 2 1 3 6

2. SRBIJA 1 0 0 1

3. Portugalija 1 0 0 1

4. Italija 0 1 0 1

5. Francuska 0 1 0 1

6. Hrvatska 0 1 0 1

7. Nemačka 0 0 1 1

_______________________________________

Ukupno 4 4 4 12

NAPOMENA: Kolone znače zlatnih srebrnih, bronzanih i ukupno medalja